Стартира проектът на Volvo за разработване на автономни технологии

-
снимки:Volvo Cars

Първите две семейства получиха луксозните автомобили ХС90, с които ще участват в тестовата програма Drive Me.

Volvo Cars стартира проекта за разработване на технологии за автономно шофиране с помощта на шведски семейства, които ще тестват автомобили по обществените пътища на Гьотеборг и ще споделят впечатленията си с екипа инженери на компанията.

В края на миналата година първите две семейства от тестовата програма – Хейн и Симоновски от Гьотеборг, получиха луксозните SUV автомобили Volvo XC90, с които се включиха в проекта Drive Me. Още три семейства ще ги последват тази година, а през следващите четири години до 100 човека ще бъдат включени в проекта Drive Me. Семействата ще допринесат за тестовата програма с ценна информация, като позволяват на екипа инженери да наблюдава как използват колата, шофирайки на път за работа, до училището на децата или когато пазаруват.

Volvo планира да разполага с напълно автономна кола до 2021-а и данните от проекта Drive Me ще изиграят решаваща роля в проектирането й.

„Чувствам се страхотно като част от този проект. Получихме възможност да участваме в разработването на технология, която един ден ще спасява животи“, заяви 45-годишният Алекс Хейн.

Drive me ще включва реални потребители, които ще тестват различните нива на асистенция на водача по време на управление и евентуално на изцяло автономно шофиране. Хейн и Симоновски получиха тестовите автомобили XC90, оборудвани с последната Volvo технология за подпомагане на водача при шофиране, както и с набор от камери и сензори, които ще наблюдават поведението им на пътя и ще снабдяват колите с информация за случващото се покрай тях.

По време на този първи етап от проекта семействата ще държат ръцете си на волана и ще контролират управлението през цялото време, докато използват автомобилите.

С течение на времето всички участници в проекта ще получат достъп до по-модерни автомобили, с по-развити автономни технологии, след като преминат специално обучение. Но дори тогава тестването на тези автомобили първоначално ще се извършва в контролирана среда и под надзора на експерти по безопасността от екипа на Volvo Cars.

Нито една нова технология няма да бъде въведена в експлоатация, ако съществува и най-малкото съмнение относно нейната безопасност. Това означава, че Volvo продължава да разработва автомобилите си със същото внимание и грижа, които затвърждават позициите му на производител на едни от най-сигурните коли в света.

Семейство Хейн се състои от 45-годишните съпрузи Алекс и Паула и техните дъщери – Филипа на 17 г. и Смила на 14 г. Семейство Хейн бяха първите, избрани да участват в проекта Drive me. Към тях се присъединиха 44-годишният Сашко Симоновски, 41-годишната му съпруга Анна и техните деца – Елин на 10 г. и Уилям на 8 г. С развитието на проекта в него ще се включат още семейства.