Динамично и луксозно спортно купе от BMW

-
снимки:BMW AG

С лансирането на новото BMW Серия 8 купе баварският премиум производител започва да пише нова глава в историята на вдъхновяващите спортни автомобили. Автомобилът впечатлява с динамични характеристики, емоционален дизайн, модерен лукс и напредничаво оборудване по отношение на управлението, асистиращите системи и свързаността.

Каросерията, задвижването и окачването са последователно насочени към максимална пъргавина, прецизност и увереност на един чистокръвен спортен автомобил. Мощните двигатели са комбинирани с интелигентното задвижване на четирите колела xDrive и техническите решения на BMW EfficientLightweight.

Серия 8 Купе е разработвано успоредно със състезателния автомобил BMW M8 GTE, който вече доказа големия си потенциал при състезанията за издръжливост на FIA World Endurance Championship (WEC) и на IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) в Северна Америка. Сега серийният автомобил предлага по-луксозната възможност да се насладите на впечатляваща динамика.

Пропорциите на Серия 8 купе се оформят от ниското положение над пътя, издължения силует с ниска графика на прозорците и елегантната линия на покрива с характерен Double-Bubble контур, дългото междуосие и широките следи. С дължината си от 4843 мм, широчината от 1902 мм и височината от 1341 мм, както и междуосието от 2822 мм автомобилът с две врати има много силно излъчване.

Мощността на спортния автомобил се визуализира от триизмерно оформената предна броня и големите въздухозаборници, които са още по-доминиращи при M850i xDrive, а също и в комбинация с М спортния пакет, както и с прецизните контури на предния капак. Голямата и ниско разположена бъбрековидна радиаторна решетка е съставена от един единствен компонент и е с хексагонална, разширяваща се надолу форма. Автомобилът серийно се оборудва с LED фарове, които са по-тесни от останалите модели на марката. Като опция се предлагат лазерни светлини с променливо осветяване на пътното платно и Selective Beam.

Надлъжната ориентация на всички линии в интериора насочва погледа напред към пътя и по този начин създава атмосфера, насочена към спортно шофиране. Това важи най-вече за широката и достигаща в предната част до арматурното табло средна конзола, която ясно разграничава областите пред водача и пътника до него. Там, в ясна и хоризонтално подредена структура един над друг са разположени блокът за управление на озвучителната система с функционални бутони, блокът за управление на климатичната инсталация с поле с бутони, индикаторите и централните дюзи на климатичната инсталация, както и свободно стоящият контролен дисплей без рамка. Новите спортни седалки предлагат висок комфорт при дълги пътувания, както и оптимална странична опора при бързо шофиране в завои. Подглавниците са интегрирани визуално в облегалките и могат да бъдат регулирани както по височина, така и по дълбочина.

Моделът ще се появи на пазара през ноември т. г. в два варианта: BMW M850i xDrive купе с нов V8 двигател с мощност 530 к.с. (среден разход на гориво 10,0-10,5 л/100 км, CO2 емисии: 228-240 г/км) и 840d xDrive купе с редови шестцилиндров дизелов двигател с 320 к.с. Втората версия харчи средно 5,9-6,2 л/100 км, а CO2 емисиите са 154-164 г/км. И двете версии серийно се куплират с модернизирана осемстепенна трансмисия Steptronic. Двигателите отговарят на нормата за вредни емисии EU6d-TEMP.