Натоварването е от значение при гумите за кемпери

-
снимки:Nokian Tyres

Не всички туристи искат да отидат на почивка в оживени големи курорти и скъпи хотели. Мнозина любители на природата залагат на дивото къмпингуване или предпочитат по-цивилизована среда – като обособените за целта къмпинг зони. Популярността на къмпингите се е увеличила през последните години, например в Германия, Чехия и Полша. И тогава на преден план излиза един съществен „детайл“. За да се насладите пълноценно на почивката си с кемпер, трябва да се уверите, че гумите са добри и подходящи за превозното средство: колкото по-тежък е товарът, толкова повече се изисква от гумите. За безгрижно и безопасно пътуване, поддръжката на гумите е от ключово значение.

Популярността на моторните домове – кемперите, модифицираните ванове, постоянно нараства. Например от януари 2019 г. в Германия са регистрирани 532 687 моторни домове и каравани според германския централен регистър за превозни средства. Ето защо производителите не се колебаят да проектират по-усъвършенствани и по-луксозни модели.

Кемперите са тежки и дори още по-тежки, когато са пълни догоре за лятно пътуване. Гумите, монтирани на тези превозни средства, трябва не само да издържат прекомерното тегло от няколко тона, но и да осигуряват стабилност върху всички видове терени и настилки, от гладка асфалтова повърхност и път с чакъл до романтичен плаж и горски пътеки. Преди да се отправите към следващото пътуване с кемпер или каравана, не забравяйте да проверите гумите – тяхната възраст, ниво на износване и подходящото налягане. По-високото налягане в гумите подобрява стабилността на автомобила и намалява генерирането на топлина в тях. Това прави автомобила по-лесен за управление и подобрява трайността на гумите.

„Гумите трябва да отговарят на условията на местата, където ще ви отведе почивката. Така че имайте предвид индексите на скоростта или натоварването“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres Европа.

Дълготрайните гуми са задължителни за караваните, за да сте сигурни, че пътуването ще бъде безопасно и безгрижно. Гумите на Nokian за ванове и кемпери включват технологията Aramid Sidewall. Страниците на гумите са подсилени с много здравите арамидни влакна, които осигуряват оптимална издръжливост и безопасност при всякакви условия.

„Благодарение на арамидната технология сега имаме първокласна устойчивост на различни терени. Арамидните влакна, които се добавят към каучуковата смес, подсилват страницата на гумата, като по този начин увеличават издръжливостта към прорези и удари в скали, дървесни корени, дупки или бордюри, които иначе лесно биха могли да повредят гумите. Същият материал се използва в авиационната и отбранителната промишленост“, добавя Дражик.

Популярната лятна гума Nokian cLine Van със страници, подсилени с арамид, предлага стабилност, оптимална издръжливост и безопасност при взискателна употреба. Безопасността на комфортната и здрава гума е увеличена до максимум със специалната каучукова смес на Clinch, която гъвкаво се притиска към джантата, което прави зоната на бордовете по-устойчива по време на транспортирането на тежки материали. Това нововъведение успешно свежда до минимум шума в кабината на автомобила. Централното ребро на гумата се стабилизира от вълнообразен прорез, който намалява опасността от аквапланинг при внезапни летни дъждове и помага на гумата да запази формата си и да е устойчива на износване. Гумата се класира на четвърто място в германския тест за летни гуми ADAC 2019 и беше оценена за добрата консумация на гориво и слабо износване.

Здравата лятна гума Nokian cLine Cargo е предназначена за тежкотоварни автомобили и осигурява оптимално управление дори при пълно натоварване. Приложената арамидна технология и каучукова смес Special Clinch с редица стабилизиращи и поддържащи елементи гарантират издръжливост на гумата дори и при по-високи натоварвания на колелата при лекотоварните и транспортните камиони. Гумата е идеална за професионална употреба.

Германското списание за автомобили Promobil награди Nokian cLine Cargo с 2-ро място в летния тест за гуми за 2019 година, като гумата бе описана като „изключителна и абсолютно непобедима на сух терен, с къс спирачен път в сухи условия и много висока стабилност на шофиране при тест за смяна на платно“. Гумата е оценена и за изключително безопасно управление в сухи условия.

Всесезонната гума Nokian Weatherproof C е много издръжлива и гарантира равномерно износване. Представя се много добре и в киша, и в сняг. Nokian Weatherproof C включва модели с различни протектори за по-големи автомобили и за по-леки товари. Симетричната шарка на протектора с формата на стрелка (Nokian Weatherproof C Cargo) за лекотоварни автомобили осигурява добро сцепление върху мокри и заснежени пътища За по-леките ванове персонализираният асиметричен модел на протектора (Nokian Weatherproof C Van) намалява риска от аквапланинг и подобрява комфорта. Гумата е подсилена с арамидна технология.

Въпреки че гумите на Nokian за комунални и лекотоварни автомобили, кемпери и каравани са много устойчиви, животът може да доведе до неочаквани ситуации. Ето защо Nokian Tyres предлага на своите клиенти гаранция за арамида, която покрива щети на страничните стени на гумата, произтичащи от нормалната употреба. Nokian също предлага обещание за удовлетвореност. Ако клиентът не е удовлетворен поради някаква причина от новите си гуми, той може да ги замени с друг комплект гуми в рамките на 14 дни от покупката. Гаранциите на Nokian могат да се прилагат при избрани дилъри.

Съвети за безгрижно шофиране

1 Сменете гумите, които са били в употреба повече от 6 години, дори ако все още имат протектор.

 

2 Избирайте висококачествени летни гуми. Те издържат по-дълго и имат по-добри характеристики. Можете да намерите помощ при избора на предпочитаните от вас гуми, като разгледате тестовете за гуми в списанията за автомобили и етикетите на гумите на ЕС.

3Проверете налягането на гумите. Правилното налягане подобрява безопасността, удължава живота на гумите и намалява разхода на гориво. Трябва да проверявате налягането на вашите гуми на всеки три седмици и при всяко по-дълго пътуване. Когато шофирате с пълен товар, увеличете налягането според инструкциите. Не забравяйте да проверявате и налягането на резервните гуми. Проверете налягането, когато гумите са студени.

4Проверявайте протектора на гумата няколко пъти през сезона. Водачите, които пътуват често, съответно трябва да ги проверяват по-често. Препоръчителната минимална дълбочина на протектора е 4 милиметра, въпреки че законът позволява по-ниска стойност.

5Увеличете експлоатационния живот на гумите, като им разменяте местата при смяна на летните със зимни и обратно.