Императорът чукна половин век

-
снимки:Jaguar Land Rover Automotive PLC

Range Rover отбелязва 50 години на иновации, усъвършенстване и несравними офроуд способности с представянето на специалната версия Fifty. Първият луксозен всъдеход излиза на пазара на 17 юни 1970 г. и за пет десетилетия Range Rover се превръща в част от семейството на най-желаните и способни премиум автомобили. Императорът е сред най-желаните всъдеходи в света, съчетаващ безупречен дизайн и върховни офроуд способноости с изисканост и лукс.

За 50 години Range Rover получава редица световни отличия и извършва множество впечатляващи подвизи. Този модел става първият SUV, който разполага с постоянна 4WD система още от своето излизане за първи път на пазара, а през 1989 г. става първият в света 4×4, оборудван с антиблокираща спирачна система (ABS). По-късно през 1992 г. автомобилът става пионер в оборудването с електронно управление на газта (ETC) и въздушно окачване с електронно управление – което гарантира, че динамичното усещане при шофиране на Range Rover е толкова добро както на пътя, така и извън него. През 2012 г. последното поколение Range Rover става първият в света SUV, който разполага с изцяло алуминиева лека конструкция, правейки модела по-лек, по-силен и по-ефективен.

Моделът, преминал успешно през прословутата Дариенска празнина, е и първият автомобил, който е показван в Лувъра в Париж и е печелил рали Париж-Дакар – два пъти.

Със своя отличителен обтекаем покрив, непрекъсната средна линия и нисък графичен акцент, Range Rover все още може да проследи корените си до оригиналния модел от 1970 г. В своята златна годишнина Императорът продължава да бъде един от най-ефективните, свързани, луксозни и способни автомобили досега.

За да отпразнува половин век на пазара, Range Rover пуска лимитираната серия Fifty, която ще бъде ограничена до точно 1970 автомобила в световен мащаб, подобно на годината, в която е пуснат първият модел на марката.

Подобно на луксозния Autobiography, Range Rover Fifty разполага с редица индивидуални екстериорни акценти в цвят Auric Atlas, както и 22-инчови джанти с два уникални дизайна. Емблемата включва надпис „Fifty“, създаден лично от професор Гери Макговърн, главен творчески директор на Land Rover. Надписът ще бъде разположен на страничните отвори на автомобила, а ексклузивни детайли могат да бъдат открити в целия интериор, включително и текста „1 от 1970“.

„В света на луксозните автомобили Range Rover винаги се е откроявал като несравним и изключително издръжлив. Неговите уникални характеристики, заедно с ненадминатия инженерен подход, са присъщите неща, на които нашите клиенти се възхищават от представянето на първия модел през 1970 г.“, споделя Гери Макговърн.

Range Rover Fifty ще се предлага както със стандартна, така и с дълга база, като клиентите могат да избират от четири внимателно подбрани цвята – Carpathian Grey, Rosello Red, Aruba и Santorini Black.

Отделът Special Vehicles Operations на Land Rover ще предложи и строго ограничен брой Range Rover Fifty в един от трите цвята, възпроизведени от оригиналната палитра на първия модел – Tuscan Blue, Bahama Gold и Davos White. Юбилейният модел ще се предлага с гама от опции за задвижване – бензин, дизел и дори хибридна P400e версия.

И макар точно тази година да се навършват 50 години от представянето на първия Range Rover, историята датира от преди това. В средата на 60-те години на миналия век, в опит да революционизира нарастващия пазар на 4×4 автомобили,Чарлс Спенсър „Спен“ Кинг – племенник на основателите на Land Rover, съставя план, с който да съчетае комфорта и способността за движение по пътищата на Rover автомобилите с офроуд възможностите на Land Rover.

Разработването на първия прототип започва в края на 60-те години на миналия век, като първият модел е представен на пазара през 1970 г. Комбинацията от способности както на пътя, така и извън него, съчетани със стил и комфорт – гарантира мигновената популярност на модела. Оригиналният модел Classic е посочен като „образцово произведение на индустриалния дизайн“, както и става първият автомобил, показан в световноизвестния музей Лувъра в Париж през 1971 г.

Първото поколение Range Rover (1970-1996) първоначално се е предлагало само с две врати, когато е излязло на пазара през 1970 г. По време на 26-годишния си експлоатационен период Classic продължава да се развива с представянето на модела с четири врати през 1981 г. и автоматична скоростна кутия през 1982 г. Първият дизелов Range Rover е представен през 1986 г.

Второто поколение Range Rover, известно като P38A, дебютира през 1994 г. и се превръща в разпознаваем модел, благодарение на познатия си силует, обтекаем покрив, непрекъсната средна линия и нисък графичен акцент. Всички тези детайли продължават да отличават модела и до днес. Интериорът на автомобила също така стана още по-луксозен, без да се прави компромис със способностите му както на пътя, така и извън него. Императорът включи и подобрено окачване с регулируема височина, 2,5-литров дизелов двигател, както и 3,9 и 4,6-литрови бензинови двигатели V8, осигурявайки по-голяма производителност.

Третото поколение Range Rover (2001-2012) представи множество подобрения на предшестващите модели от предходните 11 години. Инженерните иновации включват монокок архитектура и напълно независимо окачване с взаимосвързани въздушни пружини, по това време почти всички 4×4 разполагат с твърди оси. Интериорът е вдъхновен от яхтите от висок клас, фините мебели и първокласните седалки на авиокомпаниите, осигуряващи повече пространство и лукс.

През 2012 г. дебютира четвъртото поколение на модела. Той става първият SUV, който се отличава с лек, изцяло алуминиев дизайн, спестявайки 420 кг тегло в сравнение с предшественика си. С включени множество нови офроуд иновации, като автоматичен Terrain Response и All-Terrain Progress Control, моделът се развива, разчитайки на ефективни нови електрифицирани двигатели Ingenium, plyg-in хибрид версия и иновативни технологии за развлечение и безопасност.

През последните пет години Range Rover SVAutobiography е на върха на моделната линия. Той е един от най-мощните и усъвършенствани модели в историята на Range Rover. Произведен е от подразделението Special Vehicle Operations на Land Rover. Клиентите могат да избират между Range Rover SVAutobiography и SVAutobiography Dynamic, които разполагат с мощни V8 двигатели и фино изработени купета.