Мисия без вредни емисии

-
снимки:Пресцентър TRUCK EXPO 2023

Цялата екосистема за електрическа мобилност ще бъде на TRUCK EXPO 2023 в Пловдив – от 8-и до 10-и юни на територията на Международния панаир.

Чувате ли бръмченето на онзи камион в задръстването по булеварда? Точно така – няма звук, нито вредни емисии от трафика. Чисто, тихо и безопасно стоките пристигат до местоназначението си в града. Така „звучи“ новата концепция за е-мобилност, която въпреки предизвикателствата пред електрификацията на товарния автопарк, открива предимства и все повече възможности за реализиране. Това е особено видно в градовете, където замърсяването на въздуха, задръстванията и безопасността са основни проблеми днес.

Изненадващо, междуградската логистика и регионалните превози също „пробиха“ в електрическия сегмент, което е добра новина, на фона на нарастващото население и БВП, което влече след себе си повече пътувания, товари за превоз и изминати километри. В отговор, автомобилната индустрия разгърна впечатляващ набор от технологични иновации, усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането и управление на трафика, нови решения за дистрибуция и мобилност като услуга.

Докъде ще стигне тази фундаменталната промяна в начина на придвижване е въпрос, чийто отговори ще дойдат само след няколко дни от Пловдив – на TRUCK EXPO 2023. Водещите автомобилни производители ще покажат от 8-и до 10-и юни на територията на Международния панаир как ще изглежда превозът на пътници и товари в следващото десетилетие. И докато развитието му произтича от промените в три основни области: регулиране, поведение на потребителите и технологии, то автомобилните производители са привлекли над 400 млрд. долара инвестиции в последните 10 години за иновации и разработване на нови концепции за електрическа, свързана, автономна и споделена мобилност. Четвърт от тях – около 100 млрд., са дошли само през последните две години и са насочени към електрифицирането, свързаността и технологиите за автономно управление. Както знаем, новостите първо навлизат в товарните превозни средства.

Volvo Trucks ще представи на изложението изцяло електрическия тежкотоварен камион Volvo FH Electric. Той е задвижван от 3 електрически мотора с обща мощност от 490 кВт, които се равняват на 666 к.с. и има шест батерии, всяка от които с капацитет от 90 кВтч. Това е камионът, който влиза в надпреварата за ефективно и екологично шофиране на камиони, която Volvo Trucks организира за 7-ми път тази година. Влекачът е оборудван с иновативен модел бордово полуремарке Schmitz EcoFlex с аеродинамична задна част, която редуцира завихрянето и осигурява допълнителна икономия и намалени въглеродни емисии. По време на квалификационните кръгове, националния финал и при придвижването между градовете, камионът ще се зарежда на зарядните станции на Finess Charging, чиято мрежа към момента разполага със 136 бързи зарядни станции с мощност до 300 кВт. Преди по-малко от месец компанията официално предаде на собственика му първият електрически камион в България – Volvo FE Electric 6×2 шаси кабина за регионална дистрибуция. Посетителите на TRUCK EXPO 2023 също ще могат да се докоснат до тази машина.

Renault Trucks ще впечатли публиката на изложението със своя E-Tech Master – 100% електрически лекотоварен автомобил до 3,5 тона, предназначен за градска дистрибуция. Камионът позволява на собствениците си не само да декарбонизират бизнеса си, но и да намалят оперативните разходи, в допълнени към нулевите емисии и нулево шумово замърсяване от автомобила. Renault E-Tech Master може да бъде конфигуриран в различни варианти: панелен ван, кабина с платформа, кабина на шаси с избор на три дължини и две височини, налични за полезен товар между 1321 кг (ван) и до 1520 кг ( шаси кабина). Пробегът му достига до 200 км с батерия с капацитет 52 кВтч, която може да бъде напълно заредена за 3 часа и възстановена до 80% от заряда за 2 часа. Посетителите на изложението ще могат да се запознаят отблизо и с другите лекотоварни автомобили за дистрибуция на компанията от гама D и D Wide, които имат и електрическа версия, както и с вариантите от гама T, K и C.

Toyota ще завърти истинска вихрушка около щанда си с един миниван на ток и няколко електрически товарни и пътнически вана. Toyota Proace City Van може да измине до 260 км със своята батерия 50 кВт и се предлага във варианти Van и CrewCab, с къса и дълга база. Това автомобилно бижу е с товароносимост между 650 и 1000 кг и побира до 2 европалета при дълга база. Кабината е просторна и добре организирана, като сгъваемата средна облегалка се превръща в удобна работна повърхност за лаптоп или таблет, а мястото под седалката позволява съхранение на документи и дребни вещи. Proace City Verso може да превозва до 7 души, с две удобни индивидуални седалки от 3-ти ред, които се плъзгат напред и назад за регулиране на пространството за краката на пътниците и багажното пространство. Всички пътнически седалки се сгъват до равна повърхност, включително предната пътническа седалка и увеличават значително товароносимостта.

Toyota Proace Van и премиерният семеен Proace Verso включват разнообразие от функции, гъвкавост и удобства при шофиране както в градска, така и в извънградска среда, а пробегът е до 230 км при батерия 50 кВт и до 330 км с батерия 75 кВт.

За финал ще представим една твърде любопитна и многообразна като модели марка, която ще видим за първи път на TRUCK EXPO тази година. Cenntro е германски производител на лекотоварни автомобили – обърнете внимание: за градски и селски райони, вътрешнозаводски транспорт, фирми за доставка, куриерски услуги, „последна миля“, търговия с храни, градинарство и озеленяване, туризъм, промишленост, увеселителни паркове, зоологически градини. Cenntro Logistar, Logistar Cargo, Metro, Teemak, та до Logistar 260 – те са толкова разнообразни, колкото може да бъде всеки един бизнес.

Електрическите лекотоварни автомобили могат лесно да заменят тези с двигатели с вътрешно горене на къси и средни разстояния, а вече и за по-дълги дестинации за регионален транспорт. Пускането на пазара на нови електромобили е важна първа стъпка за по-бързото и широко разпространение на електрическата мобилност. След това цялата свързана екосистема трябва да заработи за успешната трансформация – от производителите и доставчиците на електромобили до финансистите, дилърите, доставчиците на енергия и операторите на зарядни станции. Работното време за посетители на 8-9.06.2023 г. е от 10:00 до 18:00 часа, а на 10.06.2023 г. – от 10:00 до 16:00 ч.

Входът е свободен, след регистрация. Посетителите могат да вземат своя безплатен пропуск от тук: https://truckexpo.eu/visitors/registration-2.html