Яки джипки разтърсиха Слатина

-
снимки:Сергей Антонов, Георги Звезданов

На територията на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столичния квартал Слатина си дадоха среща автомобилните вносители с най-новото от SUV гамата у нас, фенове на офроуд колите и потенциални клиенти. Предпремиерно в България бе представен новият Isuzu D-Max.

На 15 октомври се проведе първият по рода си BG Off-Road Happening в България, организиран от ВТУ „Тодор Каблешков“, списание HiDrive и Института за пътна безопасност.

BG Off-Road Happening 2020 бе открит официално от проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ и Богдан Милчев, председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност.

На „стартовата решетка“ застанаха 13 модела, които буквално „разпориха“ специално изграденото от Тодор Христов трасе. Тошко е победител в българския офроуд шампионат за 2002 г. и участник с ATV машина в легендарното рали „Дакар 2011. Трасето бе съгласувано с един от основните партньори на събитието – Института за пътна безопасност. За безопасното преминаване през препятствията от дървени рампи се грижеше Цветомир Иванчев – републикански и Източноевропейски офроуд шампион с Hyundai off-road racing team.

Всеки посетител с валидно свидетелство за управление на МПС имаше възможност да седне зад волана на новите Dacia Duster Blue Line, Ford Kuga, Ford Ranger Raptor, Honda CR-V Hybrid, Isuzu D-Max, Kia Sorento, Land Rover Defender, Lexus RX, Mahindra GOA Pik-Up Plus, Nissan Qashqai, Skoda Karoq, Toyota RAV4, VW Touareg.

На BG Off-Road Happening 2020 със свои отделни щандове присъстваха Dodge, Hyundai и Ram, а посетителите на събитието станаха свидетели и на възможностите на класическия офроудър Jeep Wrangler.

Но освен всичко, BG Off-Road Happening 2020 стана сцена на предпремиерата и пазарен дебют на новия Isuzu D-Max, слязъл буквално броени часове преди това от автовозите на компанията.

Сред посетителите на събитието не липсваха и бъдещи звезди на българския музикален небосклон. Особено активни по офроуд трасето бяха любимците на младото поколение Тино и Ния. Като фен на бруталните офроуд машини, Тино остана впечатлен от възможностите на новите Land Rover Defender и Ford Ranger Raptor, както и от новата лимитирана серия на пазарния хит Dacia – Duster Blue Line.

Голям фурор на трасето предизвика и екзотичната индийска марка Mahindra със своя пикап GOA Pik-Up Plus. Той се справяше безпроблемно с препятствията, дори с „товар“ от пет човека, небрежно поседнали и полегнали в легена на офроудъра.

Впечатляващо шоу предизвика и Ford Transit 4×4 дълга база, който изненадващо се пусна по трасето. Лекотоварният автомобил безпрепятствено се справи с препятствията и заслужено обра овациите на всички присъстващи.

Посетителите на събитието тестваха маневреността и сцеплението на автомобилите и по специално изградената за целта „змейка“.

Най-голям интерес предизвикаха Ford Ranger Raptor, Land Rover Defender, Isuzu D-Max, Mahindra GOA Pik-Up Plus, Skoda Karoq и Dacia Duster Blue Line.

В рамките на събитието Богдан Милчев от Института по пътна безопасност представи своята визия на Мисия нула. Тя е заимствана от шведския модел и е адаптирана към българската инфраструктура и народопсихология. Целта на дългосрочната, но жизненоважна стратегия е с течение на всяка следваща година поетапно да намаляват жертвите вследствие на пътно-транспортни произшествия в страната, до достигане на заветната цел – кота нула.

В рамките на BG Off-Road Happening 2020 автомобилните марки представиха системите за сигурност и офроуд възможностите на актуалната си гама от автомобили с повишена проходимост.

Разбира се, сериозните теми, свързани с безопасността, както и по-забавната част – офроуд емоциите зад волана по трасето и високия адреналин, бяха съчетани с добро настроение, прекрасно време за сезона и як рокендрол.