Новият CX-30 и лимитираната юбилейна серия на MX-5 греят на щанда на Mazda

-
снимки:Пресцентър Автосалон

Mazda представи изцяло новия си компактен кросоувър Mazda CX-30 на софийския автосалон. Японската компания позиционира новия кросоувър между двата успешни модела CX-3 и CX-5. Тройката в името означава, че е изграден на базата на новата Mazda 3. Новата CX-30 е насочена към младата аудитория и компанията очаква да привлече клиенти, които искат да купят ярък и стилен автомобил. Това е първият кросоувър, който получава нова интерпретация на дизайнерския стил Kodo, запомняща се с ярък външен дизайн. В салона линиите са елегантни, преобладават меките повърхности, таблото е облицовано с висококачествена кожа. Има нов 3-лъчев волан и голям 8,8-инчов екран на мултимедийната система.

Mazda CX-30 се предлага с новия бензинов двигател SkyActiv-X, куплиран с 6-степенна механична или 6-степенна автоматична трансмисия. Предлага се както със задвижване само на предните колела, така и с двойно предаване. Новият бензинов двигател SkyАctiv-X е с работен обем от два литра, но не използва турбокомпресор, а комбинира предимствата на традиционния атмосферен мотор с отзивчивостта и ефективността на дизеловия агрегат. Новата технология на горене не разчита на запалителна свещ, а работи на принципа на компресионно самозапалване при висока степен на сгъстяване.

Базовото ниво на оборудване е доста богато, а цените започват от 45 980 лв. През следващите години японците ще използват новия двигател SkyActiv-X в почти цялата си гама, тъй като според първите тестове той е с 30% по-икономичен.

С него дебютира и новата Mazda 3 във варианти хечбек с 5 врати и седан. Тя може да се поръчва с нова система за задвижване на четирите колела, при която има сериозно намаляване на загубите на въртящ момент. 4х4 предаването прецизно дозира тягата между предната и задната ос, а със спирачни импулси към вътрешните на завоя колела се подпомага по-прецизното следване на кривата. Още на пръв поглед новата 3-ка пленява с агресивния си дизайн и страстния червен цвят на хечбека, а седанът се отличава с елегантни линии, хармонични пропорции и престижно излъчване.

Но най-вълнуващата премиера на щанда на марката е двуместният открит роудстър MX-5 в своята лимитирана юбилейна версия, посветена на 30-ата годишнина от появата на модела. Тя е екипирана с най-богатото оборудване и всички екстри, които се предлагат за четвъртото поколение на MX-5. Моделът се отличава по уникалния оранжев цвят на каросерията Racing Orange и черните алуминиеви джанти Rays. Същият оранжев цвят се използва за спирачните апарати, както и за декорация на интериора. Специалната версия е оборудвана със спортни седалки Recaro с тапицерия алкантара и озвучителна система Bose. Юбилейната Mazda MX-5 30th Anniversary Edition се предлага като роудстър с текстилен гюрук, но и с твърд сгъваем покрив RF. Всеки автомобил има метална табелка с пореден номер на серията. Общият брой на юбилейната MX-5 е 3000 екземпляра, от които 3 бройки са предназначени за България.