Приключение на Антарктида

-
снимки:Георги Звезданов, архив ВВМУ„Никола Й. Вапцаров“

Вълнуващият разказ от първо лице за антарктическата мисия на първия български военен научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“.

Флотилен адмирал проф. Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ оглавява военноморското училище от май 2011 г. и наскоро се завърна от участието си в антарктическата експедиция на българския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който нагази отново в родни води в началото на месец май. „Разработваме интелигентни системи за охрана, разширяваме специалностите, все повече жени избират нашето учебно заведение, вече имаме обучение и за медицински сестри“, сподели той по време на среща със софийската асоциация на възпитаниците на военноморското училище, оглавена от вицеадмирал Минко Кавалджиев. Система за учебни практики на чужди кораби, изпращане на наши курсанти на специализация в Полша, САЩ, Италия, подготовка на лидери, магистърски програми, професионален старшински колеж, следдипломна квалификация – всичко това днес е част от програмата на училището. Нещо повече – научноизследователската развойна дейност, в това число и интелигентно растениевъдство също не са му чужди. „Участваме в организации на ЕС, НАТО и др. световни организации, сътрудничим си и с IT индустрията“, заключи професорът, преди да разкрие подробности и за вълнуващото си участие в антарктическата експедиция на българския учебен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“.

Корабът Св. Кирил е придобит на цена от 1 млн. и 2 хил. лв. през юли 2022 г., а негова кръстница е актрисата Мария Бакалова. Адмирал Медникаров разкри и любопитния факт, че едно от работните имена е било „Куцото куче“, както се нарича най-старата запазена постройка и част от българската база на Антарктика. Екипажът сам осъществява ремонт на кораба на себестойност 0,5 млн. лв. Така точно на Стефановден – 27 декември 2022 г., „Кирил“ потегля на първата си мисия, първоначално от Варна до Картахена – пътешествие, с което курсантите посрещат Нова година. „На 4 февруари вече бяхме в Аржентина, където се включихме в курсове по антарктическо плаване. Голямо предизвикателство беше преминаването на протока Дрейк. Имахме късмет, че времето беше спокойно в този момент, но точно така го бяхме изчислили предварително. Разбира се на всеки два дена попадахме на циклонални зони запад-изток, вятър със скорост 25-35 м/сек и 7-метрови вълни. Корабът е изключително устойчив, което от една страна означава, че много се клати, но всички знаем, че колкото по-комфортен е един плавателен съд, толкова по-лесно потъва. Отлично се справи с плаването в ледови условия при наличието на големи айсберги.

На място екипажът участва в решаването на много задачи в интерес на българската база, дори и на двете испански бази. На остров Дисепшън, който и днес е активен вулкан, бяха решени две спасителни задачи – евакуация на бедстващи изследователи“, припомня си адмирал проф. Медникаров. На 4-5 март „Кирил“ напуска зоната на Ливингстън и се отправя към благополучното си завръщане у дома. „Знаем, че Антарктика е ревнива любовница – посреща те с любов и не иска да те пусне. Отново плавахме през протока Дрейк, през Магелановия проток, на 20 март корабът напусна военноморската база в Аржентина – Мар дел Плата“, завърши своя вълнуващ разказ проф. Медникаров. Корабът се завърне в България в началото на месец май.