Електрически SUV скутери, български триколесни и китайски миниванове дефилират на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018

На изложението ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 посетителите ще имат възможност да видят OX/Super – най-новият модел на Inokim, който ДТК Електроникс ще покажe в Sofia Ring Mall от 13-и до 16-и септември. Този електрически скутер носи характеристиките на Sport Utility Vehicle и се движи еднакво добре както в града, така и в извънградски условия. Той е лек и компактен, предлага комфортна возия дори по неравен терен и същевременно има достатъчно мощност, за да се изкачва и по хълмове. Безшумният безчетков мотор с мощност 800 вата (върхова 1300 вата) на задното колело и мощната литиево-йонна батерия позволяват на OX да изминава разстояние от 110 км с едно зареждане на батерията и да развива скорост до 45 км/ч. А ако сте любопитни за комфорта на придвижване, изпробвайте системата за окачване на Inokim ОХ, която позволява на водача да регулира позицията: по-висока при груб терен и по-ниска за по-добра стабилност при по-висока скорост. Заслужено марката е носител на тазгодишната награда за продуктов дизайн – RedDot Award: Product Design 2018 – от един от най-престижните конкурси за дизайн и иновации в света.

Потенциалът и функционалността на електрическите превозни средства е оценен и от бизнеса в сферата на логистиката и услугите. При това от българска компания, която вече 12 години създава електрически превозни средства. „Телком Инженеринг“ ще представи на изложението изцяло електрическо компактно триколесно превозно средство, серийно производство, което вече се предлага на пазара. Тези електрически мини камиончета дават възможност за нулеви емисии, работят тихо, имат електродвигател 1000 вата, бързо зареждащи се батерии и могат да се похвалят с пробег от 180 км с едно зареждане. Зарежда се директно от мрежата за 4 часа или чрез фотоволтаичен панел, което отнема малко повече време – от 8 до 10 часа. С товарен обем от 1,7 до 2,4 куб. м и полезен товар от 450 кг, те са удобни за градска логистика, комунални услуги, разносна търговия и мобилно предлагане на храни и напитки, както и за селскостопанска дейност, вътрешнозаводски транспорт, обслужване на затворени пространства. Ускоряват до 30 км за 6 секунди, а максималната им скорост е 45 км/ч.

Съвсем скоро в България ще започне сглобяването на още един вид лекотоварни електрически автомобили, които ще видим за първи път на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018. METRO 500 на китайската компания Cenntro Automotive Group са функционални изцяло електрически миниванове с широк спектър на приложение. Изминават между 80 и 120 км с едно зареждане на батерията, а себестойността на 100 км пробег е под 3 лева. Батерията им е с обем 72 VDC и се зарежда за 6 до 8 часа. Обемът на багажника е 2,1 куб. м с товароносимост до 500 кг, което позволява на търговци и доставчици да изпълняват ежедневните си задачи по оптимален начин. METRO 500 има electro meter за пресмятане на оставащия пробег, съобразно терена и стила на шофиране. Това е много ценно в сектора на доставките, където „последната миля“ е особено важна, както другите улеснения за водача – навигация, климатик, камера за задно виждане.

Единственият български производител на зарядни станции – „Елпром ЕМЗ“ ООД, гр. Шабла, ще покаже две свои серии – MAR CSM и VAL GSM, които, макар и в производство само от 2017 г., получиха златен медал от Международния панаир Пловдив 2017 и голямата награда Кубратов меч 2018 на Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ) за цялостен принос, включително и за развойна дейност за мощните им станции до 43 кВт. Те са с метален корпус и висока степен на защита и устойчивост, което позволява да бъдат монтирани на места с екстремни температури и висока влажност. Освен това са много мощни (43 кВт при 400 волта и максимален изходящ ток 3 х 63 ампера за честота 50 херца), което определя скоростта на зареждане единствено от капацитета на зарядното устройство на борда на автомобила. Осветен дисплей показва докъде е стигнал зарядния процес, а комуникацията с потребителя може да се осъществява на български, английски или руски език. Такива станции вече са инсталирани в България (12 бр.), Оман, Татарстан, Узбекистан, а скоро ще се появят и в Лисабон, Португалия.