Amazon става най-големият клиент на Mercedes-Benz Sprinter в света

-
снимки:Daimler AG

Mercedes-Benz Vans откри нов завод за лекотоварния модел Sprinter, предназначен за северноамериканския пазар. Производственият обект се намира в Северен Чарлстън, Южна Каролина. В него ще се произвеждат отделните части и каросерията, ще се извършва боядисването и окончателно сглобяване на автомобилите. Заводът залага на съвременно интелигентно производство – с транспортни системи без шофьор, документация, която не е на хартия и дигитални средства за обучение.

Първият произведен Sprinter е доставен на Amazon. Новото партньорство с Amazon включва доставката на 20 000 вана за малки предприятия в САЩ, с което онлайн търговецът се превръща в най-големият клиент на Mercedes-Benz Sprinter. Общата стойност на инвестицията е приблизително 500 милиона долара. В завода в Северен Чарлстън работят над 900 човека, а до края на 2020 г. се предвижда персоналът да достигне 1300 човека. Очаква се доставчиците да създадат допълнително 600 нови работни места във и около Северен Чарлстън.

„Днес САЩ вече са вторият по големина пазар за нашия Sprinter. С помощта на новия съвременен завод в Северен Чарлстън, в бъдеще ние ще може да извършваме доставки до нашите клиенти в Северна Америка още по-бързо и гъвкаво. Така ще се използва по-добре динамичният пазарен потенциал, превръщайки новия ни завод в централен компонент на нашата стратегия за растеж”, коментира Фолкер Морнхинвег, ръководител на Mercedes-Benz Vans.

В завода ще се произвеждат и ванове Sprinter, брандирани от Amazon за новата програма Delivery Service Partner на онлайн търговеца на дребно.

„Ние сме горди да работим в партньорство с Mercedes-Benz Vans и да помогнем на местните икономики чрез доставката на брандирани от Amazon автомобили Mercedes-Benz  Sprinter, произведени в техния нов завод в Северен Чарлстън”, споделя Дейв Кларк, старши вицепрезидент на Worldwide Operations на Amazon. „Благодарение на огромния потенциал и положителната обратна връзка, която получихме за новата програма Delivery Service Partner на Amazon, ние с радост ще увеличим нашата първоначална поръчка на брандирани ванове Sprinter до 20 000 автомобила, за да могат новите малки фирми да разполагат със специализирани автопаркове за доставка на пратки от Amazon”, допълва Кларк.