Екзотични модели от Royal Enfield и Rueju на Moto Expo 2024

-
снимки:Пресцентър Moto Expo 2024

Мотоциклетите на две екзотични марки ще видим на предстоящото изложение Moto Expo 2024. Едната е от Индия, а другата от Испания. Става дума съответно за Royal Enfield и Rieju. Двете марки от няколко години традиционно присъстват на нашето изложение, като предлагат интересни и разнородни машини за туризъм и за спорт – ендуро, мотокрос, забавление и придвижване в града.

Легендарната марка Royal Enfield стана много популярна. Мотоциклетите са атрактивни и най-вече търсени, предимно от любителите на приключения. Достатъчно е да споменем един от най-известните адвенчъри в света – Himalayan. Или пък Interceptor 650, който отново, за втори пореден път е ретро мотоциклет на годината. Естествено и двата модела ще видим на щанда на официалния вносител ВасВал Ауто с площ 50 кв. м.

Премиера обаче ще бъде новият Shotgun 650. Мотоциклетът използва като свое сърце изпитания 650-кубиков паралелен двуцилиндров двигател. Той е с маслено-въздушно охлаждане, като произвежда заявените 46,4 к.с. при 7250 об/мин. и 52,30 Нм въртящ момент при  5650 об/мин. Той е съчетан с шестстепенна скоростна кутия. Същият двигател е използван и при Continental GT и Interceptor 650.

Shotgun 650 използва същата рама като Super Meteor 650, но има повече от повърхностни разлики. При този мотоциклет всичко опира до детайлите.

Shotgun 650 има по-късо междуосие, по-голям просвет и много лек спад в собственото тегло. Размерът на колелата е 18-инчово предно и 17-инчово задно. Предницата е с 33 мм по-къса и задните амортисьори са с 20 мм по-дълги от тези на Super Meteor 650.

Спирачките са същите – с двубутален  апарат Bybre отпред и отзад, и 320 мм диск отпред, и един 300 мм диск отзад. ABS е стандартен в двата края, както и плетените от неръждаема стомана спирачни жила от фабриката.

Royal Enfield Shotgun 650 разполага също с по-голям дигитално-аналогов кръгъл инструментален панел, който показва оборотите, скоростта, позиция на предавка и друга информация. Отдясно на него се намира навигационната система свързваща се с Bluetooth с телефона. Добавен е и USB порт за зареждане на телефон.

Осветлението на фара е LED , а особено полезно нещо за този мотоциклет е лесно свалящата се подрамка за седалка или багажник отзад.

Отскоро на нашия пазар е марката Rieju. Заедно с машините на GasGas и електрическите Torrot ще ги видим на щанда на Сървистрейд. GasGas са достатъчно известна марка от почти всички мотоциклетни дисциплини на офроуд и писта.

Испанските мотоциклети Rieju за трета поредна година ще присъстват на изложението. Rieju е производител на мотопеди и мотоциклети от Каталуния, Испания. Базата е във Фигерас, в района на Жирона. Производителят е един от най-старите в Испания.

Компанията е основана през 1934 г. от младите бизнесмени Луис Риера Каре и Хайме Жуанола Фарес. Гражданската война обърква плановете им за бизнес, но през 1942 г. е регистрирана компанията Riera & Juanola S.L. и започват да произвеждат първо велосипеди. През 1945 г. вече правят мотоциклети или по-точно мотопеди с обем 38 куб. см.

Компанията и сега произвежда мотоциклети с малък обем – между 49 и 450 куб. см с двигатели на Minarelli. Интересно е, че Rieju се е специализирал в офроуд мотоциклети, като предлага от най-малките кубатури, до 300-кубикови кросарки. И същевременно предлага машини от други сегменти.

На изложението ще видим гамата за ендуро хард ендуро – MR125 PRO, MR 300 Racing 2024, MR 300 Pro 2024, MR 300 Six Days Argentina, както и младежките 50-кубиков MRT 50 Black и MRT 125 LC White – модел, подходящ за А1.

Ще видим също и Супермото моделът MRT50 SM PRO 2024, Aventura 500 Red, Aventura 125 Legend с юбилейна разцветка за 80-годишнината на марката, Tango 125 Scrambler и Tango 125 Legend, също с юбилейна цветова схема.

Moto Expo 2024 ще се състои от 20 до 23 април 2024 г. в зала Арена София. Съоръжението ще предложи безплатен паркинг с над 800 места за посетителите. За всички дошли на изложението ще има като винаги и допълнителни забавления. Това са Глобуса на смъртта, демонстрации и стънт шоу, Food truck zone и Relax zonе.

Билети за Moto Expo 2024 могат да се купят на –bilet.bg. eventim.bg, grabo.bg, epaygo и на място в залата.