Новият Audi A3 Sportback атакува пазара

-
снимки:Audi AG
Dynamic photo, Colour: Atoll blue

С модела A3 през 1996 г. Audi положи основите на премиум-сегмента в компактния клас. Сега на пазара излиза четвъртото поколение на успешния модел – спортно, дигитализирано и максимално свързано. Под прогресивно оформената каросерия на новия A3 Sportback се крият множество технологични иновации, особено в области като инфотейнмънт-функциите, ходовата част и асистиращите системи за водача.

Компактните пропорции и спортния дизайн са ключовите елементи в оформлението на Audi A3 Sportback. В областта на предната част широката решетка Singleframe и големите вентилационни отвори загатват за динамичния характер на модела. Линията на рамената на каросерията се простира от предните фарове до задните светлини на автомобила. Повърхността под въпросната линия е вдлъбната навътре – един нов за дизайна на Audi мотив, който има за цел по-ярко да подчертае широчината на калниците. Друга интересна иновация са дигиталните дневни светлини, интегрирани в Matrix-LED-фаровете.

В интериора ви очаква естествено продължение на спортния и висококачествен дизайн – с новия елемент за управление на трансмисията, декоративни апликации от алуминий или карбон, характерни дръжки за отваряне на вратите и Black-Panel-оптика за инструменалното табло. За първи път тапицериите са направени от рециклирани пластмасови бутилки, украсени със стилни контрастни шевове.

Кокпитът е изцяло фокусиран около водача. Той използва познати елементи от моделите на марката и е серийно оборудван с 10,1-инчов тъчскрийн, който е позициониран в средата на инструменталното табло. Чувствителният екран разпознава ръчно въвеждане на символи, дава акустична обратна връзка и позволява управление на функциите посредством фрази от всекидневната реч. Комбинираният инструмент, чийто изглед водачът може да управлява от мултифункционалния волан, е наличен серийно в изцяло дигитално изпълнение. Допълнителни функции, като например голямо изображение на навигационната карта, предлага наличният като опция Audi virtual cockpit. В своята Plus-версия той е с диаметър 12,3 инча и дава на водача избор между три различни изгледа, сред които графика със спортна визия. По желание на борда на автомобила идва и Head-up-дисплей, който прожектира най-важните за шофирането данни директно на челното стъкло, в непосредственото зрително поле на водача.

Новият Audi A3 Sportback стартира в Европа с три двигателя – 1.5 TFSI със 150 к.с. (комбиниран разход на гориво в л/100км: 5,1 – 4,8; комбинирани емисии CO2 в г/км: 116 – 111 по WLTP), както и 2.0 TDI, наличен във варианти със 116 к.с. (комбиниран разход на гориво: 3,6 – 3,5; комбинирани емисии CO2 : 96 – 92) или със 150 к.с. (комбиниран разход на гориво: 3,9 – 3,7; комбинирани емисии CO2: 103 – 98).

Първоначално предлаганите двигатели ще слизат от конвейера в комбинация със задвижване на предните колела. За предаването на тягата се грижи шестстепенна механична трансмисия или 7-степенна предавателна кутия с два съединителя S tronic, чийто скоростен лост вече е представен под формата на компактен селектор.

Скоро след пазарния старт на модела, Audi ще продължи да разширява моделната палитра на модела, включително с модификации с електрифициран задвижващ тракт и версии със задвижване на четирите колела quattro.

Ходовата част на новия A3 Sportback е с многозвенно окачване с четири носача на задния мост за версиите с мощност над 150 к.с. По желание на клиента се предлага и окачване с адаптивно регулиране на амортисьорите, което същевремено снишава каросерията с 10 милиметра по-близо до пътя.

Новият A3 Sportback предлага повече вътрешен простор и функционалност при запазени компактни външни размери на каросерията. С дължина от 4,34 метра и широчина 1,82 метра без огледалата моделът е пораснал с около три сантиметра в сравнение с предшественика си. Височината от 1,43 метра и междуосието от 2,64 метра са останали непроменени. Вместимостта на багажника в зависимост от положението на задните седалки варира между 380 и 1200 л, а дъното на товарния отсек може да бъде настройвано в различни височини.

Предварителната продажба на Audi A3 Sportback на много от европейските пазари започва още от този месец, като първите доставки се очакват през май. Версията 1.5 TFSI със 150 к.с. стартира от 28 900 евро. Пазарният дебют на модела включва и специална Edition-серия на модела –A3 Sportback edition one с ексклузивни елементи в оборудването. Екстериорът например се отличава с характерни детайли в Platinum матово сив цвят, потъмнени Matrix LED-светлини и 18-цолови джанти в цвят Titan сиво.