Международният автомобилният салон София 2019 стартира ударно

Автомобилен салон София 2019 отвори врати. До 20 октомври столицата ни е домакин на най-доброто, което автомобилната индустрия може да покаже тази година на територията на Интер Експо Център. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и е едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA), наред с автосалоните в Париж, Франкфурт, Женева, Детройт и Токио.

На официалното откриване присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Станислав Иванов, народни представители, ръководители на дипломатически мисии и търговски представителства, президентът Росен Плевнелиев, заместник-министрите на икономиката и на транспорта – Лъчезар Борисов и Ангел Попов, Анджела Тотева – зам.-председател на ДА „Безопасност на движението по пътищата“, ръководители на държавни и изпълнителни агенции и др.

„Отваряме вратите на 24-то изложение. Това няма да е витрина, това ще са отворени врати на автомобилния свят“, каза председателят на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България Александър Миланов. „Ще видим представители на автомобилната индустрия от страни, като Германия, Франция, Испания, Италия, Румъния, Индия, Китай, Швеция, Южна Корея, САЩ. Всички са тук. Пожелавам на изложителите успех, а на нашите гости – да изпитат незабравими моменти, да си тръгнат от тук с много емоции, много информация, много мечти и нови автомобили“, допълни Александър Миланов.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че посоката на развитие на автомобилната индустрия се вижда по експонатите, но едно е ясно – утрешният автомобил няма да е като вчерашния. Автомобилите ще стават все по-смарт, ще общуват един с друг, ще общуват с инфраструктурата, ще общуват с водача, ако има такъв в автомобила. Нови технологии ще помогнат на автомобилите да стават все по-достъпни.

„Ангажиментът на правителството е – все повече нови автомобили да са в обръщение, все повече нови автомобили да се купуват, да стават все по-достъпни. Това става с инструменти – фискални и други. Новият автомобил е не само по-екосъобразен, но и по-безопасен, а това наистина е целенасочена политика“, подчерта министър Желязков.

Международният автомобилен салон София 2019 ще продължи до 20-ти октомври в Интер Експо Център. Участват над 75 фирми-изложители, които представят повече от 250 експоната, от които 14 нови модела мотоциклети. Над 70 технологични новости и автомобилни премиери очакват посетителите на 24-то издание на автомобилния салон в София: 16 нови модела, 13 фейслифта и 18 нови модификации. Впечатляващ е и броят на автомобилите с алтернативно задвижване – 13 електрически, 5 plug-in хибрида, 17 меки хибрида и 4 с двигатели на метан.

Sofia Motor Show 2019 гарантира множество приятни емоции за цялото семейство, които далеч надхвърлят неизменното разглеждане на новите модели на множество различни марки, някои от тях са представени за първи път на салон у нас.
Изложението предлага многобройни атракции, забавления и награди за посетителите. В четири обособени зони са паркирани над 150 автомобила за тест-драйв. Феновете на Формула 1 могат да усетят част от атмосферата и адреналина, съпътстващи всяко истинско състезание, управлявайки дистанционно задвижвани автомобили, базирани на истински модели, по специална състезателна мини писта. За победителите ще има и специална награда – безплатен абонамент за платформата Play Diema Xtra.

Посетителите на щанда на Shell могат да проверят своите шофьорски умения и рефлекси чрез симулатор на пистата „Фиорано“ в Маранело, Италия.

Освен удоволствието да види, да тества и евентуално да закупи някой от последните модели автомобили, един от посетителите на изложението ще има невероятния шанс да си тръгне с голямата награда на Sofia Motor Show – нов автомобил. Изборът е между 12 автомобила с цена от 24 990 до 62 755 лв. Конкретните модели, между които участниците в традиционната игра могат да избират, са Citroën C3, Ford EcoSport, Haval H6, Honda Jazz, Kia Ceed, Mahindra KUV100, Peugeot 308, Skoda Scala, SsangYong Tivoli, Toyota Yaris, Volkswagen T-Cross и DR3. За участие в играта е достатъчно просто да попълните анкетна карта и да я пуснете на обособените за целта места.