Технология се заиграва с емоциите на шофьора

-
снимки:Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover работи над нова технология с изкуствен интелект, която да разбира в какво настроение е водачът.

Jaguar Land Rover проучва нова технология с изкуствен интелект, която да познава емоциите ни, докато шофираме, и същевременно да адаптира настройките в купето, за да осигури максимален комфорт на водача. Системата използва обърната към шофьора камера и биометрично отчитане, за да наблюдава и разбира настроенията му и да адаптира настройките в купето, включително климатика, медията и светлините. Настройките се променят в зависимост от израженията на лицето, за да помогнат в справянето със стреса. Интересно е да се отбележи, че редица проучвания в световен мащаб сочат, че 74% от хората се чувстват стресирани или са под напрежение всекидневно.

Новата технология на Jaguar Land Rover ще използва модерни технологии с изкуствен интелект, за да се адаптира с нюансите в израженията на лицето на водача и да осъществи настройките автоматично след време. Така системата ще научи предпочитанията на шофьора и ще прави оптимално прецизни корекции. Настройките за персонализиране могат да включват смяна на амбиентното осветление към по-успокояващи цветове, ако системата разпознае, че водачът е под стрес, може да пусне любимия плейлист, а при прозявка или други знаци, че човек е изморен – да намали температурата.

Jaguar Land Rover изпробва подобна технология и за пътниците на задния ред с камера, монтирана в облегалката за главата. Ако системата улови знаци, че пътникът е уморен, може да намали светлините, да затъмни прозорците и да увеличи температурата отзад, за да му помогне да заспи или да се успокои.

„Придвижвайки се към бъдеще с автономно управляващи се автомобили, нашият фокус продължава да е върху водача. С помощта на научни изследвания за личното благосъстояние, можем да гарантираме, че нашите клиенти ще пътуват комфортно, ще бъдат ангажирани и внимателни във всички сценарии на шофиране, дори и при монотонни пътувания по магистралата“, коментира д-р Стив Айли, главен медицински директор на Jaguar Land Rover.

Новата система за разпознаване на настроения е набор от технологии, които Jaguar Land Rover проучва, като част от визията си да подобри удоволствието от шофирането и да превърне луксозния автомобил в „храм на спокойствието“.

Софтуерът на системата е следващо поколение на съществуващата технология на Jaguar Land Rover за проследяване на водача. На разположение във всички превозни средства на британската компания е мониторът за състоянието на водача, който е способен да открие дали шофьорът започва да се чувства сънлив, за да даде предупреждение за почивка.