BMW Vision iNEXT: Скок в следващо измерение

-
снимки:BMW AG

Мобилността е част от живота, опита и сетивата ни. Тя е една човешка потребност. Затова въпросът за мобилността в бъдеще повече от всякога поставя в центъра на всичко хората с техните емоции, потребности и желания. С възможностите за автономно шофиране, електрификацията и подобряващата се свързаност в бъдеще ще възникнат напълно нови изживявания и възможности за оформяне на пътуването, като те ще променят желанията и стила на живот на хората.

На най-голямото международно изложение за потребителска електроника Consumer Electronics Show, което се проведе през първата половина на януари т.г. в Лас Вегас, BMW представя своята визия по отношение на интелигентната свързаност и индивидуалната мобилност на бъдещето.

Фокусът бе върху концепцията BMW Vision iNEXT, която дебютира официално малко повече от месец преди това на изложението в Лос Анжелос. Студията комбинира всички стратегически иновационни направления на баварската марка в автомобила: автономно шофиране, свързаност, електрификация и услуги (ACES). Дизайнът оформя иновационни направления D+ACES и с това дава отговор на въпроса: „Как ще изглежда един автомобил, който вече не трябва да бъде управляван – но може?“ В ролята на автомобилен експерт и душа на прототипа влиза Intelligent Personal Assistant, който е централният елемент на взаимодействието между водача, неговия дигитален жизнен свят и автомобила му.

Веднага се разпознава новият език на формите на BMW i с характерните си линии и ясни форми, чиито обемно моделирани повърхности се изпъват като мускули отстрани. Това се подчертава от ефектното лаково покритие Liquid Greyrose Copper, което прелива от топла мед до тъмна роза  – олицетворение на чистата динамика.

В зависимост от желанията интериорът на Vision iNEXT е място за разпускане, за взаимодействие, развлечение или концентрация. Салонът наподобява модерно обзаведено, уютно „жизнено пространство“ на четири колела, т. нар. ново „любимо място“. За това до голяма степен допринася новият дизайнерски принцип, наречен Shy Tech. За да се запази висококачественият, уютен характер на задната част и да може фокусът да се измести върху хората, интелигентната технология на уредите за управление е интегрирана невидимо. Те излизат на преден план и могат да бъдат ползвани едва тогава, когато водачът и неговите спътници пожелаят.

Новината е, че базираният на BMW Vision iNEXT сериен автомобил ще се произвежда от 2021 г. като нов технологичен флагман на марката. На CES 2019 с помощта на високотехнологична Mixed-Reality симулация за пръв път на посетителите бе дадена възможност да седнат в BMW Vision iNEXT и да предприемат едно виртуално, напълно свързано и автономно шофиране. Това Mixed Reality изживяване онагледява множеството аспекти, с които Vision iNEXT позволява да погледнем към мобилността на бъдещето.

Симулиран е един ден през 2025 г. на фона на футуристичен мегаполис. Intelligent Personal Assistant води и придружава посетителя през изживяването. В началото Augmented Reality Mobility прозорец показва сценария на предстоящото пътуване и очакваните задачи и срещи, както и нивото на заряд на напълно електрическото превозно средство. На базата на това личният асистент планира оптималния дневен ред, включително възможността за двустранно управление на енергията. След това посетителят поставя VR очилата и се потопява във виртуалния свят. След слизането от асансьора той излиза на улиците на виртуалния град. Там BMW Vision iNEXT го очаква с индивидуализирана светлинна визуализация при посрещане. Водачът сяда в автомобила, неговият дигитален жизнен свят се свързва напълно с автомобила и пътуването започва. В началото управлението се поема от човека (режим Boost). Предното стъкло се превръща в Augmented Reality Screen, който изобразява информация за пътуването и околността. Когато автомобилът достигне магистралата, Intelligent Personal Assistant предлага да поеме задачите по управлението на автомобила и пътуването продължава автоматизирано. Воланът и педалите изчезват, като по този начин се създава усещане за разточителен простор. Малко след това е планиран видеоконферентен разговор и за да адаптира интериора перфектно за него, Intelligent Personal Assistant предлага режима Executive и кокпитът се превръща в мобилен офис. Предното стъкло се трансформира в екран, на който са изобразени участниците във видеоконферентния разговор, като в същото време на контролния дисплей се показват споделените документи.

Когато видеоконферентният разговор приключи, се изобразява още една останала задача, която може да бъде свършена по време на движение. За тази цел „изскача“ любимото на шофьора, напълно интегрирано приложение за пазаруване. В рамките на това приложение личният асистент води и подпомага водача в процеса на пазаруване. Доставката на закупената стока се извършва ад хок чрез дрон точно и директно в момента на пристигане на шофьора в дома му. Малко след това сигналът от входната врата на Smart Home се прехвърля в реално време в автомобила. Приятелите на водача са активирали звънеца и очакват да бъдат допуснати в дома. Изображението от видеокамерата на входната врата се изобразява директно в автомобила, като чрез интегрираната дистанционна функция шофьорът отваря вратата на посетителите. В последния етап по пътя към дома си водачът бива информиран, че неговите приятели са вече пред телевизора в дома му, за да проследят футболния мач, както са се уговорили. С помощта на стрийминг шофьорът стартира картината на предното стъкло на автомобила си и след пристигането в дома си навреме за първия съдийски сигнал може заедно с приятелите си да се наслади на играта. Една приказка от бъдещето, която много скоро ще се превърне в реалност.

Интериорът на BMW Vision iNEXT е оформен като мобилно пространство за високо качество на живот, като ново „любимо място“, където водачът и неговите спътници могат да се самоопределят и отпуснат. Intelligent Personal Assistant играе ролята на постоянен спътник и експерт. Той притежава типичния за едно BMW характер и с всеобхватната си свързаност и чрез естествено гласово взаимодействие служи като интуитивен интерфейс към дигиталния външен свят. Размерите и пропорциите на модерен Sports Activity Vehicle осигуряват уверено излъчване на Vision iNEXT. Ясните форми и повърхности подчертават неговия насочен към бъдещето характер. Големите врати се отварят в противоположни посоки, липсата на средна колона позволява комфортно качване в салона. Характерно е много ясното разделяне на областта за шофиране от задната част. Разточителната, цялостна площ за седене на задните места осигурява спокойна Lounge атмосфера.

При пътуване водачът по избор може да управлява автомобила сам в режим Boost, или да бъде возен в режим Ease. Благодарение на електрическото задвижване режимът Boost е високо динамичен, почти безшумен и с нулеви емисии. В режим Ease автомобилът предлага на пътниците си пространство за разнообразни активности. В разточително оформения салон областта за шофиране се дефинира от двете единствени видими дигитални повърхности за изобразяване и волана. Ниското арматурно табло с бежова текстилна тапицерия осигурява приятна атмосфера в комбинация с дървените детайли и ясно структурирания дървен под. В режим Boost воланът и индикаторите са ясно насочени към водача. При преминаване в режим Ease областта за шофиране се променя: воланът се отдръпва и педалите потъват, така че се създава усещане за открит простор.

Чрез Intelligent Material уредите за управление са вградени дискретно в повърхностите в интериора. И докато в режим Boost водачът може да управлява контролния дисплей по конвенционалния начин с докосване, то в режим Ease тази функция за управление се поема от дървената повърхност на средната конзола. При това позицията на ръката и дланта е също толкова отпусната, колкото и при управлението на контролера на iDrive: ръката лежи върху перфорираната дървена повърхност, като при въвеждането пръстите се следят от светлинни точки.

Жакардовият текстил отзад също е с интегрирана функция за управление. Той позволява например управлението на музикалната система чрез различни жестове, които се проследяват от втъкани в текстила светещи LED светлинни точки. В бъдеще дигиталният и аналоговият свят ще преливат един в друг не само при управлението, но и при ползването на медии. Все повече информации ще бъдат изобразявани чрез проекции, което в дългосрочен план може да замени използването на дисплеи. Една от стъпките в тази посока се демонстрира от представената при BMW Vision iNEXT технология Intelligent Beam, която служи както като динамична светлина за четене, така и като ситуативна и интерактивна проекционна площ.

Аеродинамичните качества на Vision iNEXT се оптимизират от покрива и дифузора, който е подчертан чрез светлинни елементи. Като естетически и високофункционален дизайнерски елемент дифузорът подобрява не само аеродинамиката, но в същото време увеличава и електрическия пробег на автомобила.

Днес и в бъдеще Intelligent Personal Assistant ще поеме централна роля в автомобила. На CES 2019 той се срещна с посетителите на различни места и им представи не само всички задачи, които може да изпълни още днес в актуалните модели на баварската марка, но и други функции, които ще разширят спектъра му от възможности в близко бъдеще. Посетителите имаха възможност да се докоснат до функциите и възможностите на Intelligent Personal Assistant, които ще са налични от март т.г. в BMW X5.