Bosch откри модерен център за обучения в ПГТЕ „Хенри Форд“

-
снимки:Bosch България

Новият център за обучение ще подготвя специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили.

Bosch Автомобилно оборудване, водещ национален и световен доставчик на афтърмаркет части, акумулатори, сервизни концепции и услуги за мобилност, откри своя нов учебен център за подготовка на специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили. Отварянето на центъра затвърждава доброто сътрудничество между компанията и учебното заведение и е поредната стъпка в процеса на интеграция между бизнеса, образованието и науката.

Проектът, реализиран в партньорство с Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд”, идва като естествено продължение на отличното сътрудничество между компанията и авторитетното учебно заведение, което е и най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров.

„В Bosch се стремим активно да помагаме за подготовката на необходимите бъдещи специалисти. Пример за това е работата ни с ПГТЕ „Хенри Форд“. С новия център можем да разгърнем още повече обученията, които провеждахме до момента“, заяви Панайот Николов, търговски директор Автомобилно оборудване в Bosch България.

Дейността на центъра ще бъде насочена към специализирани обучения на преподаватели, ученици и сервизни експерти от автомобилния бранш, които желаят да повишат своята квалификация и познания в сферата на автомобилната индустрия.

Центърът е финансиран от Bosch Автомобилно оборудване съвместно с ПГТЕ „Хенри Форд“ и в него са внедрени някои от най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, горивни системи, системи за автономност, комфортна електроника, шаси и спирачни системи.

Общата инвестиция от 56 000 лв. за реновирането и оборудването на центъра подчертава ангажимента на Bosch да инвестира в развитие на образованието и подготовката на бъдещи кадри за автомобилната индустрия.

„Вярваме, че доброто образование и солидна практическа подготовка са ключов фактор за успеха на всеки специалист. Ще продължим да инвестираме в образованието и развитието на професионалисти в сферата на автомобилните технологии и мобилността, защото като компания приемаме това за своя мисия“, коментира Динко Русев, представител на Борда на директорите на Bosch България.

Bosch Автомобилно оборудване предлага широка гама обучения, свързани с автомобилните технологии, в следните направления: Автомобилна диагностика, Бензинови системи, Дизелови системи, Комфортна електроника, Шаси и спирачни системи, Алтернативни задвижвания.

От 2020 г., когато е поставено началото на успешното партньорството между компанията и професионалната гимназия, дивизия Автомобилно оборудване на Bosch предлага програма от онлайн обучения за преподаватели от типа train the trainer. С отварянето на центъра възможностите за провеждане на обучения, насочени не само към специалистите и преподавателите, но и към учениците, значително се разгръщат.

„Центърът за обучения ще даде възможност на нашите ученици и преподаватели да се запознаят с най-актуалните и най-иновативни тенденции в индустрията и да придобият полезен практически опит“, сподели инж. Таньо Стойчев, директор на ПГТЕ „Хенри Форд“.

В крак със съвременните изисквания, намеренията на Bosch са да създаде нови възможности за обучения както в присъствена, така и в онлайн форма. Сред тях са обучения, насочени към диагностика и ремонт на хибридни и електрически превозни средства, под формата на иновативни обучения в областта на електромобилността.