Audi SQ8 TDI: Мощен и ефективен

-
снимки:Audi AG

Audi обогати моделното си Q-семейство със спортния SQ8 TDI. Осемцилиндровият дизелов двигател с битурбо пълнене осигурява на голямото SUV-Coupé впечатляващи динамични показатели, съчетани с високо ниво на ефективност. Технологии в областта на задвижването и ходовата част като например спортен диференциал, системата за стабилизиране на колебанията на каросерията и управлението на всички колела осигуряват много динамична управляемост.

Audi обогати моделното си Q-семейство със спортния SQ8 TDI. Осемцилиндровият дизелов двигател с битурбо пълнене осигурява на голямото SUV-Coupé впечатляващи динамични показатели, съчетани с високо ниво на ефективност. Технологии в областта на задвижването и ходовата част като например спортен диференциал, системата за стабилизиране на колебанията на каросерията и управлението на всички колела осигуряват много динамична управляемост.

Битурбо V8-двигателят съчетава сериозна мощ с впечатляваща икономичност, предлагайки цял арсенал от високотехнологични решения. Агрегатът генерира мощност от 435 к.с. и максимален въртящ момент от 900 Нм в диапазона между 1250 и 3250 об/мин. Благодарение на тези показатели, задвижваното от 4.0 TDI мотор SUV-Coupé ускорява като спортен автомобил – границата от 100 км/ч се достига за едва 4,8 секунди, а скоростта е електронно ограничена до 250 км/ч. За силовото предаване отговарят осемстепенна автоматична предавателна кутия tiptronic с хидравличен преобразувател на въртящия момент и система за постоянно задвижване на четирите колела quattro.

Електрически задвижваният компресор (EAV) допълва работата на двата турбокомпресора при ускорение и при ниските обороти, като по този начин V8 TDI двигателят предоставя мощността си по възможно най-спонтанен начин във всички работни режими. EAV черпи необходимата за своята работа енергия от 48-волтовата бордна мрежа, която обуславя работата и на Mild-Hybrid-системата (MHEV). Нейният ремъчен стартер-генератор се грижи за регенирането на енергия при спиране и я съхранява под формата на електроенергия в литиево-йонната акумулаторна батерия.

В условия на реална всекидневна употреба MHEV-технологията се очаква да намалява разхода на гориво средно с 0,5 литра на 100 км. В изпитателния цикъл WLTP голямото SUV-Coupé постига среден разход на гориво от 7,8 литра, което отговаря съответно на 205 до 204 грама CO2 на километър – в зависимост от големината на колелата на автомобила.

SQ8 TDI разполага серийно със система Audi drive select и адаптивно пневматично окачване adaptive air suspension sport с променливи настройки на амортисьорите. Пневматичната система на окачването е в състояние да променя клиренса на автомобила с до 90 мм и така подобрява представянето върху различни типове терени. Като опция се предлагат три технологии, които носят сериозни предимства по отношение на динамиката на пътя, сцеплението с настилката и стабилността – една от тях е спортният диференциал. При бързо шофиране в завои той се грижи за активното разпределяне на въртящия момент между колелата на задния мост и по този начин допълва работата на системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro със самоблокиращ централен диференциал. Като алтернатива на серийното прогресивно кормилно управление пък се предлага система за управление на всички колела. При ниска скорост на движение задните колела леко се завъртат в противоположна спрямо тази на предните посока, с което подобряват повратливостта на автомобила. Над скорост от 60 км/ч те започват леко да завиват заедно с предните колела, като по този начин подобряват стабилността.

Audi SQ8 TDI предлага високо ниво на динамика на пътя благодарение на системата за стабилизиране на колебанията, управлението на всички колела и спортния диференциал.

Третият акцент от високотехнологичното оборудване в областта на ходовата част е системата за стабилизиране на колебанията на каросерията. На всеки мост е монтиран електромотор, който е разположен между двете половини на напречната стабилизираща щанга. При шофиране в праволинейна посока тези половини работят независимо една от друга, което намалява вертикалните движения на каросерията върху неравна настилка. При спортен стил на шофиране двете половини на стабилизиращите щанги започват да работят заедно, като могат и да се завъртат в противоположна една на друга посока. Това прави управляемостта на SQ8 TDI по-спортна и значително намалява страничното накланяне на каросерията в завоите.

Audi SQ8 TDI впечатлява със спортния си и импозантен дизайн. Характерните екстериорни елементи са представени по специфичен начин и подчертават специалния характер на този модел от висш клас. Наапример предната решетка Singleframe с осмоъгълна форма е получила структурирани вертикални елементи и се откроява с матово-сребриста рамка. Защитата на дъното на каросерията блести в сребрист цвят и кара предната и задната броня да изглеждат още по-внушително. Допълнителна мощ внушават контурираните въздухозаборници, S-специфичната изпускателна уредба и открояващите се quattro-елементи над калниците. Хоризонталните линии под формата на свързващата ивица между двете задни светлини и черната линия над черния дифузор в задната броня допълнително подчертават широчината на голямото SUV-Coupé.

Моделът серийно разполага с LED-светлини с включен асистент за автоматично управление на дългите светлини, а по желание може да се поръча и HD Matrix-технология за фаровете.

Типично за един S-модел, интериорът е издържан основно в тъмни тонове. Серийните спортни седалки имат S-емблеми и контрастни шевове. По желание на клиента се предлагат също така и S-спортни седалки plus с интегрирани подглавници и силно контурирани странични опори, като опция с функция за климатизация и масаж. Тапицериите в цвят Rotor сиво или Arras червено подчертават спортния характер на автомобила. Декоративните апликации са изработени от матов релефен алуминий, като алтернатива се предлагат Carbon или ясенова дървесина.

В унисон със спортната атмосфера в интериора, серийният Audi virtual cockpit предлага S-специфичен изглед с решени в червено детайли. Водачът може да избере т.нар. Performance-Layout, при който оборотомерът се показва под формата на ъгловата графика, а наличните към дадения момент запаси от мощност и въртящ момент се изобразяват като проценти. Двата основни управляващи елемента в интериора са големите тъчскрийни, даващи тактилна и акустична обратна връзка. Като алтернатива водачът може да използва също така и системата за гласово управление, която разпознава команди и въпроси от свободната всекидневна реч. За да отговори на зададените команди, системата ползва както наличните на борда данни, така и базирана на облачна технология база данни.

Новост е също така и гласовата услуга на Amazon – Alexa, която е изцяло интегрирана в управляващата система MMI. Трансферът на данни в SQ8 TDI серийно се осъществява посредством стандарта LTE Advanced, който е част от основната функционалност на системата MMI Navigation plus, наред с WiFi-Hotspot и услугите на Audi connect.

Планирането на маршрути предлага множество интелигентни функции – например системата разпознава предпочитанията на водача и е в състояние да дава предложения в синхрон с тях. Car-to-X-услуги, като например информация за трафика и анализ на изминатата отсечка, допълват функционалността на навигационната система. Внимание заслужава и най-новата услуга: информация за светофарите. Audi предлага тази система в непрекъснато увеличаващ се брой европейски градове. С помощта на свързване с инфраструктурата на съответния град, автомобилът получава информация от сървъра за управление на светофарните уредби, като благодарение на това съветва водача каква скорост на движение да избере, за да премине през зелената фаза на следващия светофар.

Още по-спокойно е пътуването с адаптивния асистент за шофиране, който подпомага движението както напред в лентата, така и встрани. За целта той интегрира функциите на адаптивния темпомат с асистентите за задръстване и за смяна на лентата. В сътрудничество с асистента за ефективност Audi SQ8 може да увеличава и намалява скоростта предвидливо – на базата на информацията от сензорите, данните от навигационната система и пътните знаци. Моделът разполага също с асистент за кръстовища, асистент за разпознаване на приближаващи зад автомобила обекти, както и с камери за наблюдение на целия периметър около автомобила.

Вижте видео