Новото Clio дебютира в Женева

-
снимки:Георги Звезданов

На автомобилното изложение в Женева Renault представя новото Clio. Петото поколение на емблематичния модел, от който са продадени около 15 милиона броя, бе лансирано през 1990 г. и оттогава се превръща в най-продаваният модел на Groupe Renault в световен мащаб.

По-модерно и атлетично, новото Renault Clio черпи от ДНК-то, на което дължи своя почти 30-годишен успех. Моделът надгражда силните страни на всяко от четирите предходни поколения, отваряйки нова глава в своята история.

Проектирано на принципа – „еволюция и революция“, новото Clio предлага по-зрял дизайн на купето и изцяло обновен интериор. С по-изваяни линии и по-изявена предна част, петото поколение излъчва повече стабилност и модерен стил като същевременно остава разпознаваемо.
Интериорът с изцяло нов дизайн е вдъхновен от по-високите сегменти както по отношение на усещането за качество, така и по отношение на наличните технологии. Тези предимства облагодетелстват пътниците, предлагайки им по-голяма практичност и лесна употреба.

„Петото поколение Clio е много важно за нас, тъй като е най-продаваният модел в своя клас и вторият най-продаван автомобил в Европа от всички категории, взети заедно. Clio е емблема и най-новият модел съдържа най-доброто от предишните поколения. Екстериорният дизайн на четвъртото поколение Clio спечели нашите клиенти и продължава да го прави днес, затова решихме да запазим това ДНК и същевременно да добавим модерен стил и елегантност към новия модел. Интериорът е претърпял истинска революция със значително подобрение в усещането за качество, повече изтънченост и технологии. Това е най-доброто Clio досега“, коментира Лорънс ван дер Акер, старши вицепрезидент Корпоративен дизайн.

Renault Sport въвежда своето ниво на оборудване R.S. Line в новото Clio, което постепенно ще замести настоящото GT-Line. R.S. Line предлага по-атлетични екстериорни линии и интериорен дизайн в отговор на очакванията на клиентите, които все повече търсят допълнителна диференциация чрез динамичен стил.

Петото поколение на Clio предлага богат избор от нови бензинови и дизелови двигатели с мощност, варираща от 65 к.с. до 130 к.с. Агрегатите 1,0 TCe и 1,3 TCe съдържат модерни технологии, отговарящи на най-новите стандарти, които могат да се похвалят с оптимизирани стойности на разход на гориво и емисии.

В допълнение, новото Renault Clio ще бъде налично и с хибриден задвижващ агрегат E-TECH от 2020 г. Клиентите ще могат да избират от девет комбинации двигател/скоростна кутия.
Повече за новото Clio очаквайте в следващия брой на сп. HiDrive.