Най-опасни на пътя през зимата са превишените скорости и хлъзгавите пътища, сочат резултатите от проучване сред шофьорите в Европа

-
снимки:Nokian Tyres

Най-големият риск на пътя през зимата са превишените скорости и хлъзгавите пътища, сочат резултатите от проучване на Nokian Tyres сред шофьорите в Европа. Почти половината от тях смятат, че основният риск свързан с шофиране през зимата е превишената скорост. На второ място по-опасност повечето водачи определят заснежените и хлъзгави пътища. Когато били запитани за възможностите за подобрение на сигурността през зимата, най-често срещаният отговор бил употребата на качествени зимни гуми. Проучването е проведено в пет държави: Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия.

Превишената скорост печели убедително в своеобразната класация пред други фактори като: пътната настилка, предизвикателното време или ниската видимост поради лошите атмосферни условия, а също и фактът, че през зимата се стъмва много по-рано отколкото през другите сезони през годината.

NОпасността свързана с прекалено високата и несъобразена скорост е посочена на първо място от поляци и германци – съответно 57% и 56% от анкетираните. Това също е основен рисков фактор през зимния период и според чехите (52%) и италианците (43%). Единствено френските шофьори отчитат заснежените и хлъзгави пътища като основен рисков фактор (45%), а 32% от анкетираните французи смятат, че шофирането с несъобразена скорост е възможно най-опасното поведение на пътя. В другите държави, участвали в проучването заледеният път е втората най-голяма опасност, с изключение на Германия. Третият най-голям рисков фактор за европейските шофьори е липсата на достатъчна дистанция от автомобила отпред. Струва си да отбележим, че този проблем е посочен предимно от германци – до 50%, в сравнение с 25% до 33% в други държави.

Средно едва 29% от анкетираните посочват износването на гумите като сериозна опасност на пътя, което отвежда този фактор на ниската осма позиция сред рисковите фактори. Но когато са запитани за възможностите за подобрение на безопасността през зимата, шофьорите най-често посочват употребата на специални зимни гуми – почти 2/3 от запитаните и 80% от анкетираните шофьори в Италия. Вторият най-съществен фактор за подобряване на сигурността е проверката на дълбочината на протектора, а на трето място е поддръжката на спирачната система.

Проучването показва леко противоречив резултат. От една страна анкетираните не считат употребата на износени гуми за висок рисков фактор през зимата. От друга страна те считат, че значително може да се повиши сигурността на пътя като използват специални зимни гуми и поддържането на достатъчна дълбочина на протектора.

„Гумите са единствената зона на контакт на колата с пътя и поради това тяхното състояние е критичен фактор по отношение на пътната безопасност и фактори като спиране на заснежени пътища или извършване на резки смени на платното на кишав асфалт. Употребата на износени гуми удължава спирачния път на автомобила и затруднява работата с него, особено когато настилката е хлъзгава. Освен това гумите не успяват да отстранят снега и кишата под тях, а това причинява неприятно усещане у водача сякаш пътя е изчезнал“, споделят производителите на гуми.

Струва си да се отбележи, че малко шофьори смятат за нужна употребата на вериги върху зимните пътища. Само 14% от европейските шофьори посочват, че веригите за сняг са фактор за подобрение на безопасността. Този резултат вероятно се дължи на факта, че те са необходими само при наистина стръмни участъци, като например в планините. Това до голяма степен обяснява защо веригите за сняг са важни за почти една четвърт от французите и малко по-нисък процент от италианците.