Проверявайте налягането на гумите, за да пътувате безаварийно

-
снимки:Nokian Tyres

Лятото дойде, започна и сезонът на отпуските. За да се насладите максимално на почивката, е препоръчително да приведете автомобила си в оптимално състояние, което ще ви гарантира безаварийно достигане до крайната точка на дълго планираните дни за отдих, както и безпроблемно прибиране след това. А за да извлечете максимума от шофирането през лятото, уверете се, че гумите ви са с правилно налягане на въздух в тях. Налягането влияе върху безопасността при шофиране, живота на гумите и разхода на гориво.

Налягането в гумите влияе осезаемо върху управлението и безопасността на автомобила. При недостатъчно напомпани гуми или неравномерно налягане в тях автомобилът реагира бавно и има неочаквано поведение в екстремни ситуации.

„Правилното налягане на гумите е от съществено значение при екстремни ситуации, в които е необходимо бързо движение на кормилото, като например при смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно на пътя. От друга страна, при дъжд недостатъчно напомпаните гуми могат да увеличат спирачния път и да намалят съпротивлението при аквапланинг“, коментира Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Нестабилността на управлението става още по-голяма при по-тежък товар. Когато шофирате с тежък товар, ремарке или кемпер, трябва малко да увеличите налягането на гумите си. Освен това то влияе и върху техния живот. Недостатъчно напомпаните гуми се износват по-бързо и са по-податливи на повреди.

Ниското налягане води до прегряване на гумите и увеличаване на износването им. Структурните елементи на гумата се загряват и това увеличава вероятността да се получат повреди.

Недостатъчното налягане намалява разстоянието между колелото и повърхността на гумата. Така тя лесно може да се удря в колелото, от което се увеличава вероятността от повредата й, когато колата се качва на бордюр. Освен това неравностите и дупките на пътя могат значително да увеличат ударите върху гумите.

Налягането в гумите е пряко свързано и с разхода на гориво и въглеродните емисии. Недостатъчното налягане увеличава съпротивлението при търкаляне на гумата, което води до ненужна консумация на гориво.

„Много производители на автомобили изброяват така наречената еко препоръка за налягането в гумите в допълнение към препоръките за превоз на един до трима души и пълен товар. Така се намалява съпротивлението при търкаляне и въглеродните емисии“, обяснява Дражик.

С течение на времето въздухът постепенно излиза и при нормално шофиране не може да се прецени, ако гумата е недостатъчно напомпана. Затова трябва да проверите налягането на гумите преди дългото пътуване през лятото. Освен това при горещо време не е необходимо да се намалява налягането. Малко по-високото налягане не вреди, споделят производителите на гуми.

За да имате безаварийно пътуване пред летния сезон – сменете гумите, които са били в употреба повече от 6 години, дори ако има остатъци от протектора. Проверете дълбочината на протектора. От съображения за безопасност минималната препоръчителна дълбочина на протектора е 4 мм. Имайте предвид, че използването на износени гуми ще удължи спирачния път на автомобила и ще го направи по-труден за управление.

Проверете страничните стени и протектора на гумите за всякакви пукнатини, цепнатини и издатини. Проверете основните канали. Всички големи камъчета, които са заседнали в основните канали, ще проникнат по-дълбоко в гумата по време на шофиране и могат да причинят повредата й.

Проверете дали всички гуми са равномерно износени. Сменяйте местата на предните и задните гуми за по-равномерно износване.
Редовно проверявайте налягането на гумите. Правилното налягане увеличава безопасността, удължава живота на гумите и намалява разхода на гориво. Препоръчително е да проверявате налягането на гумите на всеки три седмици и при всяко по-дълго пътуване. Проверявайте налягането, когато гумите са студени.