Технологии и образование

-
снимки:BMW България

BMW Group България подпомага създаването на модерна лаборатория за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в ПГТЕ „Хенри Форд“

BMW Group България подпомага създаването на модерна лаборатория за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в ПГТЕ „Хенри Форд“. В рамките на програма BMW Training Academy компанията инвестира в подобряването на възможностите за получаване на практически умения на учениците . Учебният център е уникален в България и предоставя на учениците възможност да придобият практически умения за диагностика на най-модерни електрически и конвенционални автомобили. Благодарение на два учебни стенда, осигурени с подкрепата на BMW Group България, учениците от 10 до 12 клас ще могат да се запознаят детайлно с принципа на действие, конструкцията и всички компоненти, участващи във високоволтовата електрическа система, а също и устройството на високоволтовата акумулаторна батерия на BMW i3. С модерна диагностична апаратура те могат да откриват симулирани грешки в задвижващата система, а също и да подменят отделни компоненти от акумулаторната батерия. И двата стенда са специално конструирани за учебни цели и са пригодени да работят с безопасно за учащите се напрежение.

Предоставени са и конвенционални модерни осемцилидров бензинов и два дизелови двигателя (трицилиндров и шестцилиндров), които да бъдат използвани в учебния процес, както и последно поколение автоматична предавателна кутия. Предстои изграждане и на специална лаборатория за двигатели BMW, като се очаква проектът да бъде реализиран в рамките на годината.

В рамките на програмата BMW Training Academy в сътрудничество с ПГТЕ „Хенри Форд“ в мрежата от сервизни центрове на баварската марка се обучават 20 ученици по системата за дуално обучение. Те прекарват част от учебното време на определено работно място и имат възможност да получат практическа квалификация в реална работна среда.

Планирана е доставка и на два специално пригодени за учебни цели автомобила – BMW X1 и BMW i Performance с електрифицирано задвижване, който се очаква да пристигне преди края на годината.

„Автомобилната индустрия преминава през вълнуваща и динамична трансформация. Затова е изключително важно още в процеса на обучение младите специалисти да бъдат запознати с модерните тенденции и да бъдат подготвени за голямата технологична промяна, която ще съпътства професионалното им развитие. Вярваме, че добрата подготовка повишава възможностите на учениците за удовлетворяваща кариера в автомобилната индустрия. Надявам се, че ще намерим и бъдещите служители за нашите сервизни центрове сред учениците, които ще се обучават в учебната лаборатория“, коментира инж. Кирил Бижев, мениджър Следпродажбено обслужване на BMW Group България.

Учебната лаборатория в ПГТЕ „Хенри Форд“ е изградена в рамките на национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“, която има за цел да насърчава партньорството между професионалните училища и бизнеса.