Цепелинът на Goodyear се завръща в Европа

-
снимки:Goodyear

Една икона отново е в небето ни, тъй като за първи път от близо десетилетие легендарният Цепелин на Goodyear лети над Европа. Завръщането на Цепелина е най-новото в поредицата от инвестиции на Goodyear в бизнеса на Стария континент. Това включва обновяване на европейското продуктово портфолио през последните 18 месеца, пренастройване на мрежата за дистрибуция на компанията за разрастване със специален набор от партньори, успешен старт за електронна търговия на избрани европейски пазари, ново медийно партньорство и завръщане към международния автомобилен спорт.

„Цепелинът на Goodyear е истинска икона, която улавя въображението на потребителите и ентусиастите в Съединените щати и по целия свят в продължение на почти сто години“, казва Майк Ритокоски, вицепрезидент и главен маркетинг директор на Goodyear Europe. „Неговото завръщане в Европа беше дългоочаквано и е идеалният начин да отпразнуваме завръщането си в международния автомобилен спорт, новото ни медийно партньорство с Eurosport и авангардните допълнения към продуктовото ни портфолио“, допълва той.

Цепелинът представлява брандиран дирижабъл Zeppelin NT с марка Goodyear, управляван от Deutsche Zeppelin-Reederei GmbH от Фридрихсхафен, Германия. Това бележи последната глава в почти 100-годишните отношения между Goodyear и Zeppelin.

Полутвърдият дирижабъл Zeppelin NT е с дължина над 75 м – почти три четвърти от дължината на футболно игрище. Той е висок около 18 м. Това е същият модел дирижабъл като трите, управлявани от Goodyear в САЩ. Той ще действа като посланик на марката Goodyear, докато се извисява над Европа, предоставяйки въздушно покритие над ключови състезателни събития и извършване на търговски (пътнически) полети в Германия.

По-често виждан да лети в САЩ на големи спортни събития, включително на NASCAR, NBA и PGA голф събития, Цепелинът отдавна е и европейска икона. За първи път пристига в Европа през март 1972 г., като прави дебютният си полет през юни същата година в Кардингтън, Англия. Кръстен „Европа“, той се изкачва в небето над Стария континент през следващите 14 години, като се появява на редица видни спортни и културни събития, включително Гран При на Германия в Нюрбургринг през 1985 г., Ролан Гарос във Франция през 1986 г. в и дори две британски кралски сватби, преди да бъде пенсиониран през 1986 г.

Цепелините на Goodyear се завърнаха да обиколят Европа през следващите години, но днес тестовият полет от Фридрихсхафен е първият път, откакто Цепелин на Goodyear лети в Европа от 2012 г.

Цепелинът на Goodyear ще лети в района на Фридрихсхафен и около Германия през следващите седмици и се планира да предостави въздушни кадри на някои от най-големите останали европейски състезания от календара на автомобилните спортове за 2020 г.

Това ще добави допълнителен тласък към международното завръщане на Goodyear в автомобилните състезания. Компанията вече е избрана за официален доставчик на гуми за клас LMP2 на Световния шампионат по издръжливост на FIA World Endurance Championship (WEC) и европейската серия на Le Mans от сезон 2021 г.