Концепцията Nissan IMQ открехва завесата за следващото поколение кросоувъри

-
снимки:Георги Звезданов

На автосалона в Женева Nissan представи концепцията IMQ, която загатва за посоката на следващото поколение кросоувъри. Студията хармонично съчетава японското наследство и свръхмодерните технологии, фокусирани върху човека. Тя включва последните иновации, които вдъхват живот на Nissan Intelligent Mobility – визията на марката за бъдещето.

В основата на IMQ е следващото поколение e-POWER, система за 100% задвижване с електрически мотор, която осигурява моментално линейно ускорение. Тя е разработена на основата на технологията e-POWER, която в момента е налична при най-продаваните модели Nissan Note и Serena в Япония. В IMQ тя осигурява обща мощност от 250 кВт и 700 Нм въртящ момент.

Комбинацията от e-POWER и AWD е оптимална за условия на ниско сцепление, като например заснежените алпийски пътища извън Женева.

IMQ е оборудван с усъвършенствана прототипна версия на системата в помощ на водача ProPILOT, както и с технологията Invisible-to-Visible на Nissan, представена през януари 2019 г. на изложението за електроника CES в Лас Вегас.

Размерите на IMQ го поставят в центъра на европейския С-сегмент на кросоувърите. Той демонстрира изчистен дизайн и плавни линии, които сливат екстериора и интериора. Това е най-впечатляващо при линиите на стъклата, проектирани да създават усещане за единна непрекъсната повърхност.

IMQ отбелязва дръзка нова посока в дизайна на Nissan. Той надгражда емблемата на японската марка, вградена в предната решетка V-motion, която е с целенасочено по-дискретен дизайн. Решетката прелива вертикално в предния капак и хоризонтално в предната броня, за да създаде силни външни ъгли. Предният капак има зашеметяващи профили с хромирани ръбове, а калниците се издигат от арките на колелата и минават под централната част.

Темите на японския дизайн, съчетани със съвременни технологии, продължават и в интериора. Пантите на вратите на IMQ се намират на външните ръбове и се отварят, за да разкрият футуристичен просторен интериор, включващ четири отделни седалки, които се издигат плавно от пода, покрит с ламели.
Воланът е с ергономична форма, за да осигури на водача релаксираща позиция и да увеличи максимално видимостта към инструменталния панел. Усъвършенствана функционалност в стил пера за смяна на предавките с леко докосване е вградена в задната част на волана. Повече за концепцията IMQ очаквайте в следващия брой на HiDrive.