BMW Vision M NEXT: Има ли пилот в самолета

-
снимки:BMW AG

Под формата на вълнуващ електрифициран спортен автомобил BMW Vision M NEXT представя как би изглеждало бъдещето на баварската марка.

В бъдеще шофьорите ще могат да избират дали искат да управляват сами, или да бъдат возени. С BMW Vision M NEXT баварският бранд разкрива начина, по който може да изглежда радостта от шофирането в бъдеще. Автомобилът е възможност за предвкусване на електрифицираното бъдеще на M дивизията на BMW. Интелигентните технологии осигуряват всеобхватна, но внимателно насочена помощ, която ги превръща в реален водач, а не просто в помощник на шофьора. Всъщност всичко зависи от желанието на човека зад волана. Той решава дали ще управлява превозното средство, или ще се остави в „ръцете“ на интелигентните технологии, интегрирани в автомобила. Когато автомобилът поеме задачата да управлява, превозното средство като с магическа пръчка се превръща в дом на четири колела, където пътниците могат да се чувстват спокойни и сигурни. От почивка и релаксация, чрез общуване и забавление в автомобила до максимална концентрация – предлаганите от концепцията EASE преживявания са толкова разнообразни, колкото и нуждите на пътуващите в иновативното превозно средство.

Интелигентните технология в концепциите на EASE и BOOST са базирани на бъдещата платформа D+ACES: Design + Autonomous Driving, Connectivity, Electrification и Services.

В Vision M NEXT отбелязваме световната премиера на новата Infotainment платформа #NEXTGen – един нов и редовен формат за индивидуалната мобилност Мade by BMW Group.

Vision M NEXT залага на познатото ДНК на спортните автомобили на марката – дизайнерски елементи като ниския, клиновиден силует, крилатите врати и ярката цветова концепция, които в насочена към бъдещето интерпретация цитират BMW Turbo и BMW i8.

Power-PHEV, задвижващата концепция с по един електромотор на предната и задната ос, позволява чисто електрическо задвижване – задно или и на четирите колела. Допълнително задните колела могат да бъдат задвижвани от мощен четирицилиндров бензинов двигател. Максималната мощност от 600 к.с. осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за едва 3 секунди А режимът BOOST+, който се активира с натискането на един бутон, осигурява допълнителна мощност.

Автомобилът е подходящ за всекидневна употреба в градска среда със своя автономен пробег от 100 км в електрически режим.

В предната част са разположени класическите за марката елементи като двойната бъбрековидна радиаторна решетка и лицето с четири очи в самоуверена модерна интерпретация. Използването на иновативната светлинна технология Laser Wire осигурява характерен светлинен дизайн. Големите въздухозаборници и предният спойлер от рециклиран карбон придават естетиката от моторните спортове.

Задната част в двуцветно хоризонтално оформление подчертава широчината на автомобила. Задните светлини с технология Laser Wire ограждат задната част на автомобила. Двойната емблема в двуизмерно оформление с модерна интерпретация цитира BMW Turbo и BMW M1 и сякаш се рее в задните светлини.

Плавно оформеният интериор буквално слива водач и автомобил. Интегрираните седалки тип „корито“ с тапицерия от пяна с Shape-Memory ефект осигуряват висок комфорт при оптимална опора за тялото.

BOOST Pod пък е интерфейсът между водача и автомобила. Той съчетава всички възможности за управление и информации на три нива директно пред водача.

Първото ниво е хоризонтално насоченият волан с два малки дисплея. Като второ ниво за пръв път служи Curved Glass дисплей, който обгръща волана. А третото ниво е Augmented Reality Head-up дисплеят върху предното стъкло.

Focus Logic е следващата стъпка на типичната за BMW ориентация към водача. Показаната информация се адаптират към скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-редуцирани са информационните съобщения на екрана, като същевременно се групират в директното зрително поле на водача за повече удобство и безопасност.

Прави впечатление и иновативната комбинация от материали – нощно-сините изтъкани изкуствени влакна с индивидуално оформление, напомнящо кожа, топло проблясващият титан и лакираните повърхности създават модерна и луксозна атмосфера. Целенасочените контрасти в Thrilling Orange поставят спортен акцент.

И за да е кефът пълен – се оставяне в ръцете на визионерската Valet Parking Service – след пристигане до целта на пътуването един Concierge поема автомобила, паркира го и по-късно го докарва в желания момент. Всичко това става много лесно и изцяло през MyBMW App.