Giulia GTA – завръщането на легендата

-
снимки:FCA

110 години след основаването си, Alfa Romeo се завръща към корените си, лансирайки една от легендите на своята история и на автомобилните спортове като цяло – Giulia GTA.

Новата Giulia GTA е технически и концептуално вдъхновена от версията от 1965 г. – Gran Turismo Alleggerita, разработена от Autodelta, базирана на Giulia Sprint GT, която донесе безброй спортни успехи на марката в световен мащаб.

Базирана на Giulia Quadrifoglio, новата Giulia GTA е оборудвана с по-мощна версия на двигателя Alfa Romeo 2.9 V6 Bi-Turbo, и вече е с 540 к.с. С използването основно на много леки материали, тя се характеризира и възползва от намаляване на теглото с 100 кг в сравнение с Giulia Quadrifoglio, постигайки оптимално съотношение тегло – мощност от 2,82 кг/к.с. В автомобила са разработени и специфични технически решения за аеродинамиката, настройките и управлението.

Giulia GTAm е спортно-екстремна версия на GTA, характеризираща се с две спортни седалки, аеродинамичен дизайн и 6-точкови предпазни колани.

Giulia GTA и GTAm ще се предлагат в лимитирана серия от само 500 автомобила. У нас, освен един изключителен автомобил, късметлиите ще могат да разчитат и на висококачествено следпродажбено обслужване от страна на новия представител на марката за страната ни – Витоша Ауто.

На 24 юни Alfa Romeo ще чества 110 години активни бизнес операции. През този период, повече от век, инженерите и дизайнерите на легендарната марка неотклонно се стремят към иновации, като винаги остават верни на ДНК-то на бранда. През годините тази ДНК, символ на спортно поведение и елегантност, сътвори не само някои от най-емблематичните превозни средства, създавани някога, но и автомобили, които са у дома си както на пистата, така и на всяко изложение за дизайн. За да отбележи 110-ия си рожден ден, Alfa Romeo ще изненеда феновете си с автомобил, който отговаря напълно на връщането към корените на марката и в същото време припомня за един от най-емблематичните автомобили на бранда – Giulia GTA.

За лансирането на новата Giulia GTA, Alfa Romeo възнамерява да наруши няколко правила – не възнамерява да говори за историята, особено за собствената си, нито иска подаръци за рождения си ден. Вместо това предпочита да даде подарък на феновете си, като представи автомобил, който днес въплъщава истинското завръщане към корените на Alfa Romeo.
Автор: Георги Звезданов