Петко Кънев е новият шампион по ефективно шофиране на камиони

-
снимки:Пресцентър TRUCK EXPO 2021

330 професионални водачи се включиха в шестото издание на традиционното състезание на Volvo Trucks.

Петко Кънев от Бан-Тир, Бургас е новият шампион по ефективно шофиране на камиони на България. Той се пребори за титлата на националния финал в шестото издание на състезанието, организирано от Volvo Trucks, което тази година премина под името Fuel Race ‘21.

Победителят постигна среден разход на гориво от 25,7 л/100 км и най-кратко време на предизвикателното трасе от 106 км. Трасето включваше шофиране по магистрален, първокласен и второстепенен път, градско и извънградско шофиране, топография с изкачвания, спускания и завои.

На второ място се класира Стоян Йотов от Съни Ко, трети остана Гурко Сандов от Дискордиа, а почетното четвърто място зае Боян Паскалев от Фригопан.

Квалификационните кръгове на шестото издание на надпреварата Fuel Race ’21 преминаха през осем български града от 10 май до 4 юни – Благоевград, София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас и Пловдив.

Тази година 15-те финалисти от регионалните кръгове се явиха на полуфинал, в който определиха четиримата, които да защитят на финала в Пловдив своите умения в три основни направления – безопасност, икономичност, ефективност по маршрута от Пловдив през Пещера, Пазарджик и обратно.

Състезателните камиони Volvo FH 460 I-Save Fuel Racer бяха оборудвани с полуремаркета, натоварени с 18,5 тона бетонни блокове и заредени с Shell Fuel Save Diesel с технология Dynaflex за оптимално представяне при натоварване.

Освен шампионската титла за България и пътуване до Гьотеборг през септември, Петко Кънев, както и неговите подгласници, получиха награди и от партньорите на Fuel Race ‘21 – Shell България, Медина Мед и Michelin.

„Участвал съм във всички издания на състезанието на Volvo Trucks от 2011 година досега. Конкуренцията беше сериозна. За да спечеля състезанието трябваше да дам най-доброто от себе си три пъти – на квалификациите в Бургас, на полуфинала в Пловдив и по финалното трасе, което беше истинско предизвикателно. Затова и радостта от победата е още по-голяма”, сподели Петко Кънев след награждаването.