Ford Transit Custom: Функционален и елегантен

-
снимки:Lap.bg

Еднотонният ван е станал по-стилен, по-динамичен и по-технологичен

В началото на май българските специализирани медии имаха възможност да се запознаят в реални условия с възможностите на новия Ford Transit Custom по маршрута София – язовир Огняново – Байлово – София. Имахме възможност да тестваме пътническата версия на модела, която от няколко години носи наименованието Tourneo Custom.

Отличаващ се с дързък нов дизайн на предницата с решетка с три ребра от Transit, еднотонният ван на Ford осигурява на шофьора подходяща среда за мобилен офис, с изцяло нова кабина, която предлага предостатъчно място за съхранение, увеличен комфорт, ергономичност и лесна свързаност, благодарение на SYNC 3 или MyFord Dock. В Transit Custom вече е наличен и интелигентен ограничител на скоростта. Ванът предлага комфорта, динамиката и пътното поведение на лек автомобил, което прави шофирането лесно и приятно, независимо от участъците с откровено лоша пътна инфраструктура, по които трябваше да минем.

Представен в края на 2012 г., Transit Custom бързо се утвърди като най-продавания лекотоварен автомобил на Ford в Европа, с продажби, нараснали до 118 000 броя през 2016 г. – увеличение от 15% спрямо рекордната предишна година.

Transit Custom e първият от разширената нова гама Transit на Ford, който излезе в продажба – по-късно към него се присъединиха моделите Transit Courier, Transit Connect и Transit.

Еднотонният лекотоварен автомобил е с дързък дизайн, нов интериор и увеличени възможности.

Еднотонният ван е задвижван от модерен дизелов двигател Ford EcoBlue, въведен в гамата през 2016-а. С мощност от 105, 130 и 170 к.с. новият агрегат предлага значителни ползи по отношение на експлоатационните разходи и динамиката в сравнение с предходния 2,2-литров дизелов мотор, като разходът на гориво е намален с до 13%, а въртящият момент в ниските обороти е увеличен с 20%.

Transit Custom продължава да предлага същата широка гама версии, която включва две височини на покрива, две дължини, брутна маса на автомобила от 2,6 тона до 3,4 тона, максимален полезен товар до 1450 кг и каросериите ван, комби и ван с двойна кабина.

Силните страни на модела са сериозен товарен капацитет, иновативни решения като отвор в преградната стена за товарене на много дълги предмети и интегрирани релси на покрива, които могат да се сгъват, когато не се използват.

Новият Transit Custom е с динамичен и професионален нов вид на предницата, който споделя ДНК-то на последните леки модели на Ford, с високо разположена трапецовидна предна решетка и динамични, тънки предни фарове. Разполага с най-новите технологии за осветяване, като високите версии са с отличителни нови LED дневни светлини и мощни HID ксенонови фарове.

Интериорът е изцяло нов, с инструментален панел, базиран на новата философия на Ford за дизайн. Салонът предлага атрактивен, фокусиран върху потребителя, дизайн, повлиян от умните устройства и таблетите.

Базиран върху силни хоризонтални елементи на дизайна, които подчертават широчината на кабината, инструменталният панел е изработен от устойчиви на износване материали и е пълен с практични елементи, създадени за водачи, които ползват кабината като мобилен офис през дългите часове на работа в автомобила си.

Новият дизайн осигурява оптимално разпределено място за съхранение на вещи с до 25 литра само в инструменталния панел, включително три удобни открити ниши в горната част на таблото с място за клипбордове или мобилни устройства, и щедро пространство в жабката за папки с формат A4 в долното затворено отделение.

Други нови практични характеристики включват изваждаща се поставка за чаша под скоростния лост в допълнение към поставките за чаши и отделенията за 2-литрови бутилки в двата края на инструменталния панел. Джобовете на вратите също са с изцяло обновен дизайн и предлагат повече място, с три големи пространства за съхранение и практична нова дръжка, вградена в декоративната облицовка на вратата.

За шофьора са проектирани нови дисплеи и контролен панел, а високите нива на оборудвани са с „плаващ“ 8-инчов цветен сензорен екран, вдъхновен от таблетите, с комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на Ford, която може да бъде управлявана с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“.

SYNC 3 позволява на шофьора да управлява аудиосистемата, навигацията и свързаните смартфони чрез прости, разговорни команди. Системата е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto.

За версиите, които не са оборудвани с 8-инчовия или 4-инчовия дисплеи, MyFord Dock в центъра на инструменталния панел осигурява на водачите удобно място за поставяне, съхранение и зареждане на техния смартфон, MP3 плейър или сателитна навигационна система. В горното отделение за съхранение пред водача и до скоростния лост са разположени USB порт и 12-волтов извод за лесно зареждане на устройства.

Седалките в салона са с нов дизайн. Те са с променени подложки от пяна и геометрия за оптимизирана опора, а тапицериите са напълно обновени, с фокус върху качеството. Текстилната тапицерия на седалките е преминала най-строгите тестове на Ford за абразивно износване.

Новият Transit Custom въвежда усъвършенствана гама системи в помощ на водача като функцията „интелигентен ограничител на скоростта“, която позволява автоматично поддържане на максималната скорост на автомобила в рамките на законовото ограничение, използвайки системата „разпознаване на пътните знаци“, която засича знаците за ограничение на скоростта.

Моделът предлага още система за следене на мъртвата точка с предупреждение за страничен трафик, която предупреждава водачите, излизащи на заден ход от паркомясто, за близки автомобили, които могат да им пресекат пътя. Тя е подходяща за ванове, които често имат ограничена видимост назад.

Тези иновации допълват широката гама от технологии, които вече са налични в Transit Custom, включително асистента за предотвратяване на сблъсъци със засичане на пешеходци, предупреждение за спазване на лентата, стабилизация при страничен вятър и адаптивен круиз контрол.

Новият Transit Custom полага основите за следващата голяма иновация на марката в лекотоварните автомобили с въвеждането на плъг-ин хибриден модел (PHEV) с нулеви емисии, планиран за 2019 г.

Новостите включват също плавната и отзивчива 6-степенна автоматична трансмисия SelectShift и задно въздушно окачване при моделите Комби М1, коeто осигурява мека, контролирана и плавна возия при всякакво натоварване.

Динамичното ниво Sport със 170 к.с. предлага широк избор от осем различни варианта на каросерията и седалките, включително ван, комби и ван с двойна кабина, къса или дълга база. Характерните за Sport две ленти на предния капак и екстериорен бодикит са с обновен дизайн, включително впечатляващи нови двуцветни ленти в черно с оранжеви или сребристи акценти. Спортният стил продължава в кабината с частична тапицерия на интериора с кожа Ebony, която съчетава нови релефни текстилни вложки и кожени опори.

Новият Transit Custom полага основите за следващата голяма иновация на Ford в лекотоварните автомобили с въвеждането на плъг-ин хибриден модел (PHEV) с нулеви емисии, планиран за 2019 г. PHEV Transit Custom започна тестове с корпоративни клиенти в Лондон още в края 2017 г.