Ученици стават дизайнери

-
снимки:Groupe Renault

Renault България обяви старта на осмото издание на конкурса за детска рисунка „Пътят и аз“ по глобалната програма на френската автомобилна марка „Безопасност и мобилност за всички“.

Тази година, освен Министерството на образованието, партньори на конкурса са и Зоологическа градина – София, и екипът, реализирал филма „Лили рибката“. За атрактивните високотехнологични и творчески награди ще се борят ученици от първи до пети клас в отбори от 2 деца, преминали обучение по програмата за пътна безопасност и опазване на околната среда от всички български училища.

Учениците в първи и втори клас ще рисуват по темата „Електромобилът и джунглата“. Темата е вдъхновена от партньорството със Зоологическата градина – София, която тази година чества своята 130-а годишнина. Децата ще трябва да представят визията си за чистите, задвижвани от електричество, превозни средства, които пазят природата и съжителстват мирно с животните в нея.

Децата във възрастовата група III-V клас ще творят по темата „Коланът на моята спортна кола“. Темата е вдъхновена от новия проект на Renault България VIVE – моден аксесоар за колан, лансиран в три дизайна – мъжки, дамски и детски. Инициативата цели да промени мрачната статистика, според която България е на първо място по смъртност на пътя в Европейския съюз, а между 200 и 300 души загиват годишно, защото са били без предпазен колан.

Лансираният детски дизайн за аксесоар за колан е вдъхновен от българския детски филм „Лили рибката“. Продуцентът и режисьор на филма Ясен Григоров ще се присъедини към журито, което ще избере победителите. Другите членове на журито са представители на Renault България, МОН, Зоологическа градина – София, и V+O Communication.

За победителите при най-малките голямата награда е конзола за компютърни игри. Спечелилите второ място ще получат 3D магически молив, а бронзовите медалисти – робот с изкуствен интелект.

Във втората възрастова група най-добрите дизайнери ще се радват на истинско признание – дизайнът им ще бъде въведен в производство. Предметната награда за тях е дрон. За второ място наградата е смарт часовник, а за трето – VR очила.

И тази година изложбата на колела „Пътят и аз“ ще вдъхновява за участие в конкурса. Експозицията от рисунки на победителите от предходното издание на конкурса ще посети 20 училища в страната в рамките на 3 месеца.

Конкурсът в България е част от глобалната програма на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. Чрез нея френската марка дава своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата. През миналото издание на конкурса в България се включиха близо 1800 деца от 71 училища в 140 населени места, които се състезаваха с над 600 рисунки.