Сложете летните гуми възможно по-скоро, съветват експертите

-
снимки:Nokian Tyres

Поради безпрецедентната ситуация, в която се оказахме заради световната пандемия, през предстоящия летен сезон най-вероятно повече хора ще използват зимни гуми. Важно е да уточним, че зимните гуми не са предвидени за шофиране в по-топло време. Те предоставят значително по-ниско ниво на безопасност от летните. Експертите съветват да се избягва късната сезонна смяна на зимни с летни гуми. Най-важният съвет е да смените гумите си колкото можете по-рано.

„Като краткосрочно и временно решение е допустимо. Обаче да се използват зимни гуми за по-дълъг период през пролетно и лятно време, например през целия летен сезон, може да се окаже сериозна заплаха за безопасността. Особено през месеците, когато температурите са високи“, споделя Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в Nokian Tyres.

Шофирането на автомобил със зимни гуми през пролетта и лятото носи няколко риска. Най-съществените са техният значително по-дълъг спирачен път, промените в стабилността, а също така и по-ниското ниво на прецизност при управление. Зимните гуми са направени от по-мека каучукова смес, която гарантира тяхното правилно поведение на пътя по време на ниски и минусови температури. В по-топло време те се износват по-бързо и рискът от аквапланинг върху мокра настилка се увеличава.

Някои шофьори съща така смятат, че ако успяват да шофират в междинния период, това означава, че могат да използват зимните гуми през целия летен сезон. Това е най-често срещаната грешка, която се доближава до поемане на хазартен риск.

„Ако в настоящата ситуация не е възможно да смените гумите си навреме и въпреки това ви се налага да използвате автомобила си, опитайте се да приспособите пътуването си, така че да намалите риска доколкото е възможно. Шофирайте на по-малки разстояния и имайте предвид, че можете да срещнете и други шофьори с неподходящи гуми. Затова е нужно да увеличите разстоянието за безопасност между вашият автомобил и останалите участници в движението до два пъти повече от стандартното, което е препоръчително да се спазва. Бъдете внимателни в завои, намалявайте скоростта. Не поемайте никакви ненужни рискове, не си заслужава. Имайте предвид, че това е само временно решение и се опитайте да запазите час за смяна на гумите възможно най-скоро“, препоръчва Дражик.

Дори да смените гумите си в началото на лятото, това е далеч по-безопасен вариант, отколкото да шофирате със зимни гуми през цялото лято.

„През летните месеци всички характеристики за безопасност на зимните гуми почти напълно отсъстват. Колата е по-трудна за управление, водата не се пренася през каналите толкова плавно, както е при летните гуми на мокра настилка, което значително увеличава риска от аквапланинг по време на летните бури и дъждове“, обяснява Дражик.

Какви са конкретните рискове от използването на зимни гуми през лятото? На първо място – спирачният път е с над 20% по-дълъг. Същевременно представянето на гумите, управлението и маневреността са значително по-лошо. Най-големият риск е при шофиране на мокра настилка, тъй като зимните гуми не са проектирани за бързо извеждане на толкова голямо количество вода, както е по време на летните бури, а са създадени да предоставят сцепление на сняг и киша. Поради това има и по-висок риск от аквапланинг. Зимните гуми имат по-мек каучук и ще се износят много по-бързо в топлото време.

Ето и няколко съвета как да намалите риска, ако ви се налага временно да използвате зимни гуми през лятото. Опитайте се да ограничите пътуванията си само за най-необходимите нужди. Ограничете скоростта си поради по-дългия спирачен път и възможните влошени характеристики на управление. Поддържайте по-голяма дистанция за безопасност по време на движение – поне два пъти по-голяма от обикновено.

Бъдете изключително внимателни в завоите, намалявайте скоростта и имайте едно наум, че вероятно и други шофьори управляват автомобили в подобно състояние.