BMW Concept 4: Есенция на естетиката

-
снимки:BMW AG

BMW Concept 4 e въодушевление в най-вълнуващата му форма. Поне така твърдят от баварския концерн. „BMW Concept 4 олицетворява естетическата есенция на марката – съчетава идеалните пропорции с ясен, прецизен дизайн“, коментира Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Concept 4 лежи спортно ниско на пътя. Характерната бъбрековидна радиаторна решетка, подчертаните въздухозаборници и стегнато моделираните повърхности подчертават динамиката и активния характер на поведението му на пътя. Магнит за погледите в центъра на оформлението на предната част е вертикално ориентираната двойна бъбрековидна радиаторна решетка. „Бъбрековидната радиаторна решетка винаги е била символ на BMW. Concept 4 я демонстрира самоуверено и висококачествено като при никой друг модел. В същото време с това Concept 4 показва изразителното лице на Серия 4“, допълва Домагой Дукеч, ръководител на BMW Design.

Вертикалната бъбрековидна радиаторна решетка се вписва перфектно не само в пропорциите на предната част, но и в традициите на марката. С формата и оформлението си тя цитира легендарни класики като BMW 328 или BMW 3.0 CSi и подсказва за дългата и успешна история на купетата на германския бранд. Бъбрековидната радиаторна решетка демонстрира висококачествени детайли – във вентилационните отвори са разположени хоризонтални декоративни елементи с фасетирана шлифовка. Те са във вълнуващ контраст с динамичния език на формите на предната част и придават на областта на бъбрековидната радиаторна решетка дълбочина и ексклузивност. Като акцент при по-внимателно вглеждане се забелязва структурата зад бъбрековидната радиаторна решетка и въздухозаборниците, съставена от множество малки цифри „4“. Ниските, фокусирани двойни фарове са леко наклонени и в съчетание с бъбрековидната радиаторна решетка придават на предната част модерна графика със силна идентичност. Характерните LED светлинни елементи не са покрити със стъкло, а са интегрирани като триизмерни скулптури в каросерията на автомобила. Благодарение на тях предната част изглежда още по-модерна и високотехнологична.

Скулптурираният преден капак с остри контури продължава играта на линиите на предната част с мощните си обеми и прецизни ръбове. Старателната работа с повърхностите огражда бъбрековидната радиаторна решетка като скъпоценен камък.

Е, да, и на мен, както и на вас, вече ни писна от тази така емблематична радиаторна решетка на BMW.

В профил BMW Concept 4 демонстрира типичните за марката пропорции в най-модерната им форма. Издълженият преден капак, дългото междуосие, плавната линия на покрива и късите надвеси оформят един колкото модерен, толкова и елегантен и динамичен силует на купе и придават енергия на ниската каросерия на автомобила още в покой. Пуристките повърхности на новото BMW Concept 4 оформят една мощна каросерия. Взаимодействието на стегнато моделираните повърхности и малкото, високо прецизно оформени контури създават неподправена емоция и динамика. Експресивното лаково покритие в цвят Forbidden Red подчертава работата с повърхностите. Осветените повърхности блестят в наситен червен цвят, докато повърхностите в сянка изглеждат почти черни и създават вълнуващ контраст. Взаимодействието на контурите и обемите получава една особена драматичност, изпълнена с блясък и дълбочина.

Върху атлетичното тяло на каросерията е разположена елегантната пътническа клетка с тесни отвори на прозорците, което допълнително подчертава динамиката на профила. Издължената линия на покрива преминава с плавен преход към задния капак и подчертава висококачествената и в същото време спортна естетика на профила. Внушително моделираните арки на задните калници визуализират мощта, която се подава към задните колела и подчертават мускулестата област на раменете над тях.

В динамичен баланс с него е елегантната област над предните колела. Благодарение на това тя изглежда пъргава и лека. Това съчетание на двете арки на калниците осигурява мощна и самоуверена стойка на BMW Concept 4. Вместо класическата извивка отстрани характерът на профила на автомобила се определя от хоризонтална основна линия между арките на калниците. Тя е разположена относително ниско и по този начин осигурява визуално нисък център на тежестта. Под нея преминава друга характерна линия, динамично издигаща се от задната страна на предното колело в посока задния капак, която визуално придава пъргавина на автомобила.

Двойните странични огледала се вписват хармонично в лайстната на страничния прозорец. Долната част от полиран алуминий продължава с плавно движение в лайстната и се превръща в огледална повърхност, докато аеродинамично оптимизираната задна част е в цвета на каросерията и обгръща огледалото. Във вътрешността на огледалото, и то само при внимателно вглеждане, се вижда логото на BMW, което сякаш се рее.

21-инчовите алуминиеви джанти с пет спици са силно извити и насочени към главината на колелото. Челните повърхности на филигранните спици са полирани до блясък, докато другите повърхности изглеждат малко по-тъмни заради фината си шлифовка и придават висококачествен акцент на дизайна на джантата.

Задната част на BMW Concept 4 е „стъпила“ спортно и ниско на пътя. Преходът на характерната линия отстрани към задната част описва широк, хоризонтален жест. Благодарение на това задната част изглежда още по-ниска. Също като в предната част и тук доминират разточителни и ясни повърхности с малко линии. Всички елементи от задната част са оформени пуристки и образуват мощна графика. Върху мощното тяло на автомобила е разположена по-тясната спортна пътническа клетка, с което се образува широка и атлетична линия на раменете. Вертикалните аеродинамични отвори обгръщат задната част отдолу и подчертават широката стойка.

LED задните светлини от само един световоден елемент интерпретират типичната за BMW L-образна форма в модерна Heartbeat графика без покривно стъкло. Със своя контур те подчертават спортно-хоризонталната насоченост на задната част и стабилната стойка на пътя. Мощната задна броня допълва контурите на задната част с характерно оформен дифузъор. Вертикалните акценти в ясните повърхности поставят подчертано спортен акцент, а блестящо черният лак с метални частици придава допълнителна визуална изразителност на дифузъора.

Двата ауспухови накрайника демонстрират една нова за баварската марка динамично свободна форма, която в детайлите си изразява това, което олицетворява и цялото BMW Concept 4 – модерната есенция на едно впечатляващо естетично купе.