Тото от СкандаУ: Шофирам предпазливо и икономично

-
снимки:архив
„Здравейте, аз съм Тото от група СкандаУ. Имаме си песен, да не кажа, че си имаме 10. Имаме си и предаване в интернет. Имаме си и роднини по селата. Имаме си братя, сестри, всичко си имаме. СкандаУ са богове. Истински богове! Не са от онези фалшивите там по Олимп, дето никой не знае за тях. Истински, ето (сочи себе си). Ние сме новите Ъпсурт. Аз съм си абсурден целият. Знаеш ли, че като дойдох тук на сета, ядох от пуканките отзад, а те не са били за ядене. Успехът ни до момента се дължи на това, че ние сме бъг в системата. Дадоха ни награда, всъщност спечелихме награда за група на годината, а ние сме бивши футболисти. Футболисти стават група на годината. Ей това е, бъг, грешка…“ Така презентира себе си в nova.bg Йонислав Йотов, непосредствено преди да влезе в къщата на VIP Brother миналата година. Всъщност Йонислав Йотов-Тото е фронтмен на групата СкандаУ, която е много популярна сред тийнейджърите у нас. Песните им са истински хит в интернет и социалните мрежи. Рап-бандата получи и наградата „Хип-хоп група на годината“ за 2017-а.

Каква е ролята на автомобила в живота ти?

В някои заведения те посрещат не по дрехите, а по автомобила. Паркинга не ти отварят, ако колата ти не изглежда достатъчно представителна. Имало е случаи, в които съм отивал със старото си возило, и не са ми вдигали бариерата, дори само за да вляза и да си оставя техниката.

Какъв тип шофьор си?

Месечно правя по 20 000 км и повече, буквално съм като тираджия и нямам друг избор освен да съм предпазлив и икономичен, иначе няма да мога да си продължа работата. В случая ми трябва здрав и надежден автомобил, в който да има достатъчно място за хора и техника, а и да стои добре на пътя – да е достатъчно представителен. Никога не бързам, ако трябва да бъда честен.

Как се справяте в музикалния бизнес?

Нямаме PR специалист, всичко си правим самите ние, даже не ходим по интервюта, по предавания, дори не обичаме да го правим, и въпреки това имаме толкова последователи в социалните мрежи и народът ни иска. Може би, защото сме истински. Така бяха и Ъпсурт навремето.

Много често споменаваш Ъпсурт…

Ние заради тях започнахме, решихме, че трябва да се прави такава музика, такъв рап. И естествено с времето взехме от него, добавихме от себе си и така се роди СкандаУ. И някак си хората казват, че ние сме продължението на тяхната легенда, носим техните корени. Самите Ъпсурт го казват.

Как ще коментираш участието си в Big Brother?

Видях себе си в различни ситуации, там в един период ми беше добре, в един – зле, просто това е отрязък от живота, който тече на ужасно бързи обороти. Там имам чувството, че остарях с 10 години, шегувах се, че съм на 27,
а догодина ще празнувам 37.

Ще споделиш ли нещо за последните музикални проекти на групата?

Да, пуснахме цели две нови песни наведнъж, защото решихме да предизвикаме нашите колеги, които не са толкова продуктивни. Само за ден и половина „Кокаинът“ има 600 000 прегледа, а „Без да пия“ – над 300 000, което означава, че след седмица ще са около 3 млн.

Кой пише текстовете на песните ви?

Сами си пишем текстовете, работили сме и за други групи, съчинявали сме и много чалги, за да съберем пари, та да си финансираме нашата музика. Но вече не го правим. Иначе сме писали и за Лео, и за Део, и за Играта, и за Рафи, и за Алисия… по-скоро е по-лесно да изброя тези, за които не сме работили, даже и рапърите, а за тях все пак е редно да си пишат текстовете сами.

Ще ни вкараш ли набързо в кухнята на рапа…

Върху музиката се случват нещата, но техниката при рапа е друга. Има рапъри, които могат да пеят, но почти няма певци, които могат да рапират. Там всичко е въпрос на стотни, изпуснеш ли буквичка, сричка, няма влизане до края на песента. Когато се налага това да го правиш час и половина на сцена, се изисква огромна диафрагма и силни дробове. Има място за импровизации, но всичко това е в главата ти, ако мозъкът ти щрака толкова бързо, че да можеш да изкривиш ситуацията – се получава, но винаги трябва да вървиш пет-шест такта преди песента, но пък ние, рапърите, това го можем.