BMW Серия 2 Актив Турър и Гран Турър: Модерни времена

-
снимки:BMW AG

BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър предлагат разточителен простор, комбиниран с гъвкавост, висок комфорт и типичните за марката динамични характеристики. Оборудвани с най-новото поколение двигатели, модернизираните премиум компактни модели на баварската марка в сегмента на Sports Activity Tourer (SAT) ще се появат на пазара след по-малко от месец.

Обновените BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър предлагат разточителен простор, комбиниран с гъвкавост, висок комфорт и типичните за марката динамични характеристики. Оборудвани с най-новото поколение двигатели, модернизираните премиум компактни модели на BMW в сегмента на Sports Activity Tourer (SAT) ще се появят на пазара през следващия месец. Оформената по нов начин предна част подчертава по-спортното излъчване. Изцяло новото поколение двигатели осигурява по-висока мощност при по-висока ефективност (среден разход на гориво 6,4–2,3 л/100 км, СО2 емисии 147–52 г/км), всеобхватната гама от услуги за свързаност и асистиращи системи заема лидерска позиция в сегмента. От въвеждането на пазара през 2014-а до 2017 година от произвежданите в Лайпциг (Актив Турър) и Регенсбург (Гран Турър) модели са доставени над 380 000 автомобила. Най-големият пазар е Германия, следван от Китай и държавите от ЕС. Над 70% от клиентите са нови за марката. Този висок дял на нови клиенти също има принос за превръщането на моделното семейство в един от бестселърите на BMW.

На пръв поглед модернизираните BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър се разпознават по значително по-голямата бъбрековидна радиаторна решетка. Тя осигурява значително по-силно присъствие и изразителност. В предната броня доминира големият троен въздухозаборник. Той е оформен в черен цвят и подчертава широчината на автомобила. Във външните въздухозаборници са интегрирани новите опционални LED фарове за мъгла (с изключение на PHEV). Типично е и разположението на двойните кръгли фарове, опционално с LED или адаптивна LED технология с незаслепяващи дълги светлини. Самоуверено е и излъчването на задната част. То се подчертава от целенасочените модификации: декоративната лайстна на задната броня (само при някои варианти) акцентира усещането за широчина, ауспуховите накрайници са с увеличен до 90 мм диаметър, като всички четирицилиндрови модели вече са с двойни ауспухови накрайници.

Интериор BMW Серия 2 Актив Турър

Особено самоуверен е дизайнът на BMW Серия 2 Актив Турър/ Серия 2 Гран Турър с новия М спортен пакет. Динамично оформената предна броня е разделена на три части, като външните въздухозаборници са оградени с гланцирано черни елементи. Задната броня също е с индивидуален дизайн с елемент в Dark Shadow, който подчертава широчината на автомобила.

Общо за BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър се предлагат 13 лакови покрития на каросерията, сред тях два цвята неметалик (бял и черен), както и 11 лакови покрития металик. Нови са цветовете Sunset Orange и Jucaro Beige. Само за М спортния пакет е запазен цветът Estoril Blue. Програмата от алуминиеви джанти е разширена с 6 нови и включва джанти с размер от 16 до 19 инча (19 инча като допълнително оборудване от юли 2018 г.)

При модернизацията автомобилите със седемстепенната скоростна кутия Steptronic с два съединителя или осемстепенната трансмисия Steptronic получават новия електронен селектор. Разширените серийни седалки и новите тапицерии осигуряват още по-добро усещане при седене. На разположение са 24 комбинации на тапицериите от текстил Sensatec, Alcantara и кожа Dakota. Изборът е разширен с комбинациите от текстил/Sensatec със сиви или оранжеви акценти (Sport Line), както и кожената тапицерия Dakota Mokka. Интериорните лайстни от алуминий, Fineline или гланцирано черните повърхности с хромирани акцентиращи лайстни предлагат множество възможности за индивидуализация. Освен базовият модел се предлагат Luxury Line, Sport Line, както и М спортен пакет. При компактни външни размери (дължина 4,35 м) обновеното BMW Серия 2 Актив Турър предлага разточително пространство за 5-има пътници, повдигната позиция на седене и добър обзор. Благодарение на междуосието от 2,67 метра в интериора има и много място за краката, а това осигурява удобно качване и слизане. Вместимостта на багажника е 468 литра (PHEV 400 литра), тя може да се ползва гъвкаво чрез надлъжно регулиране на задната седалка и да се увеличава до 1510 литра (PHEV 1350 литра) чрез сгъване на серийно разделените в съотношение 40:20:40 облегалки. Серия 2 Гран Турър е дълъг 4,57 метра и има междуосие от 2,78 метра. На задната седалка една до друга могат да бъдат монтирани до 3 детски седалки. Опционалният трети ред седалки увеличава капацитета до 7 места и се сгъва изцяло в пода на автомобила. В зависимост от конфигурацията на седалките вместимостта на багажника е между 645 и 1905 литра.

Интериор BMW Серия 2 Гран Турър

За BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър се предлага широка палитра от три- и четирицилиндрови бензинови и дизелови двигатели, а за BMW Серия 2 Актив Турър – и Plug-in хибридно задвижване. Агрегатите могат да бъдат комбинирани с три концепции на трансмисиите: механична шестстепенна скоростна кутия, новата, използвана за пръв път при моделните семейства седемстепенна скоростна кутия Steptronic с два съединителя и осемстепенната Steptronic. Предлага се и интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive. Спектърът на мощността при BMW Серия 2 Актив Турър е от 109 до 231 к.с. (среден разход на гориво 6,4–2,3 л/100 км, СО2 емисии 147– 52 г/км), а при Серия 2 Гран Турър от 109 до 192 к.с. (среден разход на гориво 6,3–4,4 л/100 км, СО2 емисии 143–116 г/км). Всички бензинови и дизелови двигатели са от семейството агрегати на BMW EfficientDynamics с технологията TwinPower Turbo и са основно модернизирани. От лятото на 2017 г. това ново поколение дизелови и бензинови агрегати постепенно навлиза при цялата палитра от модели на BMW Group и от март т. г. ще се предлага и за Серия 2 Актив Турър/Гран Турър. То осигурява понижаване на разхода на гориво и емисиите с до 5%, като в същото време мощността е увеличена с до 7 к.с., а максималният въртящ момент с до 10 Нм. Изпускателният колектор и интегрираният в него турбокомпресор вече са интегрирани заедно в цилиндровата глава, като по този начин е възможно максимално оползотворяване на динамиката на отработените газове. Високото налягане на впръскване на горивото, оптимизацията на топлинния мениджмънт (Split Cooling), ангренажните вериги и ремъците, както и новите балансиращи валове за трицилиндровите двигатели и по-леките с 1 кг колянови валове на три- и четирицилиндровите двигатели също допринасят за повишаване на коефициента на полезно действие. При дизеловите мотори са модернизирани централните им компоненти – турбокомпресор и директно впръскване Common-Rail. Каскадното свръхпълнене с два турбокомпресора, което вече се монтира на всички четирицилиндрови дизелови двигатели, подобрява техните реакции и коефициент на полезно действие. За това допринасят и подобрените сензори на впръскването, както и рециркулацията на отработените газове с нова концепция. Всички дизелови двигатели са оборудвани със SCR система, която намалява количеството на азотните оксиди в отработените газове чрез впръскване на карбамид (AdBlue).

Plug-in хибрид: BMW 225xe iPerformance Актив Турър предлага уникална в сегмента комбинация между спортен дух, икономичност и пригодност за всекидневието. Средният разход на гориво е от 2,5 до 2,3 л/100 км, което отговаря на СО2 емисии от 57 до 52 г/км.

Plug-in хибрид с 45 километра електрически пробег
BMW 225xe iPerformance Актив Турър предлага уникална в сегмента комбинация между спортен дух, икономичност и пригодност за всекидневието. Средният разход на гориво е от 2,5 до 2,3 л/100 км, което отговаря на СО2 емисии от 57 до 52 г/км. Задвижването му позволява до 45 километра електрически пробег, а благодарение на трицилиндровия TwinPower Turbo – и спортни динамични характеристики с неограничен обсег. Двигателят с вътрешно горене с работен обем 1,5 литра и 136 к.с. предава мощността си към предните колела през шестстепенна трансмисия Steptronic. Електромоторът с мощност 88 к.с. задвижва задните колела. Резултатът е системна мощност от 224 к.с. и максимален въртящ момент до 385 Нм. Електрифицираното двойно задвижване осигурява отлично сцепление дори и при лоши метеорологични условия.

BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър са базирани на архитектурата с предно задвижване на баварската марка. Като най-мощен модел 225i xDrive Актив Турър с 231 к.с. серийно е оборудван с интелигентното задвижване на четирите колела xDrive (среден разход на гориво 6,4–6,1 л/100 км; СО2 емисии от 147–139 г/км). То предлага специфичните за двойното задвижване преимущества като оптимално разпределение на мощността при ускорение и в завои, най-висока сигурност на пътя, както и максимално сцепление при зимни условия или при мокра пътна настилка. С дизеловите двигатели 218d и 220d както Актив Турър, така и Гран Турър се предлагат с xDrive (среден разход на гориво 5,2–4,7 л/100 км, СО2 емисии 137–124 г/км).

Цялостната концепция на Connected Drive напълно интегрира BMW Серия 2 Актив Турър/Серия 2 Гран Турър в дигиталния свят на потребителя. За тази цел и двата модела предлагат (още от юли 2017-а) иновативна концепция на управление със система iDrive от най-ново поколение. В комбинация с опционалната навигационна система централният 6,5- или 8,8-инчов дисплей с висока разделителна способност е с функция тъчскрийн. С него се разширяват възможностите за управление на водача в допълнение към серийната система за управление iDrive от най-ново поколение с Touch контролер (навигационна система Plus) и интелигентно гласово управление.

С ConnectedDrive серийно интегрираната в автомобила SIM карта позволява, независимо от свързания смартфон, една оптимална свързаност и достъп до услугите на BMW. На разположение са Real Time Traffic Information (RTTI), Time-to-Leave функция или достъп до автомобила чрез Remote Services. Другите акценти, които позволяват свързаност навсякъде и по всяко време, са опционалните WLAN-Hotspot и телефонията с безжично зареждане. Чрез опционалната подготовка за Apple CarPlay избрани функции на iPhone могат за бъдат ползвани безжично и комфортно в автомобила.

С оптимална свързаност може да се похвали и BMW 225xe iPerformance. Digital Charging Service помага при оптимизирането на разходите за зареждане и целенасоченото зареждане със соларна електроенергия собствено производство. Комфортното управление позволява устойчиво ползване на възобновяеми енергии при пълна прозрачност. Сред предлаганите в рамките на пакета Асистент за шофиране Plus асистиращи системи е и Активният контрол на скоростта с функция Stop&Go, която позволява на автомобила автоматично да се движи в трафика при скорост до 140 км/ч. Той спира и ускорява самостоятелно в зависимост от ситуацията на пътя и винаги поддържа зададената безопасна дистанция до движещия се отпред автомобил. Опционалният Асистент за шофиране предлага предупреждение при напускане на лентата, както и аварийна спирачна функция при градски условия, която при скорост до 60 км/ч и опасност от сблъсък с автомобили, мотоциклети или пешеходци автоматично активира спирачките.