Флотилен адмирал проф. Медникаров: Антарктика е ревнива любовница, посреща те с ласки, но не желае да те пусне, иска да останеш при нея

-
снимки:ВВМУ „Н. Вапцаров“, Георги Звезданов

Боян Кирилов Медникаров е български офицер, флотилен адмирал, професор доктор на военните науки и Началник на Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“, гр. Варна, България. Откриваме проф. Медникаров в столичния Военен клуб, по време на рутинна среща със софийската асоциация на възпитаниците на военноморското училище, оглавена от вицеадмирал Минко Кавалджиев.

Проф. Медникаров, къде се позиционира ВВМУ сред висшите морски учебни заведения в световен мащаб?

– Класацията на IAMU постави Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ на второ място сред най-престижните морски висши учебни заведения в света през 2020 г. и на четвърто място през 2021 г.

 

Когато фактите говорят и боговете мълчат, а бихте ли ни споделили повече информация за вашата материална база?

Учебната ни база разполага с научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, спомагателен учебен кораб, моторен катер „Асен“, моторен катер „Тодор Каблешков“, ветроходен кораб „Калиакра“, бързоходна лодка „Стрела“, лодъчна база, летен лагер и полигони.

 

Да поговорим за дейността и учебната програма на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“…

Разработваме интелигентни системи за охрана, разширяваме специалностите, все повече жени избират нашето учебно заведение, вече имаме обучение и за медицински сестри. Система за учебни практики на чужди кораби, изпращане на наши курсанти на специализация в Полша, САЩ, Италия, подготовка на лидери, магистърски програми, професионален старшински колеж, следдипломна квалификация – всичко това днес е част от програмата на училището. Нещо повече – научноизследователската развойна дейност, в това число и интелигентно растениевъдство също не са ни чужди. Участваме в организации на ЕС, НАТО и др. световни организации, сътрудничим си и с IT индустрията.

 

Към кои специалности във ВВМУ „Никола Вапцаров“ е най-голям интересът?

Работим в три професионални области – транспорт, корабоплаване и авиация. Основните ни сектори са Национална сигурност и Информационни технологии. Във всяка една от тези области полагаме огромни усилия за изграждането на висококвалифицирани кадри. Говорейки за класическите морските специалности, може би най-търсената, най-атрактивната специалност е Корабоводене.

Ще ми се да спомена, че във ВВМУ „Никола Вапцаров“ обучаваме и много чуждестранни студенти. Това е международна гаранция за нивото на нашето учебно заведение.

 

Какъв е процентът на дамите студенти във ВВМУ и как се справят?

В някои специалности като медицина, мениджмънт на водния транспорт, нежният пол е във вихъра си и това е достатъчен атестат за нивото на подготовката, която предлагаме, както и за интелектуалния капацитет на нашите студенти от женски пол.

 

Как се развива сътрудничеството ви с ВТУ „Тодор Каблешков“, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна и Военномедицинска академия?

Имаме съвместни образователни програми, участваме в съвместни научни проекти. Имаме съвместно обучение между ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна за придобиване на образователно квалификационни степени на медицински кадри за нуждите на Министерство на отбраната. Става въпрос за курсанти по военна специалност Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво във ВВМУ и по гражданска специалност Медицина в МУ Варна. Предлагаме и обучения за кадети по военна специалност с четвърта степен на професионална квалификация към ВВМУ и по гражданска специалност Медицинска сестра в МУ Варна.

По отношение на ВТУ „Тодор Каблешков“ – най-топли чувства и адмирации към ръководството на Висшето учебно заведение, което в лицето на проф. д-р Тодорова, особено сега, в рамките на втория си мандат, демонстрира много сериозни стъпки в желанието си за модернизация и силно се надявам – особено в условията на дейността за по-екологичен транспорт, ВТУ да има една много по-сериозна перспектива за развитие.

 

Ще споделите ли подробности от участието ви в Арктическата експедиция и какви са настоящите и потенциални ползи за България, за науката, за ВМС – все пак пътуването беше осъществено с военен кораб, макар и научноизследователски?

„Св. св. Кирил и Методий“ е първият български кораб, достигнал до остров Ливингстън, Антарктика. Плавателният съд взе участие в 31-та Национална антарктическа експедиция, като достави на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ строителни материали, необходими за изграждането на новия лабораторен блок, както и 50 тона товари за испанските бази „Хуан Карлос I” на остров Ливингстън и „Габриел де Кастиля” на остров Дисепшън.

На борда на кораба се проведоха и първите български научни изследвания в Южния океан.

Програмата „От полюс до полюс“ е строго дългосрочна и мащабна, тя е научноизследователска програма, но има и своя международно политически оттенък. На първо място това се свързва с факта, че България е част от правителството на Антарктика. България е страна от Атлантическия договор, който урежда юрисдикцията на тази част от Северното кълбо. На базата на този договор са уредени правилата, свързани с човешките дейности в зона Антарктика. Всъщност континента Антарктида и зона Антарктика – това е една непозната земя, това е „Terra incognita“. Така нареченият наш остров е изключително богат на минерални ресурси. Там от гледна точка на минерални ресурси, има полиметални пластмаси – тези свръхдефицитни материали, които се използват в новите технологии. Безспорен факт е, че водещите държави извършват мащабни изследвания. Освен добива на минерални ресурси, става въпрос за изключително разнообразие на био ресурси. Континентът позволява да се извършват много широк спектър от биологични, медицински и ред други изследвания, Там е налична прекрасна био флора, където всичко е чисто. За ваше сведение – старият лед е на 10 000 години.

Разбира се, нашият остров категорично затвърждава актуалните данни за климатичните проблеми, с които се сблъскваме днес- Но има медицински проекти, свързани с разпространение на различни вируси, резистентност към антибиотици и т.н. Уви, това не е в моята сфера на компетенция.

 

Ще коментирате ли темата за сигурността на територията на Черно море, на фона на войната в Украйна?

Сигурността на Черно море е изправено пред много тежки предизвикателства. Те са свързани конкретно за нашата страна с проблема за осигуряване на безопасност за корабоплаването. Трябва да обърнем внимание и на осигуряването на противодесантната отбрана на европейското крайбрежие, увеличения риск от повишените застраховки на корабите, които плават и работят в Черно море. Наистина са сериозно предизвикателство пред държавата и те дават мотива за необходимостта от едно интензивно развитие на Военноморските сили в страната, повишаването и съответно решаването на този нов спектър от задачи. Виждате, че Черно море е непрекъсната арена на противоборства.