Mercedes-Benz X-Class: Пътищата на свободата

-
снимки:Daimler AG

В началото на календарната година Mercedes-Benz Vans показа концептуален кемпер, базиран на новия пикап на марката X-Class. Официалната премиера се състоя в рамките на международното изложение Caravan, Motor, Touristik (CMT).

Кемпер надстройката на X-Class е разработена от компанията Tischer и може лесно да бъде монтирана и демонтирана. Въпреки ограниченото пространство втората концепция на мини кемпера разполага с кухня, проектирана за целта от специализираната в къмпинг оборудването компания VanEssa mobilcamping.

„За нас е важно автомобилите ни да се харесат и на бодибилдърите на кемпери, разбира се, и на крайните клиенти. X-Class се вписва безпроблемно в нашата установена продуктова гама. Ние сме горди да представим нашата съвместна работа с Tischer и VanEssa на CMT, само два месеца след пускането в продажба на модела“, коментира Волкер Морнхин, директор на Mercedes-Benz Vans.

„Ние също продължаваме да развиваме нашите собствени пътнически ванове и ваканционни автомобили, харесвани от клиентите. Най-новото поколение на Marco Polo Horizon се оказва много популярно и играе решаваща роля за растежа на семейството Marco Polo. Затова решихме да представим и нова версия с дясно управление“, допълва Волкер Морнхин.

Пикап, кемпер, ван
Гъвкавостта и независимостта са най-мощните мотиви за клиентите, които решат да закупят кемпер. Между януари и октомври 2017 г. само в Германия са регистрирани почти 38 000 нови автомобила от този тип. Това е с около 5000 повече в сравнение със същия период на предходната година.

Клиентите също са склонни да използват домовете си на колела за пътувания до отдалечени региони, които лежат извън отъпканите туристически пътища. От шотландските планини, през отдалечените проходи на румънските Карпати до изгревите на Плаж Бланш в Мароко. Къмпингът се превърна в приключение и възможност да се насладите на девствената природа. Къмпингуващите се нуждаят от две неща – автомобил с офроуд възможности, който също е удобен за дълги пътувания навсякъде по протежение на страната, и жилищна площ с всички елементи, предлагащи комфорт. Пикап с кемпер надстройка отговаря на тези изисквания и безусловно намира свои верни фенове. В много случаи отделението за мобилен дом може да бъде демонтирано в няколко лесни стъпки, което оставя пикапа да функционира като обикновен автомобил за ежедневна употреба.

Новият X-Class се вписва перфектно в този потребителски профил, като определя нови стандарти. Той съчетава типичните характеристики на пикапа с класическите силни страни на Mercedes. Като пикап е здрав, силен и с добри офроуд способности. В същото време неговият атрактивен външен вид, вариативността по отношение на индивидуализацията, комфортът, безопасността и възможностите за свързаност в мрежа са типични качества на марката Mercedes-Benz.

Два четирицилиндрови двигателя осигуряват необходимата динамика. Те са с мощност от 120 кВт (комбиниран разход на гориво 7.6-7.4 л/100 км, комбинирани емисии на CO2 200-195 г /км) и мощност 140 кВт (среден разход 7.9-7.3 л/100 км, комбинирани емисии на CO2: 207-192 г/км). Те могат да бъдат поръчани със задвижване на задните колела или със системата 4MATIC за задвижване на всички колела. От средата на 2018 година дизеловият V6 двигател с висока въртящ момент със стандартно задвижване на четирите колела ще осигури още по-голяма гъвкавост. Отличното сцепление е възможно благодарение на предавателната кутия с бавни скорости и допълнителната блокировка на диференциала на задния мост. Максималният просвет е 222 мм (опционално окачване), а системата DSR (регулиране на скоростта при спускане) означава, че X-класата е идеално оборудвана, за да се справи дори с най-трудните пътища. С товароподемност до 3,5 тона, тя също така може да тегли голямо разнообразие от ремаркета, включително каравани.

Подобно на всички автомобили Mercedes-Benz, X-класата се отличава с отличното си ниво на безопасност. Високото равнище на защита на пътниците е резултат от здравото шаси на автомобила с пасивна клетка с висока якост и структура с предна и задна част, която може да поеме енергията чрез добре насочена деформация. Освен това пасивната безопасност се осигурява благодарение на стандартното оборудване, като седем въздушни възглавници и системата за закрепване i-Size за две детски седалки. Предлагат се и три помощни системи за водача – активен спирачен асистент, асистент за поддържане на лентата и асистент за пътни знаци. Освен това има система за подпомагане на стабилността на ремаркето, система за следене на налягането в гумите, система за спешни повиквания, круиз контрол и светодиодни фарове. При необходимост, допълнително се предлага камера за задно виждане или 360-градусова камера.

Независимо от компактния си размер, разглобяемата надстройка Tischer предлага удобна система за спане в ниша с широчина 150 см. Вътрешната височина в надстройката е почти два метра, кухненският бокс разполага с печка с 3 горелки и три удобни седалки. Те могат да се превърнат във второ легло само с няколко прости действия. Със своята голяма, сгъваема мивка и въртяща се тоалетна чиния, интегрираната баня успява да осигури достатъчно място за душ.

Втората концепция на базата на X-класа е разработена от VanEssa mobilcamping. Тя представлява монтажен модул, тежащ около 250 кг, с напълно оборудвана кухня – включително с хладилник, уреди за готвене и миене на съдове, както и пространство за съдове и прибори. Вторият модул за изтегляне предлага още повече място за допълнителни елементи. VanEssa защитава товарното отделение с капак, изработен от тиково дърво използвано при яхтите, водоустойчив материал, характеризиращ се със здравина и издръжливост. Специалните пневматични подпори позволяват капакът да бъде подпрян под ъгъл от 45 градуса. За по-продължителни екскурзии VanEssa препоръчва монтирането на покривна палатка с вход отзад.