Мото-Пфое награди победителите в дарителската си програма

-
снимки:Мото-Пфое

Проектът „Мито Орозов – българският Хенри Форд“ е победител в дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство

За юбилеен 20-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите бяха връчени на победителите от сезон 2018 на 23 януари т.г., по време на официална церемония в Софийската градска художествена галерия.

През 2018 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна, а 32 от тях изцяло отговаряха на регламента на конкурса, публикуван на сайта motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в две категории почти по равно – опазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното наследство – 17.

Изборът на експертното жури за победител на сезона се спря на един специален проект, разработван от регионалния исторически музей във Враца – „Мито Орозов – българският Хенри Форд“. Неговата цел е да се популяризират дейността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му присъствие в културния и обществения живот на Враца и страната. Това е родоначалникът на модерното коларство у нас, собственик на първата фабрика за файтони, кабриолети и карети. Основана през 1885 г., тя е доставяла представителни возила за всички държавни институции у нас и богатите предприемачи след Освобождението. За неговите возила е писал Алеко Константинов, относно удобствата им се е произнасял и великият банкер Буров. Мито Орозов е и единственият българин, получил предложение за съдружие със заводите на Ford. То обаче не се е състояло.

С финансирането от дарителската програма ще завърши реставрацията на два файтона, проектирани от Орозов, които сега са собственост на музея. Ще се ремонтира и обогати сбирката „Модерни превозни средства“, както и ще се организира изработването на умалени макети от ученици в града. Завършването на наградения проект ще допринесе за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Врачанския край, което представлява и устойчив принос за развитието на културния туризъм.