Умните гуми идват

-
снимки:Nokian Tyres

Автономните автомобили задават нови изисквания за гумите. Сензорите свързани към гумите ще бъдат едно от нещата с водеща роля за сигурността, от момента, когато вече машините предимно ще съблюдават условията на шофиране вместо хората. Експертите предричат, че умните гуми ще станат широкоразпространени през следващите пет години.

Автоматизирането на трафика напредва, а това поставя нови изисквания към автомобилните гуми. Когато един автомобил не е управляван от човек, той трябва да може да следи пътните условия, например чрез сензори върху гумите. Познатите стари характеристики за безопасност, като сцепление на лед и устойчивост на аквапланинг, ще бъдат допълнени от технология, която събира данни в реално време.

Когато информацията получена от гумите се комбинира с метеорологични данни, бордовата информационна система на автомобила може да формира картина за преобладаващите условия на шофиране и да настрои управлението си спрямо тях. Сензорите могат да следят и за износването на гумите, налягането им, а също и за температурата в тях. Повишението на вътрешната температура може да е ранна индикация за повреда на гумата, а информацията за това би позволила отстраняването ѝ, преди да предизвика опасна ситуация на пътя.

„Без значение колко е умна колата, гумата буквално е единствената допирна точка между нея и пътя“, споделя Юка Каси, старши вицепрезидент „Продукти и маркетинг“ в Nokian Tyres.

Умните гуми също позволяват нови модели за услуги, свързани с потреблението им, още преди да е настъпил момента, когато ще видим роботизирани автомобили по улиците.

Бъдещите хладилници могат да поръчват мляко, когато то започне да привършва, а същото може да се случи и с износените гуми. Когато гумата започне да се износва, сензорите ще сигнализират магазина за гуми, който от своя страна ще достави нов комплект до клиента или дори ще ги постави на автомобила. Според Юка Каси обаче, първата стъпка е да бъде уведомен водачът на автомобила.

„Гумата може да разчита на данните за износване предоставени от бордовата информационна система, която подава сигнал до шофьора, че гумите могат да бъдат безопасно използвани за още три месеца. Същевременно, системата ги инструктира да се свържат с най-близкия продавач и предоставя информацията за контакт. Този механизъм е подобен на начина, по който съвременните автомобили уведомяват водача, че горивото свършва и му предоставя навигационни инструкции до най-близката станция за зареждане“, допълва Каси.

Превантивната поддръжка става особено важна, поради нарастващата популярност на споделения превоз и особено когато за него започнат да бъдат използвани автономни превозни средства. Превенцията ще гарантира, че шофьорите няма да закъсат на път.

Умните гуми ще се появят преди роботизираните автомобили, предвиждат експертите в бранша. Въпреки че основната революция предстои да се случи, различните сензори и решения за умни гуми вече са достъпни за потребителите. Датчиците за налягане в гумите TPMS са добре познати, но по-модерните технологии досега бяха почти изцяло запазени за професионална употреба. Nokian Tyres Intuitu например е концепция за гумите на земеделски и селскостопански машини, която комбинира гуми с вградени сензори и мобилно приложение за събиране на данни. Юка Каси вярва, че решения като Intuitu ще започнат да се използват редовно от потребителите – дори и преди да видим автономни автомобили на пътя.

„Умните гуми ще станат често срещани при електрическите автомобили, тъй като те са оборудвани с големи гуми и много сензори и датчици към тях. Това ще се случи до пет години“, прогнозира Каси.