С мисъл за екологията

-
снимки:Nokian Tyres

Най-северният производител на автомобилни гуми в света разшири зимното си портфолио с 4 нови модела – Nokian Hakkapeliitta R3 и R3 SUV за Скандинавските държави, Русия и Северна Америка, WR SUV 4 за Централна Европа и WR G4 за Северна Америка.

Nokian Tyres бе обявена за една от най-устойчивите компании в света, получавайки Бронзов клас в категория „Автомобилни компоненти“ на годишната класация за устойчиво развитие на RobecoSAM за 2018 г. Швейцарската RobecoSAM е една от най-известните и уважавани компании в световен мащаб за изчисляване на индексите за устойчивост.

Тази година Nokian Tyres също така бе отличена с наградата „Industry Mover“, която се връчва на компанията, отчела най-голям ръст в устойчивото си развитие спрямо предишната година. Изключителният прогрес на финландците вече бе потвърден и от изкачването на бранда в известния Индекс за устойчиво развитие на Dow Jones – близо два пъти по-висок резултат от средния за сектора.

„Полагаме изключителни усилия в много сфери на устойчивото развитие и се стараем да подобряваме представянето си като естествен резултат от нашите операции. Чувстваме се горди да получим признание за усилията си. Това ни амбицира да продължаваме по пътя, който сме избрали, още по-вдъхновени и готови да постигнем още по-добри резултати по отношение на устойчивостта“, коментира Тепо Хювила, който отговаря за устойчивото развитие на Nokian Tyres.

Като производител на премиум гуми Nokian Tyres се стреми да бъде пример като отговорна компания, която се стреми към устойчиво развитие. Финландците си поставиха няколко цели в тази сфера до края на 2020 г., сред които намаляване на съпротивлението при търкаляне на гумите със 7%, което оптимизира с 500 милиона килограма вредните емисии, генерирани от автомобилния трафик. Тази цел вече бе изпълнена заедно с намаляване на вредните емисии, генерирани от производството на продукти на марката с 20%.

Компанията също така има амбиция да одитира процесите за производство на каучук на своите партньори и да елиминира замърсяванията. В Нокия вече 100% от отпадъците се рециклират, докато във Всеволожск процентите са 90.

Nokian Tyres разширява и употребата на технологията Aramid Sidewall за бусове и кемпери. Технологията Aramid Sidewall е създадена с цел повишаване на здравината на гумите при тежки условия. Повишената издръжливост на продуктите вече е налична и за професионалните шофьори и авантюристи, след като арамидните влакна се вграждат в гумите за лекотоварни и пътнически бусове и кемпери.

Гумите за бусове и кемпери са подложени на сериозна употреба. Превозните средства са тежки и често пъти се карат напълно натоварени и по лоши пътища, чакъл и бордюри. Гумите трябва да понесат цялото тегло на машината и в същото време да осигурят безопасно придвижване при всякакви условия.

„Искаме да предложим на шофьорите на бусове и кемпери същата якост на гумите като тези на моделите за SUV и леки камиони. Освен че пестят допълнителни разходи при повреда, арамидните влакна дават спокойствие, че автомобилът ще стигне до крайната си дестинация без проблеми“, коментира Петри Ниеми, ръководител „Продукти и ценообразуване“ в Nokian Tyres.

Ръбовете на бордюрите и дълбоките дупки сериозно нараняват структурата на гумата. Повредена страница на гума обикновено означава замяна с нова поради невъзможност от ремонт. Силата на технологията Aramid Sidewall е в арамидните (кевларени) нишки, вградени в страницата на гумата. Доказателство за качествата на този материал е използването му в космическата и военната индустрия. Арамидните влакна подсилват страниците и ги предпазват срещу тежки удари, прорези и силен натиск.

Технологията Aramid Sidewall вече няколко години успешно се интегрира в гумите за SUV, а сега вече е налична и за товарни бусове, пътнически ванове и кемпери.

Най-северният производител на автомобилни гуми в света разшири и зимното си портфолио с 4 нови модела – Nokian Hakkapeliitta R3 и R3 SUV за Скандинавските държави, Русия и Северна Америка, Nokian WR SUV 4 за Централна Европа и Nokian WR G4 за Северна Америка.

Легендарната Nokian Hakkapeliitta е специално разработена за тежки зимни условия и е водещ модел в Скандинавските държави, Русия и Северна Америка.

„Още следващата зима нашата гама гуми Hakkapeliitta ще бъде по-богата отвсякога, след като тазгодишният победител в редица тестове Nokian Hakkapeliitta 9 с шипове ще бъде подкрепен от новата Hakkapeliitta без шипове“, коментира Петри Ниеми.

„Новата зимна гума Nokian Hakkapeliitta R3 е най-добрият избор за тези, които ценят комфорта при шофиране, безопасността и екологичността. Тези продукти използват най-новите технологии в бранша, което ще ни помогне да повишим продажбите през идните зимни сезони“, допълва Ниеми.

Основните пазари за новото поколение гуми без шипове Nokian Hakkapeliitta R3 и Nokian Hakka-peliitta R3 SUV са Скандинавските държави, Русия и Северна Америка. Новите модели също така ще подсилят портфолиото и в други държави, основно в Китай, Япония и Украйна.

В допълнение към легендарната серия Nokian Hakkapeliitta компанията представя изцяло нови продукти за развиващите се пазари в Европа и Северна Америка. Nokian WR SUV 4 е гума за SUV сегмента, отговаряща на променливите условия на централноевропейската зима. Отличните характеристики при смяна на посоката на движение дава спокойствие дори и при по-висока скорост.

В Северна Америка Nokian Tyres е пионер в популярния сегмент на гумите за всякакви условия. Балансираното поведение при завиване и надеждното сцепление на новата Nokian WR G4 за леки автомобили осигурява безопасно шофиране през всеки сезон – от снежни бури и киша, през проливен дъжд до напечен от слънцето асфалт.

Новите продукти ще бъдат доставяни при търговците от тази пролет. Богатият избор от размери ще бъде наличен за потребителите през есента на 2018 г.