Броени дни остават до старта на регатата Кор Кароли

-
снимки:Некст Консулт

От 12-и до 15-и август 2022 г. ще се проведе 22-рото издание на регатата Кор Кароли. Тазгодишното издание се осъществява с подкрепата на Некст Консулт и Salesforce. Регатата е организирана от фондация Кор Кароли и Яхт Клуб Капитан Георги Георгиев – Порт Варна. В чест на спонсорите тази година събитието е под надслов Кор Кароли Некст Консулт 2022.

Тазгодишното издание на регатата е с маршрут: Бургас – Св. Влас – Балчик – Варна, като стартът на първия етап ще бъде даден на 12 август, а в последния ден – 15 август, ще има гонки във Варненския залив и церемония по награждаване. Ще участват между 40 и 50 яхти, разпределени в 7 класа. Предвидена е социална програма, която ще създаде добра атмосфера за участници и гости, както и възможност за срещи и контакти между спонсори, партньори, бизнес, организатори. Една от целите е ветроходния спорт да стане достъпен за широката аудитория.
По време на регатата са предвидени 2 награждавания, които ще завършат с коктейли. Първата гонка, в знак на благодарност и признание към генералния спонсор, е на името на Некст Консулт и награждаването ще се проведе в Св. Влас на 12 август. Финалното награждаване ще бъде на 15 август във Варна при закриването на регатата.
Всеки, който има желание да се докосне до ветроходството, ще има възможност да го направи на 11 август по време на откриването, когато ще се проведе Про-Ам гонка в Бургаския залив. Мероприятието ще даде възможност на любителите да наблюдават състезателните лодки в цялата им прелест. Те дори ще имат възможността да се качат на яхтите и да преживеят емоцията от плаване и състезаване под ветрила.
Регатата е учредена през 2001 г. в памет на кап. Георги Георгиев и небезизвестната яхта Кор Кароли, с която той поставя рекорд за най-бърза обиколка на света за еднокорпусни яхти с едночленен екипаж, регистриран в книгата с рекордите на Гинес. Това е постижение, с което си заслужава да се гордеем и да помним.
Регатата е посветена и на Деня на град Варна – 15 август, чийто почетен гражданин и герой на Република България е кап. Георгиев. Това е и причината регата Кор Кароли по традиция да се провежда всяка година в средата на месец август, като винаги включва 15-ти август.
В първото издание на регатата участват 22 яхти в три етапа: Варна – Обзор – Бяла – Балчик, а дължината на състезателния маршрут е над 80 морски мили. През 2003 г. в регатата се включват 29 яхти със 144 състезатели. От следващата година регатата Кор Кароли се провежда вече в четири дни, като освен морските етапи, които са притегателни за българските и чуждестранни състезатели, е включена още една гонка – във варненския залив, в която се проявяват техническите и тактически способности на екипажите.
През годините етапите на регатата се изменят, като се включват и преходи до пристанища от Южното Черноморие като Бургас, Св. Влас, Несебър и Созопол, а участващите лодки и техните екипажи се увеличават все повече – броят им варира от 40 до 50, при общ брой на членовете на екипажите от над 300 души.