С вятър в платната

-
снимки:Клуб Асто – Въздушни чудеса

Първите хвърчила са направени преди 2800 години в Китай от коприна и бамбук. Легендата разказва, че идеята за тази красива вещ е дошла от отнесената от вятъра шапка на китайски фермер. Още със създаването им са ги използвали във военни действия: да плашат врага, да измерват разстоянието до противника и т.н. Интересен факт е, че в Малайзия хвърчилото има статут на национална икона. Стилизираният знак краси монети, банкноти и дори корпусите на самолетите от националната авиокомпания.

Хвърчилото е толкова популярно, че има международен ден, посветен на него. Международният ден на хвърчилото е втората неделя на октомври. Но фестивали на хвърчилата има целогодишно в различни точки на планетата. Те са приятно забавление за малки и големи от стотици години в цял свят.

България си има фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“, който още от втората година на провеждането си – 2014-а, се превърна в международен.

За 7-а поредна година пъстрите изумително красиви „жар птици“ ще оживят небето в средата на този август. Оригинални модели, собствена изработка, ще демонстрират участници от България, Турция, Украйна, Русия, Естония, Хърватия. Сред забавления, танци и игри се оформят три задължителни направления в програмата: парад на хвърчилата – демонстрации на оригинални и атрактивни модели, собствена изработка на участниците, придружени с демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти; обучение на управляеми хвърчила – спортни, акробатични хвърчила, които с майсторско управление могат да се движат много бързо и да изписват различни фигури в небето; работилница за хвърчила на място.

За да бъде уникален всеки фестивал, организаторите му включват различни съпътстващи мероприятия, като фотопленери; наблюдение на реенето на птици със специализирана оптика; работилници за изработване на бижута, значки, оригами и др.; цапотене с прахообразни безвредни бои; представления на детски танцови и театрални състави, миниконцерти на известни български поп изпълнители.

Активностите през фестивалните дни събират на едно място хора от най-различни сфери на компетентност, а колективните занимания предвиждат ангажирането и сплотяването на различни социални и възрастови групи – от най-малките, през тийнейджърите, майките и татковците, до бабите и дядовците. Разнообразните забавления и образователно-творчески работилници насърчават творчеството. А възпитанието на участниците в любов към летенето, свободата, правилно отношение към околната среда се постига чрез доброволчески акции, ориентирани към чистотата на околната среда и спасяването на редките видове животни и птици. Каузата за 2019 година е – „Не на пластмасовите отпадъци!“.

Тази година фестивалът ще започне от Варна (17-18 август), ще слезе на юг през Приморско (21–22 август) и ще завърши на Велека (24–25 август). Организаторът Клуб Асто – Въздушни чудеса провежда регулярно (основно през летния сезон) шоу с хвърчила на различни места от Черноморието – Шабла, Албена, Кранево, Варна, Камчия, Приморско, Созопол, Синеморец.

Авторитетът на варненския фестивал бързо набира скорост. Валят покани за участие в чуждестранни фестивали – в Бруней, Китай, Малайзия, Индия, Франция, Украйна, Турция, Румъния, Албания и др. държави, където нашите представители демонстрират чудатите си авторски модели, печелят награди и привърженици, славят името на родината.

От своето възникване в Азия преди две хилядолетия изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате.