Новият компактен кросоувър UX, бизнес седанът ES и фейслифтът на RX са звездното трио Lexus

-
снимки:Пресцентър Автосалон

Lexus показа три премиери на Автомобилен салон София 2019. Премиум марката за пръв път представи обновения SUV RX. Продажбите на модела стартираха на 7 октомври. Своят дебют направиха и двете нови попълнения в портфолиото на луксозния бранд – компактният кросоувър UX и ексклузивният бизнес седан ES. За всички посетители на изложението марката анонсира атрактивни предложения за цялата си гама и 20% ценово предимство за всички аксесоари Lexus.

Настоящото четвърто поколение на RX разширява границите на понятието „луксозен SUV” след своя пазарен дебют през 2015 г., демонстрирайки по-емоционален дизайн, по-впечатляваща динамика в поведението на пътя и повече разнообразие в продуктовата гама с добавянето на 7-местния вариант RX L през 2018 г.

RX от моделната 2020 се отличава с предимствата на по-нататъшното развитие и оптимизацията в редица области и елементи в дизайна, технологиите и динамиката, които значително надхвърлят обичайното ниво на промените, характерни за процеса на обновление на автомобилите в средата на производствения им цикъл.

Прави впечатление новата, еволюирала стилистика на модела, която запазва мощното и динамично излъчване във външността на RX и същевременно с това внася по-елегантни елементи и създава по-плавен преход от предната към задната част на купето, придавайки по-силна и хармонична осанка на модела. Сред промените в предната част се открояват детайли като емблематичната за марката предна решетка с впечатляващ L-образен мотив в структурата на мрежата, който създава стилистична връзка с градския кросоувър UX, по-тесните форми на предните светлини, по-заоблените ръбове, водещи към предната броня, както и издължената линия, която свързва областта на праговете с долната част на предната решетка, излъчвайки мощ и стабилност. Оформлението на задната част прави впечатление с по-елегантното и мощно излъчване с променен дизайн на долната част на бронята, която прелива плавно в задните калници. Елементи като светлините, светлоотразителите, защитният панел на пода и изпускателните тръби са ориентирани в добре подчертана хоризонтална ос, която акцентира върху широчината и сериозното излъчване на модела, докато новите комбинирани блокове на задните LED светлини се отличават с поредица от L-образни мотиви в габаритните и спирачните светлини, както и при мигачите.

Lexus UX е първият компактен кросоувър за марката, който навлиза уверено в най-бързо растящия сегмент в SUV гамата.

UX е първият Lexus, който е разработен на новата глобална архитектура на платформа GA-C. Олекотена, но и суперздрава структура, изключително нисък център на тежестта, заедно с отличителен характер на управление.

Името на UX е производно на основната концепция от дизайнерския екип и описва мисията на автомобила: Urban (градски) и X-over (кросоувър).

UX е наличен в две версии: UX 250h с четвърто поколение самозарядно, пълнохибридно задвижване, включващо нов високоефективен 2.0-литров 4-цилиндров бензинов двигател, разработен специално за тази платформа и за подбрани пазари, включително и в България. UX 200 е с почти идентичен 2.0-литров бензинов двигател с оптимална топлинна ефективност.

Седмото поколение ES е първото, представено на пазарите в Европейския съюз и България. Моделът следва флагманския седан LS и купето LC в написването на нова глава в дизайна на Lexus, който се характеризира с по-силни емоционални качества.

ES залага на атрактивен стил, благодарение на изцяло новата глобална платформа – K (GA-K), по-ангажиращо преживяване при шофиране и повишена безопасност. Моделът се предлага в ЕС, вкл. и България, ексклузивно с пълнохибридно задвижване – ES 300h.