Второ и трето място за Мартин Чой в Румъния

Шестият и седмият кръг от Източно-Eвропейското първенство по мотоциклетизъм се проведоха на 16 и 17 юни, на румънската писта „Моторпарк“. Мартин Чой записа едно трето и едно второ място и запази лидерската си позиция с 4 точки пред основния си конкурент Роберт Мурешан (Румъния).

Технически проблеми попречиха на Чой да увеличи преднината си в генералното класиране на шампионата.

Шестият кръг от надпреварата в събота завърши с победа за българина Ангел Караньотов с Ducati. Втори стана Роберт Мурешан, също с Ducati, а Чой с BMW остана на трето място. Проблемите за Мартин започнаха още преди старта, когато се появи неизправност в електрониката на мотора. Това не му попречи да се включи в състезанието и да се опита да извлече максимума от ситуацията. Основните му конкуренти имаха още едно предимство – изключително силния въртящ момент от ниските обороти, с който са известни моторите Ducati. На писти тип „stop&go”, каквато е „Моторпарк“, тази техническа характеристика има доста голямо значение.

В неделя, седмият кръг протече с нова порция технически спънки от още по-сериозно естество. Моторът на Мартин угасна малко преди старта и едва успяха да го запалят с помощта на механици и маршали. Оказа се, че проблемът е много сериозен и има скъсана клема на акумулатора. В крайна сметка, Чой успя да стартира и поведе състезанието, като остана пръв през първите четири обиколки, докато моторът му отново не угасна. Докато се опитваше да го запали, основният му конкурент Роберт Мурешан го изпревари и задържа лидерската позиция до края на състезанието. Така Мартин завърши втори, а междувременно, победителят от събота Ангел Караньотов отпадна от състезанието.

Разликата между Чой и Мурешан в генералното класиране е вече само 4 точки в полза на българина.