Мобилността на бъдещето

-
снимки:Пресцентър Palace Auto Varna 2021 E-Mobility

Морската ни столица домакинства най-голямото събитие за електромобили и хибриди тази година – Palace Auto Varna 2021 E-Mobility.

Мобилността на бъдещето – хибридна, електрическа и свързана, се отправя към Варна от 18-и до 20-и юни тази година. Дворецът на културата и спорта в морската ни столица ще домакинства на своите открити площи най-голямото специализирано събитие за e-Mobility в страната, което ще събере под един покрив десетки марки с редица нови модели. Всички щандове по време на изложението ще бъдат посветени на една обща идея – електрифицираната мобилност на бъдещето.

В Европа ръстът в продажбите на нови автомобили с възможност за зареждане от контакта е на практика двоен за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период година по-рано. Всяка седма нова кола на континента е с такъв тип задвижване, а анализатори прогнозират, че тенденцията не просто ще се запази, а ще продължи да се подобрява в следващите няколко години. В България положението не е чак толкова „зелено“, но малки крачки в правилната посока все пак се правят. Спокойно можем да окачествим Palace Auto Varna 2021 E-Mobility като една от най-решителните такива в последните години.

Свои хибридни, plug-in хибридни или електрически автомобили в рамките на изложението ще изложат марките Audi, Citroen, Fiat, Hyundai, Jeep, Kia, Mazda, Opel, Peugeot, Skoda, Suzuki, Ford, Volkswagen и Toyota. Десетки са автомобилите, които ще бъдат показани на живо за първи път пред родна публика.

Opel ще е един от брандовете, които ще покажат гама, състояща се изцяло от автомобили с възможност за зареждане от контакта. Несъмнено най-голям интерес се очаква да породи Mokka-E, залагащ на синхронен мотор с мощност от 136 к.с. и инстантен въртящ момент от 260 Нм. Електрическата задвижваща система на кросоувъра е компактна и лека и превръща автомобила в много маневрен, и подходящ за употреба в градска среда.

С ускорение от място до 100 км/ч за 8,1 секунди и нисък център на тежестта, Corsa-E, друг изцяло електрически модел от Opel, ще представи алтернативен подход към градската джунгла.

Върхова динамика с 225 к.с. и електрически пробег до 42 км по WLTP пък предлага plug-in хибридният Grandland X Hybrid, комбинирайки най-доброто от два свята – на чистите електромобили и на кросоувърите с ДВГ и голям обхват с едно зареждане на резервоара.

Наелектризиращо ще бъде и на щанда на Hyundai, където ще видим два модела с възможност за зареждане от мрежата. Това са обновената Kona Electric и изцяло новия Tucson Hybrid моделна година 2021-а. За важността на втория по отношение на цялата марка говори изказването на Санг Йуп Лий, ръководител на Hyundai Global Design Center: „За нас изцяло новият Tucson представлява важен етап в дизайнерското ни пътешествие и служи като еталон за всички бъдещи модели на марката.” Революционният дизайн облича модерна plug-in хибридна задвижваща система, която използва 1.6-литров турбо бензинов двигател и 13.8 кВтч батерия, захранваща електромотор с мощност 90 к.с.

От своя страна, Kona Electric идва с обновена визия, нови технологии и пробег без изхвърляне на вредни емисии до 484 км с едно зареждане на батериите.

Звездата на щанда на Skoda ще бъде Enyaq iV – първият чисто електрически високопроходим автомобил на чешката марка.

На разположение на клиентите в България ще бъдат три батерии: 55, 62 и 82 кВтч, като пробегът може да достигне до 520 км по цикъла WLTP. Може би дори по-важна е новината за възможността за бързо зареждане на електрическия SUV – до 80% от батерията могат да бъдат възстановени в рамките на около 35 минути в зависимост от капацитета на батерията и метода на зареждане.

Във Варна Skoda ще покаже и първите си два plug-in хибридни автомобила. Това са Superb iVи Octavia iV, като няма как да не отбележим, че Octavia грабна наградата „Автомобил на годината в България“ 2021 на Прес Авто Клуб България само преди броени дни. Това ще бъде първата публична поява на изцяло обновения бестселър след спечелването на авторитетното отличие.

Освен да се запознаят отблизо с автомобилите чрез статичната им експозиция, посетителите на Palace Auto Varna 2021E-Mobility ще имат възможността да участват в организиран тест драйв и демонстрации, за да видят и усетят следващото ниво на мобилност.

Palace Auto Varna 2021 E-Mobility ще бъде отворен за посетители на 18-и, 19-и и 20-и юни от 11:00 до 19:00 ч. Входът за изложението струва 6 лева при покупка на билет на място, а онлайн през мрежата на Eventim.bg пропускът е с цена от 5 лв.