Какво ни очаква на Automechanika 2020 във Франкфурт?

Automechanika Frankfurt 2020 ще се проведе от 8 до 12 септември следващата календарна година в едноименния град в Германия, обявиха на специална пресконференция от Интер Експо Център, официален представител на Messe Frankfurt у нас. Очаква се на форума да участват 8 български компании с обща изложбена площ около 100 кв. м., сподели Магдалена Маджурова от Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИА НМСП).

Интер Експо Център e официален представител на Messe Frankfurt от 2016 г., като миналата година в столицата ни се проведе първото издание на Automotive Expo Sofia, подкрепено от Automechanika.

Първото изложение Automechanika се провежда през 1971 година във Франкфурт. Към днешна дата се провеждат над 50 събития по цял свят. В тях участват около 25 000 изложители, а посетителите са над 830 000. Само изложенията Automechanika са 17 и се провеждат на две години, а в Шанхай и Дубай – всяка година. Те генерират над 20 000 изложители и 600 000 посетители. В последното издание на Automechanika 2018 във Франкфурт са участвали 4987 изложители от 76 страни. Посетителите са били 134 622, а 7 от всеки 10 посетители са били от топ мениджмънта на фирмите, които представляват.

Тази година за първи път се проведе изложение в Астана: 27-29 март 2019. Последната Automechanika за тази година ще се проведе в Шанхай през декември, с което събитията от този род ще станат точно 13 за календарната 2019-а.

Днес Automechanika се провежда в 16 страни по света. През 70-те години на миналия век във фокуса на изложенията беше безопасността в и около автомобила, през 90-те излязоха телефоните, последвани от навигационните системи, а днес и утре на преден план са дигитализацията, екологичните превозни средства, мобилността като услуга и автономното шофиране.
Вече са създадени и нови продуктови направления, свързани със системите за алтернативно задвижване и алтернативни горива, предлагат се и сертифицирани обучителни програми за механици, поради недостига на квалифицирани кадри за сектора. Изложението, свързано с афтърмаркета на гуми Reifen, също вече е част от Automechanika.

Изложението Automechanika Frankfurt 2020 ще претърпи поредните изменения, продиктувани от непрекъснатите промени в автомобилния сектор и свързаните с него услуги. Специално място в експозицията ще бъде отделено на дигитализацията, тъй като се очаква през 2025 г. 20% от афтърмаркета да акцентира на софтуера и електрониката.

Българските компании от сферата на следпродажбените услуги в автомобилния сектор могат да кандидатстват по програма на ИА НМСП, за участие в следващото 26-о издание на изложението Automechanika във Франкфурт през 2020 г, обяви Магдалена Маджурова. В края на тази, най-късно в началото на следващата година, на сайта на ИА НМСП желаещите да кандидатстват ще могат да се запознаят с конкретните условия.