Balkan Offroad Rallye 2018: В очакване на старта

-
снимки:Balkan Offroad Rallye

Броени дни остават до старта на осмото издание на Balkan Offroad Rallye. Международната офроуд надпревара, която е най-голямата в региона и сред най-престижните в Европа, за пореден път ще привлече участници от Стария континент и отвъд него с мотоциклети, ATV, SSV-бъгита, 4х4 автомобили и камиони.

Често наричан „балканския Дакар“, офроуд маратонът привлича над 120 състезателни машини, като е разделен на два основни класа. „Крос-кънтри“ (рали-рейд) класът е отворен за всички видове състезателни машини, като предлага скорост и технична навигация в духа на големите маратони като „Париж – Дакар“, „Пътят на коприната“, рали „Мароко“ и други. Клас „Екстремен“ пък води началото си от състезанието-майка „Бреслау“ в Полша и е отворен за 4х4 всъдеходи, които трябва да се борят с изключително тежки трасета, кал и дълбока вода.

Няколко са важните новости в Balkan Offroad Rallye 2018. Първата е стартиралата инициатива за млади таланти. Организаторите решиха да подарят участие в 8-дневния маратон на два автомобилни екипажа – по един в „крос-кънтри“ и „екстремния клас“, след конкурс за млади ентусиасти на възраст не повече от 29 години. Конкурсът е отворен за пилоти и навигатори от цяла Европа, включително и България, като освен освобождаването от стартова такса победителят ще има право да не плаща такса и за екипа си от механици. Желаещите могат да научат подробности във фейсбук страницата на ралито.

В предстоящото издание на Balkan Offroad Rallye ще има и изцяло нова категория – Balkan Offroad Discovery, чиято цел е да привлече любителите на офроуда с не толкова подготвени машини. При нея ще се кара по състезателните трасета, но не срещу хронометъра, за да може по-неопитните „да опипат почвата“, преди да се решат да се състезават „наистина“. В тази категория също ще има ориентиране по пътна книга, брифинги и предизвикателства, но в един по-спокоен и приятелски дух за приключенци с възможност за разглеждане на някои от най-красивите кътчета на България.

Тази година състезанието се връща към маршрута, прекосяващ България от запад на изток, след като миналата година трасетата бяха изключително около Черно море. И за първи път ще има 4 бивака, вместо досегашните три.

Стартът на 15 септември и първият лагер на надпреварата ще са на Боровец, след което керванът се отправя към Старосел, курорта Дюни и след това към Шкорпиловци, където традиционно на плажа на Черно море ще е големият финал и на 22 септември ще станат ясни победителите.

Във втория лагер в Старосел към Balkan Offroad Rallye 2018 ще се присъединят и участниците в третото издание на Balkan Classic Rallye – макадамова надпревара за класически рали автомобили, произведени между 1962 и 1985 година. И макар състезателните отсечки да са по черни пътища, прашни и каменисти отсечки, 4х4 задвижването (както и турбокомпресор) е забранено. И ако си мислите, че „Класик“ е някакъв ретропарад, то жестоко се лъжете – става въпрос за надпревара с маршрут от над 1500 км, по чиито трасета са постигани скорости от почти 200 км/ч.