Изкуствен интелект „шофира“ вместо нас

-
снимки:Continental AG

Основно изискване за най-развитите системи за асистиране при шофиране и автономно шофиране е детайлното разбиране и точна оценка на ситуацията на пътя от машината. За да позволят на автоматизираните автомобили да поемат контрол вместо водачите, автомобилите трябва да развият разбиране за действията на всички участници в движението, така че да могат да взимат правилните решения в различни ситуации на пътя.

По време на CES, водещото събитие за електроника и технологии в Азия, технологичната компания Continental ще представи платформа за компютърно зрение, която използва изкуствен интелект, неврални мрежи и machine learning, за да подобри използваните сензорни технологии и да даде човешки възможности на автомобила.

Системата ще използва новото пето поколение на мултифункционалната камера на Continental, която ще влезе в серийно производство през 2020 г. и ще работи с неврални мрежи заедно с традиционните компютърни изображения. Целта на системата е чрез интелигентните алгоритми да подобри разбирането си за ситуацията, включително дефиниране на намеренията и жестовете на пешеходците.

„AI играе съществена роля при пресъздаване на човешки действия. Чрез AI софтуер, автомобилът е способен да интерпретира сложни и непредвидими ситуации – той не само вижда какво има пред него, но и какво би могло да има“, коментира Карл Хаупт, директор на Advanced Driver Assistance System в Continental.

Точно както шофьорите възприемат околната среда чрез своите усещания, обработват информацията със своя интелект, взимат решения и ги реализират чрез своите ръце и крака като управляват автомобила, автоматизираната кола трябва да може да прави всичко това по същия начин.

Изкуственият интелект отваря нови възможности за компютърното виждане. AI би могъл да види хора и да предвиди техните намерения и жестове. Един пример, който илюстрира концепцията: алгоритъм в автоматизирана система за управление ще реагира само когато пешеходецът стъпи на пътното платно. AI алгоритмите, от своя страна, биха могли да предвидят намеренията на пешеходеца още когато той наближава. В този смисъл, те са подобни на опитен шофьор, който инстинктивно разбира, че такава ситуация е потенциално критична и се подготвя за спиране.

Точно както и хората, AI системите трябва да научават нови способности – хората правят това в школи за шофиране, AI системите чрез „контролирано учене“. За да се развива, софтуерът анализира огромни обеми от данни с цел извличането на успешни и неуспешни стратегии за действие. Фундаменталните способности на алгоритмите да се учат са непрекъснато развивани. За високоразвитите системи за асистиране на шофьорите, тези данни са под формата на сигнали от радарите и камерите при реални ситуации.