Шведско комби налази София

-
снимки:Димитър Даков

Новото Volvo V60, чиято световна премиера се състоя по-рано тази година, акостира в България. Шведското комби съчетава красив дизайн и модерни технологии с многофункционалност и ежедневна практичност. Автомобилът впечатлява с просторен интериор, мощни двигатели, усъвършенствано шаси и най-новото поколение системи за безопасност.

V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от ХС60 и серията 90 на Volvo. Комбито идва с богат набор от стандартни системи, включително авангардни функции в помощ на водача, също познати от ХС60 и серията 90, които го превръщат в един от най-сигурните автомобили на пътя. Прави впечатление системата за безопасност City Safety с автоматично прилагане на спирачките, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни и активира автоматично спиране, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен.

Системата с адаптивен автопилот Pilot Assist, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч и по пътища с добра маркировка, сега е допълнително усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите. Новото V60 включва и други функции за подпомагане на водача, като система против напускане на пътното платно Run-off Road Mitigation и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение – Oncoming Lane Mitigation.

Опционалната система за предупреждение на водача за опасност при маневриране, с автоматично прилагане на спирачките – Cross Traffic Alert, допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него.

Инфотейнмънт системата на Volvo Cars – Sensus, е напълно съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, осигурявайки свързаност на водача през цялото време. Контролът се осъществява посредством интуитивен дисплей с тъч скрийн, който съчетава функциите на автомобила, навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.

Системата за свързаност Volvo on Call идва като част от стандартното оборудване на V60. Тя дава възможност за връзка на автомобила с телефон 112 и СБА и освен това позволява на водача да управлява редица функции през смартфона си – например да стартира двигателя и да включи отоплението, още преди да излезе от вкъщи.

Volvo V60 ще се предлага с богата гама двигатели, сред които и две опции за задвижване чрез Plug-in Hybrid технология – новият двигател T6 Twin Engine AWD с 340 к. с. комбинирана мощност и T8 Twin Engine AWD с 390 конски сили сумарна мощност. Клиентите, които предпочитат стандартен бензинов двигател, могат да избират между познатите агрегати Т5 и Т6, а тези, които искат дизел – между D3 и D4.