Ford Mustang Mach-E: Светкавицата

-
снимки:Ford Motor Company

След 55 години на романтична естетика, вперил безкомпромисно взор в бъдещето, Ford предприема много смел ход, който буквално хвърли в размисъл феновете на марката. Компанията разширява семейството на Mustang, насочвайки легендарната емблема към ерата на електричеството с Mustang Mach-E. Този футуристичен и предизвикателен изцяло електрически всъдеход е роден от същите идеали за свободен дух, вдъхновили най-продаваното спортно купе в света.

Mustang е олицетворение на свободата, прогреса, бързината, с лека нотка на бунт. Днес Mustang е готов да преосмисли тези идеи за мощно електрическо бъдеще с място за нарастващите нужди на клиентите и множество усъвършенствани актуализации, които продължават да подобряват автомобила.

„По време на първото по рода си автошоу в Детройт Хенри Форд каза, че работи върху нещо, което би ударило като светкавица“, казва Бил Форд, изпълнителен председател на Ford Motor Company. „Това беше Model-T. Днес Ford Motor Company с гордост разкрива автомобил, който отново ще удари като светкавица. Изцяло новият, изцяло електрически Mustang Mach-E. Бърз е. Забавен е. Носи свобода. За ново поколение собственици на Mustang“, допълва той.

Mustang Mach-E е елегантен и красив SUV, който осигурява енергично управление и емоционално шофиране, „въоръжен“ с ултрамодерна технология за свързаност с превозното средство.

Mustang Mach-E GT спира дъха с очакваните 465 к.с. и 830 Нм въртящ момент, благодарение на които ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди.

Когато пристигне в края на 2020 г., Mustang Mach-E ще се предлага както със стандартни опции за батерии, така и с удължен пробег, със задвижване на задните колела или 4х4 от мотор, с постоянен магнит. Оборудван с батерия с удължен пробег и задвижване на задните колела, Mustang Mach-E ще предлага пробег до 600 км според WLTP . В конфигурацията на удължен пробег и задвижване на всички колела Mustang Mach-E предлага максимална мощност 337 к.с. и 565 Нм въртящ момент.

Ford също ще предложи и специална Performance версия. Mustang Mach-E GT ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди и ще разполага с внушителните 465 к.с. и 830 Нм.

„Mustang Mach-E е едно от най-вълнуващите превозни средства, които Ford е въвеждал някога“, споделя Стюарт Роули, президент на Ford Европа. „Този ​​специално създаден електрически автомобил е уникален, но все пак е безпогрешно разпознаваем като Mustang и идва в най-подходящото време за клиентите в Европа“, допълва той.

Mustang Mach-E предлага три режима на шофиране – Шепот (Whisper), Ангажиран (Engage) и Необуздан (Unbridled). Всеки от тях предлага фино настроена динамика на шофиране в комплект с отлично сетивно изживяване. Характеристиките включват индивидуално проектирана отзивчивост на автомобила, като по-спортно управление на волана, амбиентно осветление, звуци, настроени за автентично изцяло електрическо изживяване, и динамични групи анимации, които са обвързани с поведението на шофиране.

Когато автомобилът се стартира, новата система за задвижване на всички колела Mach-E 4 прилага въртящ момент, независимо от предния и задния мост, за да осигури впечатляващо ускорение и подобрено управление при задвижване на задните колела.

С Mustang Mach-E дебютира и системата от следващо поколение SYNC за комуникация и развлечение. Тя е с елегантен и модерен интерфейс, който използва автоматично обучение за бързо научаване на предпочитанията на водачите и става още по-добра с течение на времето, благодарение на усъвършенстваните свръхактуализации. 15,5-инчовият екран на SYNC от следващо поколение и изчистеният интерфейс отхвърлят сложните менюта, улеснявайки достъпа до функции с контроли на докосване, които ще бъдат от полза за всеки собственик на смартфон.

Свързаността е разработена на принципа на „облак“ и разговорно разпознаване на глас. Следващото поколение SYNC система носи два пъти изчислителната мощност на SYNC 3, за да помогне за по-бърза и лесна навигация, пускане на музика и свързване на смартфона към автомобила.

Системата също така въвежда безжична съвместимост с приложенията на Apple CarPlay, Android Auto и AppLink от смартфони и мобилни устройства.

„Следващото поколение SYNC активно започва да се адаптира към вас веднага, щом започнете да го използвате, бързо научавайки вашите предпочитания и давайки персонализирани предложения. Може да ви предложи да отидете на фитнес, ако научи, че понеделниците са дни за тренировка, или да се обади вкъщи, ако го правите всеки ден след работа. Това е в резултат на свързан с облак асистент и интерфейс, който е интуитивен, красив и готов за бъдещето благодарение на бързите актуализации“, споделя Дарън Палмър, глобален директор на Ford за акумулаторни електрически превозни средства.

Използвайки новата изцяло електрическа архитектура на Ford, която поставя батериите в пода на автомобила, инженерите и дизайнерите са създали превозно средство, което освен, че е Mustang, също така е и с увеличено пространството за петима пасажери и багаж, което е в природата на SUV автомобилите.

Mach-E е разпознаваем от пръв поглед като член на семейство Mustang благодарение на емблематични елементи, като дългия и мощен преден капак, дизайна на капака на багажника, агресивните фарове и запазената марка в дизайна на задните светлини, които са трилъчеви. Умният дизайн и инженеринг доставят изненадващ простор на задната седалка и достатъчно място за превоз на товар.

Mustang Mach-E крие още една изненада под капака си: подвижен блок за съхранение в предния багажник. Осигурявайки 100 литра място за съхранение, предният багажник е достатъчно голям, за да съхранява удобно еквивалентите на преносим багаж. И тъй като е с функция за източване на дъното, това е удобно място за съхранение на мокро или кално спортно облекло, туристически ботуши или плажни уреди след приключение.

В допълнение към външния преден багажник, задният предлага 402 литра пространство. Със сгънати задни седалки Mustang Mach-E може да се похвали с 1420 литра пространство – повече от достатъчно място за багаж, къмпинг оборудване или каквото и да е друго, което може да искате да превозите.

Плаващ свят
Интериорът залага на елегантен, модерен дизайн и интелигентна функционалност. Наличната премиум B&O аудио система включва високоговорители, интегрирани отпред, плаващи над вентилационните отвори като звукова лента. Плаващ подвижен подлакътник се удвоява като място за съхранение на портмонета или чанти. Традиционните дизайнерски знаци на Mustang като панела с инструменти с двойно покритие закръглят интериора.

Дори наличният панорамен покрив с фиксирано стъкло има тайна – специално стъклено покритие с инфрачервена защита прави салона по-хладен през лятото и по-топъл през зимата. В допълнение, вътрешен слой между стъклото помага за предпазване от ултравиолетови лъчи.

Лимитираното първо издание ще се предлага в конфигурация на задвижване на всички колела с разширен пробег, с ексклузивна боя Grabber Blue Metallic, панорамен покрив на цялата дължина, контрастно зашиване на седалките и табела с надпис First Edition.

И накрая, влизането и стартирането на автомобила е лесно и безпроблемно с технологията Phone As A Key, която дебютира във Ford Mustang Mach-E. Използвайки Bluetooth, автомобилът може да открие смартфона на водача, когато наближи, да отключи Mustang Mach-E и да му позволи да започне да шофира, без да изважда телефона си от джобовете си или да използва ключодържател. Резервен код може да бъде въведен в клавиатура на централната колона за отключване на автомобила и отделен код в централния сензорен екран за стартиране и управление на автомобила, в случай че батерията на телефона падне.

Mustang Mach-E ще се предлага както със стандартен пробег – 75,7 кВтч литиево-йонна батерия, така и в удължен пробег (батерия с 98,8 кВтч), която осигурява пробег до 600 км при версията със задно задвижване по стандарта WLTP.

Усъвършенстваните батерии разполагат с 288 литиево-йонни клетки при версията със стандартен пробег и 376 литиево-йонни клетки за тази с удължен пробег. Проектиран да помогне за увеличаване на пространството в интериора и да допринесе за оптимизирана динамика на шофиране с нисък център на тежестта, акумулаторът е разположен на пода между двете оси на автомобила и е тестван при температура до минус 40 градуса по Целзий. Батериите са закрепени във водоустойчив корпус, заобиколен от абсорбираща защита, за предотвратяване на сривове. Батерията използва усъвършенствана система за отопление и охлаждане с активна течност за регулиране на температурите за оптимизиране на работата в екстремни условия и за подобряване на времето за зареждане.

Тъй като собствениците на електрически превозни средства извършват 80% от зареждането си у дома, Ford предлага решение за зареждане с Wallbox, осигуряващо до пет пъти по-голяма мощност на зареждане от стандартна домашна електрическа мрежа. Това означава, че клиентите могат да добавят пробег от около 62 км за един час зареждане при версията със задвижване на задните колела. Кабелът за зареждане у дома, включен в превозното средство, добавя около 14 км пробег за един час зареждане.

Свързаната навигационна система идентифицира актуални обществени места за зареждане по време на пътуване и подканя водача да спре за зареждане в най-подходящите точки.

Изцяло електрическият двигател вдъхва увереност със заложения обхват на шофиране до 600 км, съгласно WLTP разпоредбите. Вградените решения за зареждане насочват клиентите до близките обществени станции, като препоръчват къде да се зарежда при по-дълги пътувания и осигуряват достъп до повече от 125 000 обекта в мрежата на FordPass в 21 страни в цяла Европа.

Ford предоставя множество решения за зареждане в домашни условия, като предоставя на клиентите достъп до мрежата за зареждане на FordPass. В партньорство с NewMotion и използвайки свързаност, предоставена от бордовия модем на FordPass Connect, приложението FordPass ще предостави на клиентите достъп до най-голямата и бързоразвиваща се мрежа на Европа от над 125 000 обществени станции за зареждане в 21 държави. Клиентите ще могат безпроблемно да използват пунктове за зареждане на много пазари, като инициират и плащат за зареждане на услуги от един акаунт за максимално улеснение. Кабелът за обществено зареждане на Ford също се доставя с автомобила.

Ford също е основател и акционер в консорциума IONITY, който цели да изгради 400 станции за зареждане с висока мощност в ключови европейски локации до края на 2020 г. Това дава възможност за значително намаляване на времето за зареждане на изцяло електрически превозни средства в сравнение със съществуващите системи, което е подходящо при пътувания на дълги разстояния.

С пикова мощност на зареждане от 150 кВт Mustang Mach-E с батерия с удължен пробег и задвижване на задните колела може да добави обхват на шофиране до 93 км в рамките на 10 минути време за зареждане на домашна бързо зареждаща станция.

Зареждането на батерията от 10% до 80% става за приблизително 38 минути с постоянна домашна зарядна станция.