Последни тестове на услугата за мобилност на Rouen Normandy Autonomous Lab

-
снимки:Groupe Renault

Партньорството между Métropole Rouen Normandie, Transdev Group, Groupe Renault и Matmut в инициативата Rouen Normandy Autonomous Lab, подпомагани от регион Нормандия и Banque des Territoires, доведе до заключителни тестове на първата услуга за споделена мобилност при поискване, която ще използва автономни автомобили по обществената пътна мрежа в Европа. Услугата ще може да се ползва реално от хората през последното тримесечие на 2018 г. с четири автономни електромобила Renault ZOE и автономния градски „шатъл“ iCristal, разработен съвестно от Transdev и Lohr.

Услугата Rouen Normandy Autonomous Lab ще предложи широко покритие в бизнес парка на Руан „Technopôle du Madrillet“, намиращ се в района Saint-Etienne du Rouvray, свързвайки го с трамвайна спирка „Technopôle“. Целта е да се предложат решения за мобилност в зона, в която градският транспорт е слабо развит – в рамките на километър и половина при подхода за и изхода от парка.

Потребителите могат да си поръчат автомобил в реално време чрез приложение на своя смартфон. Всички се случва в четири стъпки: изтегляте приложение, отивате в един от магазините, заявявате електромобил, настанявате се в него и потегляте.

Автомобилите ще се движат по три маршрута, покривайки разстояние от 10 километра, като ще спират на 17 места в района и ще свързват парка с обществената транспортна система на Руан.

Четирите електрически автомобила Renault ZOE, използвани в проекта, вече се тестват по обществената пътна мрежа, оборудвани със системи за автономно управление, разработени от Transdev и Renault. Тестовете покриват всички съображения, свързани с характерните условия на движение, като присъствие на други автомобили, кръстовища, изходи от сгради. Автопаркът ще бъде допълнен с автономния градски „шатъл“ i-Cristal, разработен съвместно от Transdev и Lohr.

След изтичане на тестовия период, експерименталната услуга при поискване се очаква да стане обществено достъпна през септември 2018-а, да получи необходимите одобрения и да се активира до декември 2019 г. Този период ще даде възможност да се направят фини настройки по технологията, да се добие задълбочен поглед върху начина на използване и да се анализира обратната връзка от местните жители, за да се направят необходимите корекции.

Иновативният проект е уникален в своя широк обхват към изграждане на „завършена“ автономна транспортна система, тествайки иновативни технологии, способни да създадат всеобхватна транспортна система. Целта е да предостави услуга за движение по обществената пътна мрежа със скорости, еквивалентни на тези на конвенционалните автомобили, като същевременно се гарантира безопасността на пътниците.

Системата включва потребителско приложение за поръчка на превоз, контролна зала на автопарка, интелигентна инфраструктура и сигурни телекомуникационни мрежи. Операторът може да следи автопарка от контролната зала и да предприеме действия, когато е необходимо, за да намали скоростта на автомобилите или да ги спре на място. По всяко време ще бъдат възможни също аудио и видео комуникации между пътниците и контролната зала.

Системата е разработена благодарение на партньорство между Groupe Renault и Transdev, като всяка от страните осигурява ключов опит. Renault за автомобила и интелигентната автономна технология, а Transdev за проследяващата система, интелигентната инфраструктура и сигурните телекомуникации. Matmut се грижи за всички въпроси, свързани със застраховки, отговорност и бъдещи регулации.

Вижте видео