Вистеон представи първия 3D дигитален инструментален панел в новия Peugeot 208

-
снимки:София Франс Ауто

На официална церемония компанията Вистеон, глобален лидер в производството на инструментални панели, представи първия си изцяло дигитален панел, изобразяващ холограмни обекти.

Новият продукт бе представен на официална церемония в технологичния център на Вистеон в София, на която лично присъстваха премиерът на България Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Инструменталният панел е вграден в таблото на новия Peugeot 208. Като част от уникалния за френския модел i-Cockpit, устройството е първият реален 3D инструментален панел в автомобил в масово производство.

Новият Peugeot 208, се отличава с енергичните линии на своя дизайн и се предлага в три варианта на енергиен източник – електрически, бензинов и дизелов. По-дълго, по-широко и по-ниско в сравнение с предходната генерация, това ново поколение разкрива отличителен силует, подсказващ спортен дух чрез своите изчистени, стегнати линии.

Версията Peugeot e-208 е оборудвана с електрически мотор с максимална мощност 136 к.с., развиващ 260 Нм въртящ момент.

Новият Peugeot 208 притежава пълна гама модерни бензинови 3-цилиндрови 1,2-литрови двигатели PureTech 75, 100 и 130, както и 4-цилиндров 1,5-литров дизел BlueHDi 102, съответстващи на стандартите Euro6.d. PureTech 100 и 130 са налични с осемстепенна автоматична скоростна кутия EAT8.

Чрез Drive Assist новият Peugeot 208 проправя пътя за полуавтономно шофиране със своето най-ново поколение от системи в помощ на водача: адаптивен автопилот, система за паркиране Full Park Assist с функция Flank guard – системата автоматично управлява посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото, автоматична спирачка за безопасност – отчита пешеходци и колоездачи денем и нощем от 5 км/ч до 140 км/ч и предупреждава при риск от сблъсък, активен асистент за придържане в лентата (включително спрямо банкетите) с корекция на курса при скорост над 65 км/ч, следене за бдителността на водача, автоматично превключване на къси светлини, разпознаване на ограниченията за скорост, система за разширено разпознаване на пътните знаци, активно следене на мъртвата зона и електрическа паркинг спирачка.

Купето оформя кокпит, който обгръща пътниците. Сериозно внимание е отделено на пропорциите и разположението на местата за съхранение на вещи. Освен отделенията във вратите и жабката, в автомобила са налични 3 зони за съхранение – между предните седалки, пред лоста за предавките и в централната конзола, като последната от тях може да се използва за дискретно индукционно зареждане на смартфон.

В партньорство с Groupe PSA, Вистеон разработи новаторската концепция 3D Blade, която чрез синхронизирани отражения създава усещането за 3D графика. Продуктът се състои от 10,25-инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7-инчов TFT LED екран за предния план, чиито изображения се проектират на полупрозрачно огледало. Инструменталният панел създава 3D проекция с 15мм проблизително разстояние между предното и задното изображение. Цветовете и темите на 3D анимациите са конфигурируеми, стилните менюта се въртят в дълбочина, а различните по важност данни като скорост и предупреждения се разпределят по приоритет в дълбочина на изображението и с ефектни сенки.

„Надежната работа на 3D панела на Вистеон се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код. Вградените хардуер, софтуер и механични компоненти са разработени според на най-строгите автомобилни стандарти, за да позволят стабилно поведение при екстремни условия. Електрониката предоставя синхронизиран видеосигнал с висока резолюция на три изхода, 11 отделни захранващи блока за различните нива на използваните вътрешни напрежения и гигабитова серийна комуникация с останалите устройства в автомобила”, коментира Иван Михайлов, управител на Вистеон Технологичен център София.

Инструменталният 3D панел на Peugeot 208 е първият от наколкото варианта на Groupe PSA, които предстои да бъдат пуснати в производство през следващите години с различни размери на дисплеите. Споделяйки същата платформа като DS3 Crossback, Peugeot 208 3D панелът със своите два TFT дисплея и странични индикатори предоставя графична информация с високо качество, защитена в сложен и калибриран механичен корпус. Това позволява постигането на реално усещане за дълбочина, без разсейване на водача. 3D технологията е налична в луксозните варианти на модела, докато базовата версия е с аналогов инструментален панел, разработен и произведен също от Вистеон.