Стартират поръчките на новата Dacia Duster у нас, цените започват от 36 790 лв.

-
снимки:Renault Group

Третото поколение на Dacia Duster официално е на разположение за поръчка в България. През февруари марката лансира ексклузивна кампания за предварителна продажба на лимитирана серия от модела. От средата на март новият Duster вече е наличен за поръчка във всичките си версии. Цените стартират от 36 790 лева с ДДС.

Гамата включва три нива на оборудване: Essential, Expression и нова топ версия с две нива с отличително стандартно оборудване, налични на цена от 43 390 лв. с ДДС. С ексклузивен дизайн и елементи в меднокафяво, Duster Extreme e подходящ избор за любителите на откритите пространства, търсещи солиден и практичен автомобил – миеща се тапицерия Micro-Cloud, модулни покривни релси и др. Duster Journey е за клиенти, които предпочитат дизайн със сдържана елегантност редом с комфорт и технологии, включително автоматична паркинг спирачка, Media Nav Live и др.

Най-скъпата версия – Extreme Hybrid 140 с автоматична трансмисия, се предлага на цена от 53 890лв. с ДДС.

YouClip е практична система, която прикрепва здраво няколко специфични аксесоара в определени зони в купето. Новата Dacia Duster е оборудвана с четири (при Essential) или шест точки на закрепване YouClip: една на таблото, една на конзолата от страната на пасажера, една зад централната конзола, две от двете страни на багажника и една на задната врата. Те могат да държат стойка за таблет, калъф за съхранение, стойка за смартфон с индукционно зарядно устройство или 3-в-1 – държач за чаша, кука за чанта и подвижна лампа. Тази 3-в-1 система е фабрично вградена в Duster Extreme и всички аксесоари, съвместими с YouClip, се предлагат от мрежата на Dacia.

Цветовата палитра е разширена с включването на нов цвят бежов Sandstone (металик). Предлагат се още шест цвята: зелен  Lichen Khaki, кафяв Terracotta, зелен Cedar, сив Schiste, черен Nacre или бял Glacier.

Новата Dacia Duster е първият автомобил, оборудван с бензинов двигател TCe 130, предоставящ първа стъпка в електрификацията с технология 48V mild-hybrid. Наличен с версии 4X2 и 4X4, той съчетава 3-цилиндров 1,2-литров бензинов двигател с турбокомпресор и технология 48V mild-hybrid. По този начин TCe 130 намалява средния разход на гориво и CO2 емисиите с около 10%.

Двигателят Hybrid 140 с автоматична трансмисия, съчетана със скоростна кутия с палцови муфи без съединител, може да бъде шофиран в изцяло електрически режим до 80% от времето в града. Това намалява разхода на гориво с до 40% в градски цикъл, в сравнение с еквивалентен двигател с вътрешно горене, при идентичен стил на шофиране.

Dacia включва и двугоривно предложение с бензин и LPG, за всички свои модели с двигател с вътрешно горене с етикета ECO-G. Новият Duster се предлага по стандарт с тази тествана и изпитана технология. Когато работи с LPG, новият Duster ECO-G 100 отделя средно с 10% по-малко CO2 в сравнение с еквивалентен бензинов агрегат.

Новият Duster се очаква в шоурумите на Dacia в България от средата на 2024 г.